fbpx

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci je 15-og novembra organizovao proslavu povodom 40 godina postojanja ovog fakulteta. Svečana akademija organizovana je u Banskom dvoru, a događaju su prisustvovale najviše zvanice uključujući doskorašnju predsjednicu vlade, a novoizabranu predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović i doskorašnjeg predsjednika Republike Srpske i novoizabranog člana predsjednišva BiH Milorada Dodika.

Piše: Stefan Blagić – Mojahercegovina.com

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, tim povodom se zahvalio mnogobrojnim gostima iz BiH i regiona, što su došli da uveličaju proslavu rođendana ovog fakulteta.

Podrži eTrafiku

“Danas obilježavamo 40 godina Medicinskog fakulteta, to je jubilej za naš fakultet, pa smo danas ugostili brojne dekane medicinskih fakulteta iz regiona među kojima oni iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, Mostara, Foče, Tuzle, Novog Sada, Kragujevca, Niša”, rekao je tada Škrbić.(Nezavisne novine 15.11.o.g.)

Škrbić je istakao i da je to bio prvi put da svečanu akademiju razdvajaju od svečanog uručivanja diploma koja se održavala samo dan poslije.

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je firma kćerke Ranka Škrbića, dekana fakulteta koji je proslavljao svoj rođendan, organizovala ovu svečanu akademiju. Naime, firma „Konteent media“, koja je u vlasništvu Nataše Škrbić i koja se inače bavi marketingom, digitalnim marketingom i organizacijom događaja, bila je zadužena za svečanu akademiju u Banskom dvoru.

Čista posla?

Iako se na prvu čini da su stvari kristalno jasne, Nataša Škrbić demantuje da se ovdje radi o bilo kakvom vidu nepotizma i protekcionističkog ponašanja, uvjeravajući nas da je sve radila volonterski.

U skladu sa Vašim upitom u vezi sa organizacijom događaja proslave 40 godina Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci želimo da Vas informišemo da je ,,Konteent media” besplatno ponudila svoje usluge Medicinskom fakultetu, te događaj realizovala volonterski, bez naplaćivanja svojih usluga“, istakla je Škrbić i dodala da nije postojala zakonska obaveza da se provede postupak javne nabavke, niti sklapanja ugovora o direktnoj pogodbi, jer usluge firme nisu naplaćene i nisu utrošena javna sredstva.

Ona dalje pojašnjava da se, s obzirom na sve okolnosti, nije našla u sukobu interesa, prema važećim pravnim propisima Republike Srpske.

Pružanje besplatnih i volonterskih usluga u slučaju organizovanja proslave 40 godina Medicinskog fakulteta od strane ,,Konteent media”, gdje nisu trošena javna sredstva ne podliježe odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske“, zaključuje Škrbić za naš portal.

Međutim, ono što je simptomatično u ovom slučaju jeste činjenica da niti firma „Konteent media“, niti Medicinski fakultet i Univerzitet u Banjaluci ne mogu da potvrde ove navode. Iz Univerziteta u Banjaluci kratko su nam poručili da Univerzitet nije zadužen za organizaciju događaja na organizacionim jedinicama Univerziteta i da se za organizaciju akademije povodom obilježavanja 40 godina rada Medicinskog fakulteta UNIBL obratimo tom fakultetu. Upravo to smo i uradili, ali odgovor od ovog fakulteta nismo dobili u zakonom predviđenom roku. Telefonskim putem su nam poručili da će nam odgovor biti dostavljen, međutim, ni gotovo mjesec dana nakon prvog zahtjeva za dostavljanjem informacija, odgovora nema. U upitu koji smo im poslali, tražili smo da nam se dostave svi podaci o tačnom iznosu sredstava koji je utrošen na organizaciju svečane akademije, kao i kompletan budžetski izvještaj. Takođe, tražili smo i formalnu odluku fakulteta da agencija „Konteent media“ organizuje navedeni događaj u Banjaluci.

Ni sa dekanom Medicinskog fakulteta Rankom Škrbićem „nismo imali sreće“, odnosno nismo dobili nikakav odgovor.

Šta je uopšte „Konteent media“

Kako smo rekli, ova agencija se primarno bavi digitalnim marketingom sa akcentom na društvene mreže, kreiranjem sadržaja, grafičkim dizajnom, brendiranjem i organizacijom događaja. Na poslovnoj društvenoj mreži „Linkdin“ stoji da je ova firma osnovana 2017. godine u Cirihu, a u Banjaluci je počela sa radom u julu tekuće godine.

Iako su aktivni uglavnom u poljima koja na direktan ili indirektan način imaju veze sa javnim sektorom odnosno javnim ustanovama, na društvenim mrežama ove agencije vidljiva je jedna jedina aktivnost prije organizacije proslave 40 godina Medicinskog fakulteta – organizacija Festivala nauke u Banjaluci.

