fbpx

Nekoliko hiljada građana i večeras je šetalo banjalučkim ulicama, tražeći istinu i pravdu za ubijenog Davida Dragičevića, ali i protestvujući protiv načina na koji se institucije obračunavaju sa građanima – hapšenjem, angažovanjem većeg broja policajaca i prebijanjem.

Piše: Vanja Stokić

Okupljanje na Trgu bilo je najavljeno za 18 časova, a već tridesetak minuta ranije formiran je kordon policije ispred Boske. Građani su se slobodno okupljali na Trgu, ali kada su policajci ugledali Davora Dragičevića, istog trenutka su ga opkolili i pokušavali izgurati sa Trga. Međutim, Dragičević je vješto izbjegavao grupicu policajaca koja je jedva držala korak sa njim, tako da se šetao cijelim Trgom, a za njim i građani.

Podrži eTrafiku

Geplaatst door eTrafika.net op Donderdag 27 december 2018

Zatim je pred cijelim kordonom održao govor i kazao da policajci više nisu dobrodošli na strani naroda. Takođe, Dragičević je najavio novi veliki skup za nedjelju, 30. decembar, u 18 časova na Trgu Krajine. Kako kaže, skup je prijavljen policiji i na njemu će iznijeti svoje zahtjeve, koji moraju biti ispunjeni do 09. januara.

Ubrzo je policija putem megafona tražila od građana da napuste Trg, upozoravajući ih da je to u korist njihove bezbjednosti, što je naišlo na ogromno negodovanje.

“Poznajete li vi Ustav?”, dobacivali su ogorčeni, pozivajući se na član 30. koji kaže da građani imaju pravo na mirno okupljanje i javni protest.

Geplaatst door eTrafika.net op Donderdag 27 december 2018

Građani su zatim vođeni Davorom Dragičevićem prošetali nekoliko kilometara, do kuće Đorđa Rađena, za koju policija tvrdi da je opljačkana od strane Davida Dragičevića, ali i mosta na rječici Crkvenoj, koja je prema prvobitnoj policijskoj verziji, mjesto Davidovog samoubistva. Dragičević je najavio da će u petak, 28. decembra, zajedno sa građanima šetati do Ćulumove kuće. Ove šetnje zove “Stazama Davida Dragičevića”, aludirajući na prvobitni policijski scenario, koji je predstavio navodno kretanje Davida u noći njegovog nestanka.

Dvije Dodikove suprotne izjave

Današnji dan obilježile su tri izjave zvaničnika. Jedna je potekla od ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, koji je naveo da građani imaju pravo na protestne šetnje. Ipak, Dragičeviću su to pravo večeras pokušali oduzeti i zabraniti mu da šeta na Trgu.

Geplaatst door eTrafika.net op Donderdag 27 december 2018

Zatim, član predsjedništva BiH Milorad Dodik je prvo izjavio da će lično organizovati proteste građana ispred Tužilaštva ukoliko se ne donese tužilačka odluka u vezi slučaja Dragičević. Kasnije je izjavio da će lično braniti policiju, te da se građani okupljaju bez zakonskog okvira. Takođe je opovrgao tvrdnje da je policija bila nasilna proteklih dana.

Pročitajte i:

Premlaćivanja u policijskoj stanici: Građane tukli kaiševima po licu

Napiši komentar