fbpx

„Vjerujte u svoje ‘mrvice’ i budite strpljivi. Na kraju će sve biti dobro“, poruka je koju su poslali iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece „Mrvice“ povodom 17. novembra – Svjetskog dana prematurusa.

Piše: Snježana Aničić

U svijetu se godišnje rodi osam do 12 odsto prijevremeno rođene djece, koja su nedovoljno razvijena i sa kilažom manjom od 2,5 kilograma. Prema istraživanju UN-a svako deseto dijete se rađa prije 37. nedjelje trudnoće, a 1,1 milion umire.

Podrži eTrafiku

„Od ukupnog broja rođene djece u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, procenat prijevremeno rođene djece je oko 12 odsto uzimajući u obzir činjenicu da se sve trudnice iz drugih porodilišta kod kojih se očekuje prijevremeni porod upućuju u našu ustanovu. Do oktobra 2018. godine, na dva odjeljenja Klinike za dječije bolesti primljeno je 300 prijevremeno rođenih beba“, istakao je pedijatar – intenzivista iz Klinike za dječije bolesti UKC RS dr Stojislav Konjević.

Foto: Pixabay

Dr Konjević objašnjava da postoje mnogobrojni rizici za nastanak prijevremnog poroda i nisu u potpunosti razjašnjeni, a najčešći su infekcije i nedovoljna funkcija posteljice.

Najteže je biti razdvojen od svoje bebe

Kod prijevremeno rođene djece postoje rizici i borba za život. „Mrvice“ od rođenja vode životnu  bitku, a kroz isto prolaze i roditelji.

Željka Vukoman je rodila prije vremena. Znala je da ima visokorizičnu blizanačku trudnoću, ali se nije nadala prijevremenom porodu.

„Roditelji prolaze kroz agoniju. Najgore je iščekivanje šta će biti sa vašom bebom. Mnogo pitanja na koje ne možete dobiti odgovore jer mora vrijeme pokazati. Osjećaj krivice jer mislite da ste  nešto pogriješili i da je zbog vas vaša beba ugledala svijet ranije. Možda se kod nekih roditelja/majki javi i osjećaj ljubomore jer gledate kako majke sa svojim terminskim bebama sa osmijehom idu kući nakon par dana, a vi ostajete duže i molite se da sve bude u redu“, govori Vukomanova.

Foto: Pixabay

Ona ističe da nije lako ni onda kada vas spremaju za gubitak djeteta i kada znate da postoji mogućnost da ga izgubite.

„Jednu curicu sam izgubila poslije poroda jer je imala srčanu manu za koju jesam znala, ali nikad ne možete biti spremni na takav gubitak. Najteže mi je bilo što nisam dugo mogla uzeti svoju bebu u naručje. Imala sam malo vremena koje sam mogla da provodim sa svojom bebom. Svega nekih petnaestak minuta nekoliko puta dnevno. I tih nekoliko puta kada odlazite do bebe mislite se da li je sve u redu i da li je vaša beba na istom mjestu. Bila sam srećna kad sam mogla da joj dodirnem rukicu u inkubatoru, a bila sam i u strahu jer sam se bojala neke zaraze. Na odjelu babinjara je  neuslovno. Nema posteljine, nema sredstava za čišćenje tako da se sami morate snalaziti, a žena je puno“, priča ova majka.

Borba se nastavlja i nakon izlaska iz bolnice

Iako roditelji sa nestrpljenjem čekaju da dijete odvedu kući, tu nije kraj. Borba se nastavlja i po izlasku iz bolnice.

Dosta je sitnica na koje roditelji moraju paziti kako bi beba imala sve adekvatne uslove potrebne za što brži oporavak.

„Beba mora imati posebnu sobnu temperaturu, da jede u određenim razmacima, jako puno spava, pa vam i to bude strašno. Svaki dan je borba. Ne možete se opustiti jer su kontrole pojačane. Ipak, dijete „kasni“ taj period koji je trebalo da bude u majčinoj utrobi do termina.  Prijevremeno rođena djeca obično imaju nekih zdravstvenih problemčića koje je potrebno pratiti i korigovati na vrijeme. Kontrole na neonatologiji, oftamologiji, skrining sluha su samo neke na koje morate obratiti pažnju“, objašnjava Vukomanova.

Foto: Pixabay

Ona savjetuje roditelji da budu jaki i strpljivi, jer „bebe sve osjete, a najmanje što im treba jeste pesimizam“.

„Morate vjerovati u svoju mrvicu i pružiti joj dosta ljubavi kroz smijeh, priču, pjesmu i dodire. Iako su mali, ipak su to pravi borci“, poručuje Vukomanova.

