fbpx

Značaj cjeloživotnog učenja i rada na poboljšanju obrazovanja bio je fokus ovogodišnjeg Youth Speak Foruma, koji je nedavno održan u Banjaluci, u organizaciji najveće omladinske organizacije AIESEC.

Piše: Ognjen Tešić

Na otvaranju konferencije, koja je održana u prostorijama Fakulteta političkih nauka, Miran Šestan, predsjednik AIESEC-a u Bosni i Hercegovini, je izrazio nadu da će ovaj događaj „omogućiti da svako iskaže svoje mišljenje i postane pokretač pozitivnih promjena”.

Podrži eTrafiku

“Ovogodišnji Forum na temu ‘Znanje kao najbolja investicija u budućnost’ je bio idealna prilika mladima da čuju inspirativne i zanimljive govornike, te čuju o mogućnostima koje se pružaju mladima”, rekla je organizatorica događaja Nikolina Bulović.

Inače, govornici ovogodišnjeg foruma su bili Miron Lukač, menadžer Lanac Hub-a Fondacije Mozaik, koji je učesnicima foruma dao odgovor na pitanje „Šta nakon što steknemo znanje?“, te predstavio mogućnosti koje Fondacija Mozaik pruža mladim ljudima, te Srđan Sukara, “Chief Marketing Officer” u JSGuru, koji je učesnicima govorio koliko je važno ulagati u sebe, te ispričao svoj put ka uspjehu.

Coca cola prezentacija

Među govornicima je bio i Ljubiša Kostić, koji je ispred kompanije Coca Cola držao prezentaciju “Kako izgleda život u Coca Coli”, te predstavio projekte koje je ova kompanija kreirala za mlade (“Coca Cola Summership” i “Coca Cola podrška mladima”), kao i Ljubiša Mićić, koji je predstavio projekat koji je Centar za razvoj karijere kreirao zajedno sa kompanijom Molson Coors, te govorio o tome “Kako prepoznati šansu za usavršavanje”.

Pored inspirativnih govora, učesnici su imali priliku da steknu iskustva i nove vještine na radionicama koje su bile pripremljene od strane kompanije Kolektiv (Posao.ba) i Atria Group.

Kompanija Kolektiv je održala radionicu pod nazivom: „Diplomu imaš ali CV nemaš!“, te su učesnicima otkrili kako se najbolje pripremiti za „džunglu na tržištu rada“. Radionica se bazirala kako kreirati svoj CV, te kako se piše motivaciono pismo. Atria Group kao lider u oblasti razvoja liderstva, kao i profesionalnog i ličnog razvoja, učesnicima je pripremila zanimljivu radionicu pod nazivom “Kako NASA gradi timove?”. Radionica se bazirala na PCM (Process Communication Model). Učesnici su mogli više čuti o šest tipova ličnosti, njihovim karakteristikama i kako se ophoditi sa njima.

Takođe, u sklopu programa su održane dvije panel diskusije, koje je vodila Vildana Hrnjić, grafička dizajnerica i članica AIESEC-a. U prvoj panel diskusiji “Vrijednost diplome na tržištu rada” učestvovali su: Miroslav Vukajlović (Direktor Spekar Agencije), Erna Saljević (PR & Marketing Menadžerica Kolektiva) i Ljubiša Mićić (Viši asistent na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci).

Panel diskusija “Vrijednost diplome na tržištu rada”

“U današnje vrijeme stručna znanja imaju rok trajanja. Tehnologija napreduje, pa se znanja modernizuju i mijenjaju. Ukoliko niste u toku sa promjenama, vaše znanje ‘gubi na vrijednosti’ i postaje nedovoljno. Kroz ovaj panel smo prokomentarisali naš obrazovni sistem, koliko je važno steći dodatna iskustva kroz dodatne edukacije, i stručne prakse. Mnogo mi je drago da su sagovornici na panelu bili istog mišljenja da uvijek treba dodatno raditi na sebi. Bitno je imati diplomu, ali je i neformalno obrazovanje veoma značajno“, istakla je za eTrafiku Hrnjićeva.

U panel diskusiji “Umjetnost kao karijera: hobi ili stil života?” učestvovali su: vizualna umjetnica Marina Božić, fotografkinja Tajana Dedić Starović i Mile Mićić, autor “Čupkavih problema”.

Panel diskusija “Umjetnost kao karijera: hobi ili stil života?”

”Drugi panel je definitivno spojio mlade i aktivne ljude koji su svestrani. Marina Božić je ove godine završila smjer slikarstva na Akademiji umjetnosti, a 2014. godine je diplomirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu. Na panelu je govorila o svojim radovima i značaju interdisciplinarnog formalnog i neformalnog obrazovanja. Tajana Dedić Starović je završila Psihologiju a godinama se bavi fotografijom. Pričala nam je o svom iskustvu, kako je skromno krenula raditi sa običnim digitalnim aparatom i kako se snalazila u pojedinim situacijama bez opreme”, ističe Hrnjićeva.

Davor Maksimović

A Mile Mićić je, dodaje naša sagovornica, najviše spojio različite vidove umjetnosti.

”Diplomirani arhitekta, koji se bavi crtanjem, muzikom i sportom. Kroz njegovo iskustvo se takođe vidi koliko je bitno raditi na sebi i dobro organizovati svoje obaveze te tražiti sebi prilike. Bilo mi je veliko zadovoljstvo voditi ove panele. Kada bih trebala izdvojiti samo jednu poruku mladima od ovih diskusija to bi bilo da rade na sebi. Svo znanje koje pokupite sa edukacija, konferencija, volontiranja i praksi nađu svoju primjenu kasnije u životu”, zaključila je ona.

Ljubiša Mičić

Učesnica Nada Prole za eTrafiku ističe da je na forumu “vladala sjajna atmosfera”, te da joj posebno zadovoljstvo čini činjenica da je upoznala mnogo zanimljivih ljudi.

”Predavači su bili odlični. Organizatori su odabrali sjajne govornike od kojih smo mogli mnogo toga da naučimo jer su se trudili da nam prenesu svoja znanja koja su godinama sticali. Program je bio prilagođen svima, svako je mogao da čuje korisne informacije iz oblasti koja ga zanima. Ovaj događaj je sjajna prilika za mlade da se umreže te ovakvih stvari treba da bude mnogo više”, zaključila je Prole.

Poseban događaj “Networking: Sve što nisam pitao_la” je organizovan u saradnji sa Oštrom Nulom i Geek & Proud. U diskusiji su učestvovali Vildana Hrnjić (Geek & Proud), Milica Pralica (predsjednica Udruženja građana Oštra Nula), vizualna umjetnica Marina Božić i Mile Mićić (autor “Čupkavi problemi“).

”Meni, kao grafičkoj dizajnerici je posebno bilo drago da vodim i ove umjetničke panele kako bi se mladima predstavili pozitivni uzori koji zarađuju preko umjetnosti i aktivizma. Kroz dodatnu diskusiju smo nastavili tematike sa Youth Speak Foruma, te objasnili motive iza našeg djelovanja”, istakla je Hrnjićeva.

Medijski partneri ovog događaja bili su portal eTrafika.net, Hocu.ba, Alternativna Televizija i Gradski radio FM.

eTrafika.net

Napiši komentar