fbpx

Teleća supa 1 KM, paradajz čorba 1 KM. Jaja na oko 1,50 KM, omlet sa sirom 2 KM. Biftek sa roštilja 5,50 KM, lignje sa roštilja 7 KM. Salate i prilozi po 1 KM, a dezert 1,50 KM. Ovo su cijene po kojima imaju pravo da jedu svi oni kojima je radno mjesto Parlamentarna skupština BiH – 57 poslanika i poslanica, kao i njihovo osoblje. 

Piše: Vanja Stokić

Teleća supa 3 KM, paradajz čorba 3 KM. Jaja na oko 3-3,50 KM, omlet sa sirom 3,50-5 KM. Biftek 12-25 KM, lignje 16-18,50 KM. Salate 2-4 KM, prilozi 3-4,50 KM, a desert 3-4,50 KM. Ovo su cijene po kojima su ista jela dostupna za 185.000 stanovnika Banjaluke. Za poređenje smo koristili jelovnike osam banjalučkih restorana i lokala brze hrane, onih sa najnižim i srednjim cijenama. Ekskluzivne lokale smo isključili iz poređenja, u većini njih ovako “obična” jela uopšte i ne postoje.

Podrži eTrafiku

A kolika su primanja?

Prosječna mjesečna plata poslanika u Predstavničkoj skupštini BiH iznosi oko 5.500 KM, a kada se na taj iznos doda paušal, naknada za odvojeni život, topli obrok, prevoz i naknada za smještaj, on se povećava i do 7.000 KM. Kako je Aljazeera Balkans pisala 2017. godine, posao parlamentarca u BiH najbolje je plaćen u cijeloj regiji.

Istovremeno, prema podacima dva zavoda za statistiku, prosječne neto plate u BiH iznosile su tokom oktobra ove godine manje od 900 KM.

Muke po poslaniku

Prije četiri godine bh. javnost dobro je zabavio, ali i naljutio, video koji prikazuje poslanika SDS-a Darka Babalja kako se žali na iznos koji prima za svoj angažman u Parlamentu BiH. Babalj je naveo kako prima najnižu platu u ovoj instituciji – samo 4.700 KM. Inače, on se nalazi među poslanicima koji nisu predlagali amandmane niti bilo kakve inicijative u Parlamentu, dok je najpoznatiji po tome što se jednom prilikom javio za riječ i ćutao tri minute. Građani BiH su nakon ovog snimka pokrenuli sarkastičnu akciju prikupljanja pomoći za Babalja, kako bi mu pomogli da preživi teška vremena.

Napiši komentar