fbpx

“Uskoro će u Banjaluci biti formirana zadruga za žene koje dolaze iz socijalno ugroženih kategorija, a prvenstveno za žene koje su žrtve nasilja. Jako je važno pomenuti i žene sa invaliditetom, žene koje pripadaju romskoj populaciji, starije žene…. Trenutno smo u fazi tehničke registracije zadruge, a Fond za ekonomsko osnaživanje žena na različite načine pomaže ženama koje izlaze iz Sigurne kuće. Tako imamo žene koje su prošle stručne obuke i ispite, ženama koje su dobile posao smo plaćali putne troškove, ljekarska uvjerenja, sanitarne knjižice…”

Piše: Vanja Stokić

Kazala je ovo Amela Bašić Tomić iz Fondacije “Udružene žene” na otvaranju izložbe “Ruke stvaraju život bez nasilja”. Naime, protekla tri mjeseca je 20 žena žrtava nasilja pohađalo dekupaž radionice, a sada njihove proizvode mogu vidjeti svi građani Banjaluke. Izložba je i prodajnog karaktera, dok će sav prihov ići upravo ženama koje su te proizvode i stvorile. U banjalučkoj Sigurnoj kući trenutno boravi 14 žena i djece koji su žrtve nasilja.

Foto baza

“Na ovaj način će se poboljšati izlazna strategija za žene koje trenutno borave u Sigurnoj kući, ali isto tako će se unaprijediti kvalitet života žena koje su već napustile Sigurnu kuću. Značajno je da se u društvu prepozna značaj ekonomskog osnaživanja žena jer je njihova ekonomska zavisnost jedan od najčešćih razloga za ostanak u nasilnim vezama. Ekonomsko osnaživanje žena stvara preduslov za početak života bez nasilja”, istakla je Bašić Tomić.

Foto: Anja Jurić

Izložba će biti postavljena u Domu omladine do 07. decembra, a tokom naredne dvije sedmice će “Udružene žene” organizovati još dvije dekupaž radionice, u kojima mogu besplatno učestvovati žene koje ostave svoje podatke u ovom izložbenom prostoru.

“One će imati mogućnost da proizvode koje kreiraju ponesu svojoj kući za uspomenu. Ova izložba je sjajan način da građani nekoga obraduju poklonom, a isto vrijeme doprinesu borbi protiv nasilja u porodici”, naglašavaju “Udružene žene”.

U Domu omladine trenutno su izložene kutije za nakit, satovi, ukrasne kutije, male komode, ukrasne slike, podmetači za čaše i slično.

Foto: Anja Jurić
Foto: Anja Jurić
Foto: Anja Jurić
Foto: Tanja Maksimović
Foto: Tanja Maksimović
Foto: Tanja Maksimović
Foto: Tanja Maksimović
Foto: Tanja Maksimović

Napiši komentar