fbpx

Tenzije u Banjaluci se od jutros ne smiruju. Nakon što je policija uhapsila Davora Dragičevića, Ozrena Perduva, Sofiju Grmušu i još nekoliko članova grupe “Pravda za Davida”, Trg Krajine je ograđen žutom trakom i okupiran jakim policijskim snagama.

Piše: Vanja Stokić

Kako navodi Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, policija je jutros nju i Davora Dragičevića presrela kod Novog groblja, ali su se oni autom zaputili na Trg Krajine, jer su željeli svjedoke za postupanje policije prema njima. Tu je Dragičević uhapšen, jer se nije odazvao pozivu na saslušanje zbog ugrožavanja bezbjednosti, dok je kasnije i Radanovićeva privedena. Policija je kasnije hapsila i ostale članove grupe “Pravda za Davida”.

Podrži eTrafiku

Kako su se ogorčeni građane okupljali oko žute trake, tako su se pojačavale i policijske snage. Ubrzo je uklonjen auto Davora Dragičevića, ali i drvena pesnica, kao i srce koje označava mjesto okupljanja Banjalučana posljednjih devet mjeseci.

Danas je uklonjeno srce sa Trga Krajine, pod jakim policijskim snagama i na opšte negodovanje građana.

Geplaatst door eTrafika.net op Dinsdag 25 december 2018

Ipak, policija se nije tu zaustavila, već je formirala kordon ispred građana, iako prisutni nisu pokazivali agresivnost niti pokušavali da im se suprotstave. U nekoliko navrata su ih potiskivali, udarali pendrecima i štitovima, dok je više ljudi privedeno. U masi se većinom nalaze žene, penzioneri i omladina.

Demonstacija sile – uklanjaju Davorov auto sa Trga, dok građani viču "Sramite se uniforme!"

Geplaatst door eTrafika.net op Dinsdag 25 december 2018

Ogorčeni uklanjanjem srca sa Trga Krajine, prisutni su formirali novo srce, koristeći crvenu traku i svijeće, ali je policija ubrzo upotrebom sile zauzela taj prostor i uklonila te predmete.

U jednom od udara specijalaca na građane povrijeđen je poslanik Draško Stanivuković, koga je policija zatim odvela u policijsku stanicu. Građani su sve vrijeme pozivali policajce da stanu na njihovu stranu i odbace oružje.

“Majka i brat su ti ovdje, kako ćeš pred svoje dijete?”, uzvikivali su im.

Nakon višesatnog povlačenja pred naoružanom policijom, građani su počeli šetati ulicama Banjaluke, a zatim su se smjestili u park Petar Kočić, gdje se i dalje nalaze. Suzana Radanović poziva sve građane da im se pridruže, a istovremeno je na Trgu i dalje prisutna specijalna policija naoružana čak i suzavcem.

Napiši komentar