fbpx

Izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske i tretiranje napada na novinare kao napada na službena lica, zahtjev je koji su danas po ko zna koji put novinari iz Banjaluke iznijeli narodnim poslanicima.

Piše: Vanja Stokić

Prije početka današnje konstitutivne sjednice Narodne skupštine RS, novinari su se okupili ispred ove institucije kako bi političare podsjetili na njihova predizborna obećanja.

Podrži eTrafiku

“Od vlasti Republike Srpske očekujemo da privedu pravdi sve napadače na novinare. Od novog saziva Narodne skupštine tražimo da na prvoj redovnoj sjednici po hitnom postupku izmijene Krivični zakon RS kako bi napadači na novinare bili oštrije kažnjavani. Novi krivični zakon bi trebalo da sadrži novu odredbu, po kojoj bi se napad na medijske radnike tretirao kao napad na službena lica, čime bi se povećale kazne za napadače, a slučajevi brže procesuirali. Ovo je tokom predizbornog perioda obećala većina stranaka koje su ušle u Narodnu skupštinu. Opozicione stranke su to uradile mnogo ranije, a SNSD odmah nakon napada na Vladimira Kovačevića”, istakao je predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

On je podsjetio da ovi zahtjevi nisu nikakva novost, jer ih Klub novinara postavlja već godinama, ali bez pozitivnog ishoda. Dešavanju je prisustvovao i novinar BN televizije Vladimir Kovačević, čije je ubistvo pokušano 28. avgusta ove godine. Njega su dvojica muškaraca pretukla metalnim šipkama ispred zgrade u kojoj živi, a Tužilaštvo je ovaj napad okarakterisalo kao pokušaj ubistva. Jedan napadač je uhapšen, dok se za drugim još uvijek traga, a nalagodavci su nepoznati.

“Ovaj zahtjev je apsolutno opravdan, do sada smo imali slučajeve da su najviši  vršioci službene dužnosti u RS prećutno odobravali napade na novinare i sa govornica najviših institucija vrijeđali novinare. Bojim se da sada isti ti trebaju da poslušaju naše zahtjeve i promijene Krivični zakon. Obećali su da će to uraditi, a mi ćemo insistirati na tome”, kratko je kazao Kovačević.

Tokom prethodne dvije godine, u BiH se desio jedan pokušaj ubistva novinara, 11 fizičkih napada i 13 eksplicitnih prijetnji smrću. Kako navodi Vukelić, napad na novinare nije samo napad na njegovo psiho-fizičko stanje, već i na demokratske vrijednosti ovog društva, te slobodu izražavanja. Pored hitne izmjene Krivičnog zakona RS, Klub novinara Banjaluka traži i od vlasti na nivou BiH da hitno implementiraju UN konvenciju za zaštitu i sigurnost novinara, kao i preporuke Vijeća Evrope za sigurnost novinara, što je njihova dužnost po međunarodnim konvencijama.

Napiši komentar