Ovogodišnji Festival nauke je osmi po redu festival tog tipa, a održavao se 6.11. tekuće godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Za razliku od Medicinskog fakulteta, iz Ministarstva nauke i tehnologije ne kriju saradnju sa Konteentom i ističu da je za organizaciju Festivala nauke utrošeno 18.588 KM.

„Organizacija osmog Festivala nauke podrazumijevala je realizaciju niza aktivnosti, a u skladu sa tim i određene troškove u koje su uračunati: nabavka majica za volontere izlagače, nabavka sredstava za eksperimente, nabavka hrane i vode za volontere prezentere, angažman agencije Konteent, zakup Muzeja Republike Srpske itd.“, kazala je Dragana Rađan, službenik za odnose sa javnošću iz Ministarstva nauke i tehnologije Srpske.

Ovdje je interesantno dodati da Festival nauke nije održan u Muzeju RS, nego u Domu omladine, ali i da je ranijih godina Festival nauke organizovala marketinška agencija Aquarius d.o.o.

Dakle, iako bez ikakvih relevantnih referenci osim rodbinskih veza, “Konteent media” je, pored činjenice da je star samo nekoliko mjeseci, sa javnim sektorom već uspostavio veoma dobru saradnju.

Ivana Korajlić iz organizacije Transparency International ističe da o navedenoj firmi ne zna mnogo, izuzev podataka koji su javno dostupni i najavljuje da će TI zahtjevati da se dostave relevantni ugovori, jer se informacije o navedenim nabavkama ne nalaze na portalu javnih nabavki.

Nažalost, mi nemamo mnogo dostupnih podataka o ovoj kompaniji, osim sa sajte Bisnode, gdje se navodi da je Konteent media osnovana 30.05.2017.godine, te da je zastupnik Nataša Škrbić. Na njihovoj Linkedin stranici nalazi se da su bili u organizacija proslave 40 godina Medicinskog fakulteta. Mi možemo tražiti ugovor od Medicinskog fakulteta, kao i ugovor koji su zaključili sa ministarstvom nauke i tehnologije, jer se informacije o ovoj nabavci ne nalaze na portalu javnih nabavki.“

Ivana Korajlić

Ona tvrdi i da su u ovim procesima prekršeni brojni zakoni, uključujući i Zakon o sukobu interesa.

„Ukoliko je tačno navedeno, nije ispoštovan niz zakona, počev od samog Zakon o javnim nabavkama i transparentnosti provođenja istih, preko Zakona o slobodi pristupa informacijama, kojim se odbija dostavljanje javnih dokumenata, do Zakona o sukobu interesa. Sam Zakon o javnim nabavkama definiše da u slučaju da ponuda koju ugovorni organ primi prouzrokuje ili može prouzrokovati sukob interesa dužan je da postupi u skladu s važećim propisima o sukobu interesa u Bosni i Hercegovini. Sukob interesa postoji u situacijama u kojima nosilac izvršne funkcije ima privatni interes, koji uključuje, između ostalog, bilo koju prednost za njega ili njegovu porodicu, a koji je takav da može uticati na nepristrasno i objektivno vršenje njegove dužnosti“, objašanjava Korajlićeva.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković za naš portal ističe da ga ova situacija uopšte ne čudi i da bi bio iznenađen da je obrnuto, odnosno da se u RS poštuju procedure i zakoni.

Nažalost, ovakva praksa se u našoj zemlji uspostavlja ne kao nešto što je rijetkost, nego najčešća pojava i pravilo. Ja bih se zaprepastio da je događaj organizovao neko ko nije ni u kakvim rodbinskim vezama sa vladajućim strukturama i dao bih izjavu da sam u čudu. Toliko se javnost navikla na to, da ni tekst koji pišete neće biti začuđujući, nego svakodnevica koja se uspostavila kao praksa, nepisano pravilo, ili čak nepisan zakon. Najčešće, upravo taj zakon, koji nigdje nije napisan, sprovodimo u djelo“, rekao je Stanivuković.

Draško Stanivuković

On je izričit u osudi opisanog modela ponašanja i izražava nadu da će neke nove generacije uskoro moći praktično da rade na eliminaciji korupcije i nepotizma u našem društvu.

„Vjerujem da će buduće generacije mladih ljudi, koji se danas pokazuju ne samo na političkoj sceni, nego i u nevladinim i drugim organizacijama, takvu politiku promijeniti, a do tada ostaje da kroz ovakve tekstove koje Moja Hercegovina piše i stvari o kojima ja i mnogi drugi ljudi govorimo, mijenjamo svijest naroda i da se ne prećutkuju ovakve pojave“, zaključuje Stanivuković.

Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Napiši komentar