fbpx

U banjalučkom naselju Barlovci sagrađena je kuća za dvanaestočlanu porodicu Savanović iz Potkozarja, koja će se u svoj novi dom useliti na proljeće.

Piše: Vanja Stokić

Željko i Suzana Savanović će uskoro sa svojih sedam kćeri i tri sina napustiti kuću Poljoprivredne škole u kojoj trenutno žive, kako bi se preselili u sopstveni dom. Zahvaljujući donaciji putem organizacije “Srbi za Srbe” i humanitarnoj akciji portala eTrafika, Savanovići počinju sa novim životom.

Podrži eTrafiku

Ova porodica trenutno živi u Ivanjskoj, u kući koja pripada Poljoprivrednoj školi. Zaposlen je samo otac Željko, koji je srčani bolesnik. Majka Suzana takođe ima problema sa zdravljem, tokom posljednjeg poroda je izgubila jedan bubreg i matericu, te provela nekoliko mjeseci u bolnici. Srećom, sva djeca su zdrava. Dvije najstarije kćerke idu u srednju školu u Banjaluci, dok su najmlađi blizanci od dvije godine.

Tokom jula ove godine portal eTrafika objavio je priču o ovoj porodici, koja je zainteresovala širu javnost. S obzirom na to da su u tom trenutku imali donaciju organizacije “Srbi za Srbe”, izgradnju kuće kočilo je neposjedovanje zemljišta, za čiju kupovinu im je nedostajalo 8.000 KM. Organizovanjem humanitarnih svirki i raftinga, te prikupljanjem donacija na Demofestu, prikupljen je ovaj iznos, nakon čega je kupljeno zemljište u Barlovcima pored Banjaluke i započelo se sa izgradnjom kuće za Savanoviće.

Kupljena su četiri duluma zemlje, a izgrađena kuća ima četiri sobe, dva kupatila, dnevni boravak i kuhinju. Planirano je da se ove sedmice postave stolarija, elektro i vodo instalacije, te da se zidovi izmalterišu. U međuvremenu, sreći velikih i malih Savanovića nema kraja.

“Mi smo prvo živjeli u ovom naselju, pa smo se odselili u Ivanjsku, a djeca su navijala da se vratimo u Barlovce. Presrećni smo svi zbog ovoga! Mnogo hvala svima koji su pomogli“, govori nam Željko.

Kako nam kaže Saša Vignjević iz organizacije “Srbi za Srbe”, donacija će biti dovoljna za potpuno opremanje kuće.

“Mi finansiramo izgradnju kuće i ostale radove, poput vodo i elektro instalacija. Takođe ćemo kupiti osnovni namještaj i bijelu tehniku, poput kreveta, ormara, mašine za veš… Idemo na to da bude u potpunosti useljiva”, priča nam on.

Organizacija “Srbi za Srbe” je ove godine pomogla petnaestak porodica iz BiH, tako što im je adaptirala, renovirala ili izgradila kuće. Plan za ovu godinu je pomoći oko 200 porodica u nekoliko zemalja, dok vrsta donacije zavisi od potreba korisnika. Tako porodicama na Kosovu često kupuju domaće životinje, uz pomoć kojih će se prehranjivati. Sve započinje javljanjem ovoj organizaciji i molbom za donaciju.

Rad ove humanitarne organizacije možete pratiti putem njihove Facebook stranice ili veb sajta, dok pozivom na broj 17763 možete pomoći njihov rad donirajući 2 KM.

Povezani tekstovi:

Porodica sa desetoro djece sanja sopstveni dom

Akcija uspjela, prikupljen novac za porodicu Savanović!

Napiši komentar