fbpx

Vlasnici firme “Nis promet” iz Banjaluke, sa kojom se u vezu dovodi i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, sumnjivom preprodajom hotela u Ljubinju strpali su u džep 2,8 miliona maraka i to na račun Vlade RS, kao i građana Republike Srpske.

Piše: Dragiša Sikimić/mojahercegovina.com

Naime, preko ove firme pojedinci su uspjeli da izvuku od Vlade RS tri miliona maraka za devastirani hotel u Ljubinju koji su kupili prije 10 godina za samo 218.000 KM. Što znači da je ovaj posao ljudima koji stoje iza „Nis prometa“ donio zaradu od nevjerovatnih 2,8 miliona.

Foto baza

A sve je počelo 2008. godine kada je pomenuta firma, čiji je zvanični vlasnik Simo Stjepanović, a nezvanični Nedeljko Čubrilović, koji je jedno vrijeme bio i direktor ove firme, kupila hotel u Ljubinju od preduzeća u stečaju „AD Ugostiteljstvo“. Oni su ovaj hotel, koji od 2000. godine praktično nije ni u kakvoj funkciji, zajedno sa kompletnim inventarom, kupili za samo 218.000 KM! Odmah nakon kupovine, u “kozmetičko” renoviranje (krečenje, izmjenu dijela bravarije, rasvjete i sl.) uloženo je tek nekoliko desetina hiljada maraka, i od tada do danas, hotel je zatvoren, a angažovano je i privatno lice da ga “čuva” i povremeno “provjetrava”.

Deset godina kasnije, Vlada donosi odluku da se provede projekat pod nazivom „Obezbjeđenje institucionalnih kapaciteta za potrebe Doma penzionera u Ljubinju“, a kao nosilac projekta je postavljeno Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite. I pogađate, ministarstvo „sasvim slučajno“ za najbolji i najpovoljniji objekat koji bi mogao poslužiti za starači dom uzima hotel u vlasništvu firme „Nis promet“ i plaća ga nevjerovatnih tri miliona maraka.

Obavještenje o izdvajanju sredstava za kupovinu objekta za starački dom u Ljubinju

Poređenja radi, za tri miliona maraka, koliko je plaćen hotel star skoro 50 godina i to u Ljubinju, možete kupiti novu zgradu u Banjaluci, što samo pokazuje koliko su dobro prodavci naplatili hotel Vladi RS. Inače, ovakav poslovni potez koji donosi milionsku zaradu bez po muke ne bi mogli predvidjeti i napraviti ni najveći stručnjaci na polju nekretnina, zbog čega nam ostaje samo da sumnjamo da je prodaja hotela u Ljubinju za pomenutu cifru došla kao posljedica Čubrilovićevih veza i kontakata u vlasti.

Više informacija o izdvajanju nevjerovatnih tri miliona maraka za jedan nefunkcionalan objekat u Ljubinju pokušali smo dobiti i u resornom ministarstvu, ali odgovore na naša pitanja nisu nam poslali ni nakon mjesec dana. Inače, u dva navrata smo dobili uvjeravanja da će nam odgovori biti dostavljeni i lično od ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milenka Savanovića, koji nam je kazao da je kupovina hotela završena stvar, ali do danas nam se niko nije javio. Čak su nam tražili da šaljemo nove upite, sa novim pozivanjima na Zakon o pristupu informacijama, jer je portparol ministarstva dobio posebne instrukcije ovaj put, što na neki način dodatno baca sumnju na cijeli slučaj.

Kako nam je u kratkom razgovoru rekao Savanović, on je vidio naša pitanja i može samo reći „da je hotel plaćen skoro tri miliona i to za potrebe staračkog doma“.

Milenko Savanović

– Mi smo odlučili da malo pomognemo nerazvijenim mjestima u Istočoj Hercegovini pa smo došli na ideju da to radimo putem otvaranja staračkih domova. Takav će biti otvoren u Ljubinju, a ove godine smo za te namjene kupili i hotel čija je cijena bila 2,9 miliona maraka. Ali najbolje da vam mi odgovorimo pismeno, tu ćete dobiti sve informacije – rekao je tada Savanović za Moju Hercegovinu.

Ministar nije želio da komentariše da li je ovaj hotel preskup, ali da je cijena po kojoj je prodat itekako prenaduvana jasno je svima, a posebno onima koji su učestvovali u cijelom procesu i koji su od početka imali namjeru da preprodajom dobro unovče svoju investiciju.

To tvrdi i nekadašnji načelnik Ljubinja Vesko Budinčić koji je u vrijeme kad je „Nis promet“ kupovao hotel bio na čelu ove opštine. Iako je kroz papire nemoguće dokazati umješanost Čubrilovića u cijeli slučaj, Budunčić ne dvoji da i predsjednik Skupštine RS ima svoj dio u ovom poslu. On se za naš portal prisjeća trenutaka od prije 10 godina kada su mu upravo Čubrilović i Stjepanović dolazili prepuni obećanja i lijepih riječi.

