fbpx

Preko 4.500 građana potpisalo je peticiju kojom se traže besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj. Imajući u vidu da je skupljen dovoljan broj potpisa, o ovoj inicijativi će svoj stav morati zauzeti i poslanici u Narodnoj skupštini RS.

Piše: Ognjen Tešić

“Mi smo juče inicijativu predali na protokol u Narodnu skupštinu Republike Srpske, a potpise ćemo predati dok potpišemo svaki papir ispred inicijativnog odbora. Nadam se da će novi sastav poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske prepoznati ovu inicijativu kao nešto što je od interesa za sve građane i da će se svi zajedno uključiti u pronalazak najboljeg mogućeg rješenja”, poručio je Duško Tadić, banjalučki aktivista i atletičar, od koga je i potekla ideja za organizovanje pomenute peticije, a o čemu je eTrafika prva pisala krajem jula ove godine.

Foto baza
Duško Tadić
Podrška političara

Procijene su da je za besplatne udžbenike potrebno da se iz budžeta RS izdvoji od 10 do 12 miliona maraka, a to bi mogla biti i dugoročna investicija ako bi se udžbenici koristili više godina.

“Ono što ohrabruje jeste da su peticiju potpisali funkcioneri iz gotovo svih stranaka, kako vladajućih tako i opozicionih. Zbog toga vjerujem da će se ova ideja, uz njihovu dodatnu pomoć, i realizovati. U svakom slučaju, prezadovoljan sam odzivom građana. Sada su na redu političari”, ističe Tadić, koji je svoje ideje promovisao i kroz politički angažman, kao kandidat za gradonačelnika Banjaluke 2016. godine, te poslanika za Narodnu skupštinu RS ispred Prve stranke.

Tadić je inače među sugrađanima prepoznat po istrajnom zalaganju koje je rezultovalo gradnjom trim staze u parku „Mladen Stojanović“, a iako mnogo ozbiljniji “zalogaj”, on vjeruje i da će se ideja o besplatnim udžbenicima realizovati.

“Došlo je vrijeme da se ne gleda na ime političke partije već samo na rad i djela njenih članova. Dosta je praznih obećanja političara koji zbog stolice i funkcije samo obećavaju sve i svašta pred izbore, a nažalost ne urade ništa od obećanog. Vrijeme je da se počne misliti na narod i da se konačno počnu sistemski riješavati problemi svih građana. Danas kada je osnovaca i srednjoškolaca sve manje, kada se zatvaraju škole i kada nam iz zemlje odlaze studenti u potragu za nekim boljim uslovima za život, konačno je došlo vrijeme da narod uzme stvar u svoje ruke i počne raditi na interesima onih kojima će ova država jednog dana da ostane. Svi znamo da većina porodica živi na rubu egzistencije i da oni koji imaju djecu moraju izdvojiti ogromna sredstva za kupovinu pribora za školu, udžbenika, mjesečnih karata, odjeće, užine i mnoštva drugih stvari koje su potrebne za jednu školsku godinu, a nažalost nemaju uslove za to. Zašto onda ne tražiti od države da se pobrine i da školarcima bar za početak obezbijedi besplatne udžbenike”, postavlja pitanje Tadić u razgovoru za eTrafiku.

Udžbenici za svu djecu, dodaje, koštaju nešto više od 10 miliona maraka, što je sitnica kada se pogleda na šta sve domaći političari troše budžetski novac.

“Uzmete samo u obzir koliko političari troše na nabavke skupocjenih vozila, njihove bankete i razne bespotrebne stvari, shvatićete da se samo na tim stvarima može uštediti potreban novac za pomenute udžbenike. Isto tako svjesni smo da se ništa ne može uraditi preko noći i zato smo spremni da radimo na ovoj ideji koliko god bude trebalo”, kaže Tadić.

Besplatno za prvi i drugi razred

Podsjećamo, kako je potvrđeno iz Ministarstva prosvjete i kulture, učenici prvog i drugog razreda osnovne škole već imaju besplatne udžbenike, i to od školske 2007/08. godine, za šta je iz budžeta do danas izdvojeno 10,5 miliona maraka.

– Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijediće besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole i u školskoj 2018/19. godini, za šta je izdvojeno 1.011.900 KM. Besplatne udžbenike će dobiti 20.000 učenika u Republici Srpskoj – rečeno je u resornom ministarstvu.

eTrafika.net

Napiši komentar