Udruženje podrška roditeljima, ali i „mrvicama“

Upravo iz potrebe za podrškom, 2016. godine je nastalo je  Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice“.

„Naše udruženje je nastalo iz neformalne grupe u koju su se okupile majke koje znaju koliko je podrška okoline bitna za sve porodilje koje dožive prijevremeni porod. Zbog toga smatramo da ovo Udruženje mnogo znači svim roditeljima ‘mrvica’. Za samo dvije godine okupili smo veliki broj porodica. Obezbijedili smo psihološku podršku majkama koje leže u bolnici sa svojim bebicama, donirali smo različite aparate, namještaj i posteljinu bolnicama i pomogli smo mnogim porodicama čije ‘mrvice’ još uvijek imaju određene poteškoće, kao posljedicu prijevremenog rođenja“, objasnila je portparolka „Mrvica“ Milada Šukalo.

Podrška, razmjena iskustava i davanje savjeta samo su dio onoga što Udruženje pruža roditeljima. Ukoliko roditelji naiđu na određene prepreke, mogu im se obratiti za savjet i pomoć.

„Udruženje roditeljima znači puno. Jako je bitno da se razmjenjuju iskustva i nesebično daje podrška roditeljima prijevremeno rođene djece. Pored savjeta, upoznate jedan tim hrabrih žena koje vam pokažu da ništa nije nemoguće. U Udruženju se bore da se nabavi oprema koja nedostaje za prijevremeno rođenu djecu na UKC Banjaluka i nadam se da će uspjeti u tome“, rekla je Vukomanova.

Foto: Unsplash

Zbog ranog rođenja „mrvicama“ je pomoć i briga medicinskog osoblja 24 sata. Iz Udruženja ističu da je njihova saradnja sa zdravstvenim ustanovama dobra.

„Kao Udruženje, izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa zdravstvenim ustanovama i osobljem koje se brine o našoj djeci. Činjenica da je stopa preživljavanja prijevremeno rođene djece kod nas jednaka evropskom i svjetskom prosjeku govori o stručnosti naših neonatologa“, rekla je Šukalo.

U UKC-u kažu da raspolažu potrebnom opremom, ali da je u planu još nekoliko nabavki kako bi boravak „mrvica“ bio na još višem nivou.

„Raspolažemo sa visokosofisticiranom opremom i visoko kvalifikovanim i obučenim kadrom kako bi se zbrinjavanje prijevremeno rođenih beba koje je i dugotrajano i zahtijevno moglo da provede na najbolji mogući način. Trendovi u liječenju se mijenjaju i konstantno unapređuju tako da je u planu nabavka nekoliko toplih krevetića za prijevremeno rođene bebe, kao i nabavke pojedinih aparata koji će biti od pomoći u svakodnevnom radu“, rekao je dr Konjević.

Saradnja sa udruženjima iz regiona

U Srbiji postoji Udruženje „Mali div“, a u Hrvatskoj „Palčić“. Kako kažu, upravo ova dva udruženja su im pružila najveću podršku na početku rada.

„Izuzetno smo ponosni na saradnju sa udruženjima iz Srbije i Hrvatske. S obzirom da postoje duže od našeg udruženja, njihova podrška nam je mnogo značila u početku. Ipak, sada možemo reći da su „Mrvice“ postale jedinstvene po aktivnostima i projektima koje realizujemo“, priča Šukalo za eTrafiku.

Foto: Unsplash

Povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, „Mrvice“ su svoje aktivnosti objedinili u veliku akciju pod nazivom „Ljubičasti novembar“, a cilj akcije je prikupiti novac za tople krevetiće koji su potrebni za još bolji rad neonatoloških odjeljenja.

„Tokom novembra građani će nas moći podržati i pozivom na humanitarni broj 1415. Cijela akcija, svoju kuluminaciju, će imati 17. novembra kada ćemo organizovati mnogobrojne aktivnosti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Posebno bismo istakli izložbu fotografija poznate new born fotografkinje Lenke Keleman. Ona je provela sedam dana na neonatologiji UKC RS i fotografisala je najdramatičnije prizore koje „mrvice“ prolaze u prvim danima svog života, naglasili su iz Udruženja.

Željka Vukoman za kraj šalje zanimljivu poruku kojom želi da motiviše „mrvice“, ali i njihove roditelje.

„I Biberče je bio veličine biberovog zrna pa je presudio aždaji sa devet glava i izrastao u prelijepog mladića!“

eTrafika.net

Napiši komentar