fbpx

Službeni početak kampanje “16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja” najavljen je za sutra na Trgu kralja Tomislava u Livnu, u 11.00 sati.

Izvor: Saopštenje

Kampanju realizuje UN Women BiH, u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i Gender centrom FBiH, a uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija. Cilj je podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama, svake se godine provodi širom svijeta od 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava.

Foto baza

S ciljem animiranja javnosti, kampanja je osmišljena tako da promotivni, brendirani autobus nudi besplatnu vožnju (gradske linije, ili relacija grad – prigradska mjesta i općine), a u njima građani imaju priliku u direktnom razgovoru s predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija saznati više o vrstama nasilja, načinima sprečavanja i zaštiti onih koji su preživjeli nasilje, postaviti željena pitanja.

U Livnu, osim aktivnosti u autobusu, kampanju će obilježiti i održavanje panel diskusije o ulozi mladih i obrazovnog sustava u prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Hotel Park).

U diskusiju s učenicima srednjih škola, osobljem škola i pružateljima usluga, o ulozi mladih, te o ulozi dječaka i muškaraca u oblasti prevencije nasilja nad ženama učestvovat će ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Andres Hagelberg, ambasador Drahoslav Stefanek, šef ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini, predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini David Saunders i ministrica rada, zdravlja, socijalne pomoći i prognanih Kantona 10 Vasilija Broćeta. Diskusija će biti fokusirana na to što svako od nas može učiniti da spriječi nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

Prema provedenim istraživanjima, svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja. Također, istraživanja pokazuju da je psihološko nasilje u našem društvu najzastupljenije te da su izvršitelji nasilja nad ženama najčešće intimni partneri ili članovi porodica, a rjeđe pripadnici šire zajednice.

Drugi najzastupljeniji oblik nasilja jeste fizičko nasilje, a slijede seksualno i ekonomsko.

UN Women promo autobus vozit će u slijedećim gradovima: Livnu (26.11.), Bihaću (27. i 28.11.), Banjoj Luci (29. i 30.11.), Brčkom (1. i 2.12.), Bijeljini (3. i 4.12.), Istočnom Sarajevu (5. i 6.12.), Mostaru (7. i 8.12.) i u Sarajevu (9. i 10.12.).

Napiši komentar