– Sjećam se dobro tog vremena i firme „Nis promet“. To je firma Čubrilovića i Stjepanovića koji su tad učestvovali u kupovini hotela. Oni su u to vrijeme obećavali da će ponovo otvoriti hotel, da će ga renovirati i da će se tu zaposliti novi radnici. Ipak, nekoliko mjeseci nakon što su kupili hotel postalo je jasno da od toga nema ništa i svi smo uvidjeli da je njihov plan bio da taj hotel opet preprodaju nekoj instituciji. Sad se sve to i potvrdilo, a čini mi se da su oni samo čekali dobar trenutak da to unovče – rekao je Budinčić za Moju Hercegovinu.

Komentar o nečuvenoj preprodaji hotela, koja je sve samo ne čista, pokušali smo dobiti i od nekoga iz uprave firme „Nis promet“. Prvo smo kontakirali broj koji se nalazi u registru na ime firme „Nis promet“ gdje nam se javila radnica i dala nam kontakt Aleksandra Stjepanovića, direktora i Simovog sina.

Odmah smo ga pozvali. Nakon kurtoaznog uvodnog razgovara, kada smo rekli šta nas interesuje, Aleksandar je odbio da razgovara sa nama tvrdeći da on više nije direktor „Nis prometa“.

Aleksandar: „Ne znam ja ništa o tome. Ja nisam direktor i nemate me šta pitati. Ja vam ne mogu ništa reći.“

MojaHercegovina: „Kako niste direktor, govorimo li o istoj firmi, ‘Nis promet’?“

Aleksandar: „Da, ali ja nisam direktor. Najbolje da to vidite sa vlasnikom“.

MH: „A ko je vlasnik?“

Aleksandar: „Simo…“

MH: „Stjepanović?“

Aleksandar: „Da.“

MH: „Pa, je li Simo sa vama u srodstvu? Da li vam je on neki rod?“

Aleksandar: „Šta je ovo, jesam li ja u policiji? Rekao sam vam da ja ne znam ništa i da nemamo šta da razgovaramo. Ja nisam direktor“.

MH: „Niste u policiji, ali samo vas pitam šta vam je Simo, otac ili neki rod. I kako to da niste direktor ako ste upisani…“

Aleksandar: „Slušajte, nije bitno šta negdje piše i nije bitno šta mi je Simo i nemam šta više pričati sa vama“, kazao je naš sagovornik i prekinuo razgovor.

Nakon ovoga, pokušali smo da damo još jednu šansu Aleksandru i provjerimo da li je možda došlo do zabune zbog čega smo otišli direktno u kancelariju „Nis prometa“.

Inače, ova firma je registrovana na adresi Vale Pelagića 10 u zgradi za koju se govori da je u vlasništvu Nedeljka Čubrilovića i u kojoj se nalaze Autoputevi RS, kao i građevinske firme koje se povezuju sa Čubrilovićem i koje grade stambeno poslovne objekte na više lokacija u Banjaluci o čemu su već pisali mediji.

Čubrilović se pominje kao nezvanični vlasnik zgrade u centru Banjaluke (Foto: Moja Hercegovina)

Pored toga, u ovoj zgradi su se nekad nalazili i Putevi RS kojima su izdavane prostorije i to u vrijeme dok je Čubrilović bio ministar saobraćaja i veza. Tu se nalazi i kafić „Kubano“ i firma „Elektroistok“, oboje u vlasništvu Đure Čubrilovića, sina predsjednika Skupštine RS. Reklo bi se, mnogo podudarnosti da bi bila slučajnost.

Ipak, kada smo došli na ovu adresu u pomenutoj zgradi nije bilo kancelarija firme „Nis promet“, ali čim smo se malo raspitali saznali smo da su se preselali nedaleko odatle.

Tačnije u jednu zabačenu kancelariju u kojoj se nalaze još dvije firme, a od kojih je jedna „Jupiter invest“ čiji je direktor opet Aleksandar Stjepanović. Unutra zatičemo dvije radnice koje nam govore da one ne mogu ništa da pričaju, ali su nam potvrdile da je direktor „Nis prometa“ u kojem i one rade Aleksadar Stjepanović i da samo on ima ovlaštenja da razgovara sa nama.

Kancelariju dijele tri firme

To znači da nam je Stjepanović mlađi lagao, samo da bi izbjegao da da odgovore o sumnjivoj prodaji hotela u Ljubinju.

Aleksandar Stjepanović upisan kao direktor

Što nije ni čudo, jer ako je Aleksandar imalo upoznat sa istorijom poslovanja njegovog oca onda mu je jasno da razgovori sa novinarima ne mogu donijeti ništa dobro. Jer, kako smo naknadno saznali, prodaja hotela u Ljubinju je samo dio slagalice u poslovanju firme „Nis promet“, koja ima već zavidan staž u preprodaji nekretnina institucijama i javnim ustanovama i preduzećima po enormno visokim cijenama.

Naime, firma „Nis promet“ je prije ove dobro smišljene „poslovne“ transakcije sa hotelom u Ljubinju, prodala više stanova i poslovnih objekata javnim institucijama i gradu Banjaluka.

