fbpx

Ulazak “žestokih” opozicionara u skupštinsku većinu okupljenu oko SNSD-a i turbulencije između koalicionih partnera iz vlasti, samo će povećati broj građana Republike Srpske koji će na budućim izborima ostajati u kući, tvrde sagovornici eTrafike.

Piše: Ognjen Tešić

Posljednji opšti izbori, održani 7. oktobra ove godine, omogućili su lideru SNSD-a i novoizabranom srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da i dalje bude dominantna figura ovdašnje političke scene, ali su mimo toga donijeli niz novina u redovima drugih stranaka.

Podrži eTrafiku

Najveći preokret učinio je jedan od najvećih kritičara Dodikove politike, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, koji je prelomio i priklonio se skupštinskoj većini okupljenoj oko najveće političke stranke u Srpskoj. Otvorenu podršku takvoj ideji dali su i brojni SDS-ovci, od isključenih Obrena Petrovića i Kostadina Vasića, do Milovana Cicka Bjelice i Dragomira Vasića, a nezvanično i Miće Mićića.

Šta kažu građani

Sa druge strane, došlo je do narušenih odnosa između višedecenijskih koalicionih partnera, SNSD-a i DNS-a, ali i turbulencija u drugoj po snazi partiji iz vlasti, iz koje su, na inicijativu predsjednika Marka Pavića, već nakon konstitutivne sjednice Narodne skupštine RS isključena četiri poslanika, među njima i prvi čovjek republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović. Ovaj potez duboko je podijelio treću po snazi partiju u Srpskoj.

U neformalnim razgovorima novinara portala eTrafika sa građanima Banjaluke, koji su ove godine izašli na izbore, ali koji tvrde da građansku dužnost više ne planiraju ispunjavati, ponavlja se više razloga. Simpatizeri NDP-a su razočarani političkim preokretom ove stranke, a isti je slučaj i sa SDS-om, dok dio građana koji je glas dao PDP-u smatraju da je ova stranka “lažno podržala grupu Pravda za Davida i Davora Dragičevića”, te odustala od obećanog “vanparlamentarnog djelovanja”.

Sa druge strane, DNS-ovi simpatizeri su razočarni “poniženjima koje je sebi dozvolio Marko Pavić”, kao i sukobu na relaciji Pavić-Čubrilović, dok SNSD-ovi, doduše u manjoj mjeri, nisu najsrećniji jer će koalicija biti proširena i ljudima na koje godinama ne gledaju blagonaklono. Svima im je zajedničko razočarenje što se, dva mjeseca nakon održanih izbora, politički predstavnici brinu samo o vlastitim pozicijama, a predizborna obećanja više i ne spominju.

Obeshrabrili glasače
Tanja Topić

Politička analitičarka Tanja Topić nema dilemu da će procesi koji se odvijaju na domaćoj političkoj sceni nakon opštih izbora još više gurnuti ljude u apstinenciju.

– Ona poruka koju je dobar dio političkih aktera poslao građanima nakon izbora jeste da su potpuno obesmislili njihovo sudjelovanje i izlazak na izbore. To je jedna strašna poruka jer je to zapravo nešto što će dugoročno narušiti demokratiju, koja i onako nije savršena kod nas. Same partije i politički akteri, dali su građanima poruku, da su gotovo svi isti, da je nebitno za koga ko glasa kada oni poslože karte nakon izbora kako njima odgovara i da potpuno zaborave na građane dan poslije izbora – ističe Topićeva za eTrafiku.

Sve to, dodaje naša sagovornica, ide ljudima u prilog apstinenciji i poimanju politike kao “prljave rabote” i stavljanja svih političara “u isti koš”.

– I na kraju krajeva, u konačnici tako nastavljaju trend iseljavanja razočaranih građana sa ovih prostora – zaključila je Topićeva.

Politički analitičar Velizar Antić takođe ističe da su pojedini potezi koje su povukli, prvenstveno opozicioni, političari, dodatno razočarali građane i obeshrabrili da učestvuju u narednim izbornim ciklusima.

– U svakom slučaju, prelazak dijela opozicionih poslanika u redove vlasti govori o kontinuitetu te izuzetno opasne pojave po demokratiju uopšte u Republici Srpskoj. Ti potezi će samo dodatno uzdrmati povjerenje naroda u političare i njihovu iskrenu namjeru da se bore za interese naroda, a ne samo za svoje lične interese. Zbog toga ova pojava može voditi u dodatno razočarenje naroda u politiku uopšte i poslati ih u sferu apstinenata na sljedećim izborima, što opet odgovara samo političarima na vlasti jer će njihova glasačka mašinerija i dalje uredno izlaziti na izbore – ističe za eTrafiku Antić.

Velizar Antić

Međutim, dodaje naš sagovornik, on na pomenutu pojavu gleda i na način da je u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini demokratska politička kultura naroda na jako niskom nivou.

– Zašto? Zato što bi u društvu sa visoko razvojenom demokratskom sviješću naroda na sljedećim izborima ovi “preletači” bili žestoko kažnjeni. Jer, ukoliko su jednom “izdali” svoje birače, ko garantuje da takvi ljudi sutra neće izdati bilo koju svoju ideju za koju se danas zalažu. Nažalost, u našem društvu ovu “izdaju” jako mali broj glasača će kazniti na sljedećim izborima, što opet vraća stvari na početak da nije problem kod ovih političara već kod naroda što ovakve “prelete” ne kažnjava – zaključio je Antić.

Postojeće partije ne mogu animirati apstinente

Kada je riječ o ljudima koji već decenijama bojkotuju izbore, novinar Saša Bižić ističe da tu polovinu glasačkog tijela teško može da animira bilo koja od postojećih stranaka.

– Bez obzira na ispraznu retoriku kako su im upravo oni važna ciljna grupa, to je za etablirane partije gotovo nemoguća misija, a do nekoliko promila takvih birača mogu da dopru isključivo “na mišiće”, dakle garancijama da će ih zaposliti i sličnim interesnim metodama. Na pomenuto glasačko tijelo isključivo mogu da pretenduju nove stranke, ali ne one koje se gotovo ne razlikuju od dosadašnje ponude, kakav je bio slučaj na prethodnim izborima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini – ističe Bižić.

On dodaje da u vidu ima živopisne opcije, zasnovane na duhovitom, a ako je moguće i inteligentnom osporavanju čitavog političkog sistema.

– Primjeri takvih ličnosti i stranaka u regionu su Luka Maksimović, odnosno Ljubiša Preletačević Beli u Srbiji, ili Živi zid u Hrvatskoj. Naravno, i oni su daleko od savršenstva, niko ne poziva na identifikaciju s njima, niti vjeruje da su ostvarili uspon na duže staze. Ali, iskustva s njihovim uspjesima pokazala su da su jedino takve opcije ostvarile vidljiv upliv u pasivniji dio biračkog tijela, prije njih sklon apstinenciji. Međutim, u ovom momentu, ne nazire se niko sličan, ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji BiH. Ali, kad su apstinenti u pitanju, samo za takve stranke postoji prostor da naprave ozbiljniji prodor – rekao je Bižić i dodao kako vjeruje da među apstinentima ima i solidan broj onih kojima bi odgovarala pojava radikalnijih opcija od onih koje su sada na sceni, prije svih krajnje desnice i krajnje ljevice.

eTrafika.net

Napiši komentar