Jedan od takvih primjera je i zgrada u ulici Vase Pelagića 10, u kojoj su smješteni Autoputevi RS. Na toj zgradi su zarađeni milioni, a poslovne prostore su dugo iznajmljivali Putevi RS, a onda i Autoputevi.

Ipak, mnogo sumnjiviji poslovi su napravljeni prilikom kupovine zemljišta i izgradnje zgrade u ulici Knjaza Miloša 29, a kanije i prodaje stanova i poslovnih prostora u ovom objektu.

Zgrada koju je napravio Nis promet

Naime, zgrada koju je firma „Nis promet“ napravila na ovoj lokaciji građena je na zemljištu do kojeg su Čubrilović i Stjepanović došli na sumnjiv način dobivši ga veoma povoljno od Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, čiji je direktor u to vrijeme bio Rade Ličina, a koji je po završetku radova otvorio kafić u poslovnom prostoru ove zgrade.

Zatim, „Nis promet“ prodaje poslovni prostor od 55 metara kvadratnih Auto moto savezu RS po cijeni od 154.000 KM ili nevjerovatnoh 2.800 KM po kvadratnom metru, a prema nekim izvorima sve je dogovoreno preko ljudi bliskih Čubriloviću koji su u to vrijeme bili u AMS-u.

Faktura o prodaji poslovnog prostora AMS-u

I tu nije kraj, kako saznajemo, stanovi i poslovni prostori iz ove zgrade su prodavani i Gradu Banjaluka, od čega je kvadratni metar poslovnog prostora koštao čak 2.900 KM.

Odluka o kupovini poslovnog prostora

Ono što je zanimljivo jeste podatak da se pored ove zgrade trenutno gradi još jedna, a investitor je firma „Jupiter invest“, ista ona koja dijeli kancelariju i direktora sa firmom „Nis promet“.

Prema podacima do kojih je došao naš portal, ova firma ima plan da gradnju širi na cijeloj parceli koja je u njihovom vlasništvu i čija vrijednost se mjeri u desetinama miliona maraka.

Svi ovi podaci do kojih smo došli pokazuju da slučaj sa preprodajom hotela u Ljubinju nije slučajnost već dobro osmišljen posao po već oprobanom receptu u kojem je od Vlade i građana RS oteto skoro tri miliona maraka.

Nedeljko Čubrilović

Nedeljko Čubrilović odbacuje sve optužbe na njegov račun i u izjavi za portal Moja Hercegovina navodi da on nema ništa sa kupovinom i prodajom hotela.

Čubrilović: „Šta ja imam sa tim, ja sam tamo radio nekad i nemam viša ništa sa tim. Ne znam otkud vam da sam ja u tome. Pa ja nisam tamo 12 godina.“

MH: „A zašto vas onda bivši načelnik Ljubinja označava kao čovjeka koji je učestvovao u kupovini hotela i kao nekoga ko je zajedno sa Stjepanovićem čekao tenutak da ga preproda nekoj instituciji?“

Čubrilović: „Zašto pominje mene, ne znam ni ja. Možda zato što sam ja bio tad tamo, možda me je negdje vidio. Ja sam se mislim sastajao sa tim čovjekom, ne znam stvarno. Možda sam negdje bio pa me je vidio“.

MH: „A kakva je vaša veza sa Stjepaovićem?“

Čubrilović: „Pa radili smo zajedno, čovjeka znam, komšija mi je. Nemamo neke rodbinske veze. Ma otkud nekom padne sad na pamet da ja imam nešto sa tim. Vjerovatno zbog ovog trenutka. Stvarno ne znam zašto sad to pitate kad ja nemam ništa sa tim,“ rekao je za kraj Čubrilović.

Milionska imovina

Da je politika najisplativiji posao definitivno potvrđuje primjer Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine i bivšeg ministra saobraćaja i veza u dva navrata. On je u svom radnom vijeku, primajući samo platu uspio da obezbjedi sebi i svojim najbližim mnogobrojne nekretnine milionske vrijednosti. Ono što je zvanično poznato javnosti jesu stan u Banjaluci koji vrijedi pola miliona maraka, zatim stan u Budvi, pa još jedan stan u Banjalauci i stan u Srbiji. Tu su tri poslovna prostora koja je prepisao na sina a čija vrijednost dostiže milion maraka.

Pored toga, u medijima se pojavljuju podaci da Čubrilović ima mnogobrojne nekretnine koje nije prijavio i koje je upisao na svoje prijatelje i rodbinu, a možda je najaznimljiviji podatak da je predsjednik Skupštine RS u ovoj godini kupio čak tri stana u Beogradu preko puta „Arene“ i na Vračaru, kao i u novom naselju Beograd na vodi. Sve ove stanove Čubrilović je navodno kupio u tekućoj godini, u vrijeme kad je firma „Nis promet“ prodala hotel u Ljubinju Vladi RS. Slučajno?!

* Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Napiši komentar