fbpx

Četrdeset hiljada građana iz cijele BiH došlo je večeras na Trg Krajine u Banjaluci kako bi podržali Davora Dragičevića i Suzanu Radanović u borbi za rasvjetljivanje ubistva njihovog sina Davida (21).

Piše: Vanja Stokić

Ovaj treći veliki skup grupe Pravda za Davida pratile su velike opstrukcije od strane institucija, kao i javnog servisa. Policija je onemogućavala građane da dođu do Banjaluke tako što su zaustavljali autobuse sa organizovanim prevozom na Trg. Društvenim mrežama su se ove informacije jako brzo proširile, a građani nisu željeli da odustanu, pa je grupa ljudi iz Novog Grada čak krenula pješke ka Banjaluci.

Foto baza

U gradu su bile raspoređene jake policijske snage, dok je prostor oko RTRS-a, gdje se održavao završni skup SNSD-a, štitio kordon policije. Davor Dragičević nije želio početi sa svojim govorom sve do 20 časova, dok nisu stigli građani koje je policija zaustavljala na putu do Trga. U jednom trenutku je Dragičević u centru Banjaluke zaustavio saobraćaj, jer policija to nije željela da uradi, a jedan od građana je naletio na njega automobilom. RTRS je na svom portalu izvijestila da su učesnici protesta udarali u automobile. Takođe su naveli da je na Trgu okupljeno “nekoliko hiljada ljudi”.

Dragičević se na Trg vratio sa građanima kojima je bio onemogućen dolazak, te sa dunjom u ruci. On je prije nekoliko mjeseci najavio da će istina i pravda doći kada opadnu prve dunje koje je posadio zajedno sa svojim ubijenim sinom. Sve vrijeme je u ruci držao dunju, te upitao čije je dijete važnije, njegovo ili njihovo?

“Kumio sam, molio, tražio istinu i pravdu. Nema ovde ni MUP-a ni institucija, a kamoli ozbiljne države. Svemu jednom dođe kraj. Mir i dostojanstvo, snaga i ljubav. Mi smo ljudi, oni su ubice. Suživota sa ubicama nema, ni komšijskih odnosa. Grupa Pravda za Davida nije i nikad neće biti politička, stranačka, navijačka, vjerska, nacionalna. Ova grupa je grupa istine i pravde. Čisti smo, neukaljani, i takvi ćemo ostati zauvijek. Osnovaćemo fondaciju po Davidovom imenu, gdje ćemo pomagati djeci. Ko god bude došao na vlast, bićemo mu za vratom. Kunem se grobom Davida Dragičevića, neću vas nikad iznevjeriti niti napustiti, ja ću biti vaš sluga do kraja života. Za istinu i pravdu!”, kazao je on tokom svog obraćanja.

Večeras je potvrdio pisanja blogera Slobodana Vaskovića, da je načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić naručio Davidovo ubistvo.

“Istinu znam. Vrh MUP-a je prije 17. marta organizovao otmicu i ubistvo Davida Dragičevića. Interventna jedinica, četiri Dacije, prostorije MUP-a, da bi zatim bio položen u kanalizaciju”, kazao je on.

Vasković je sinoć objavio da je Ilić organizovao propadnike MUP-a i obezbjeđenja banjalučkih noćnih klubova da prebiju Davida, a zatim ga je Dubravko Kremenović mučio nekoliko dana i na kraju likvidirao. David je navodno nekoliko sati držan u prostorijama MUP-a, da bi zatim bi prebačen u vikendicu nadomak Banjaluke. Čak postoje snimci njihovog iživljavanja, jer su nalagodavcima slali video dokaze.

“Moje dijete će dobiti pravdu i grupa Pravda za Davida. Ja nikada neću dobiti pravdu. Kao što reče majka Suzana, ne mogu vam reći koliko sam ponosan večeras. Zaplakao bih, ali ne mogu. Danas sam plakao, mogu samo da plačem na njegovom grobu. Ubice, znate li kako je otići djetetu od 21 godinu na grob? Šta da mu kažem, šta da mu dam? Šta Ubicama u četvrtak u 18 časova će doći kraj. Sedam mjeseci niko nema života. Radi koga? Radi čega? Pretvorili ste MUP u zločinačku narko organizaciju. Imali ste vremena i previše. Sedam mjeseci me Dacia prati. Sedam mjeseci gledam auto koje mi je ubilo dijete. Dosta je!”, kazao je Dragičević, dodajući da od danas ništa neće biti isto.

Dao je rok institucijama da do četvrtka u 18 časova pohapsi sve učesnike ovog zločina, te poručio da će isti zakon vrijediti za njega, njegovu kćerku i članove grupe Pravda za Davida, ali i za predsjednika, premijera, kao i MUP RS.

Davidova majka Suzana Radanović naglasila je da se u ovaj slučaj politika umiješala onda kada je predsjednik RS Milorad Dodik ušao u njihovu kuću, a zatim govorio da se politika ne treba miješati.

BNTV PRAVDA ZA DAVIDA – UŽIVO

Geplaatst door Radio Televizija BN op Vrijdag 5 oktober 2018

“Nemam riječi da vam kažem koliko sam ponosna, srce mi je kao kuća. Hvala vam što ste došli. Pogledajte koliko nas je, jeste li svjesni? Danas ne postoji mjesto na svijetu gdje bih radije bila, učinili ste Davora i mene najponosnijim roditeljima na svijetu. Znamo da naše dijete ništa nije krivo, da je mučki ubijeno i da je istina na našoj strani. Do pravde ćemo doći uz vašu pomoć. Sve znate, ostali smo bez djeteta na tako monstruozan način. Ja kao majka mogu samo da poručim – ne daj Bože da se ovo nekome ponovi. Ovo je vaša borba, vi se od 18. marta borite za sebe, za vašu djecu”, naglasila je ona.

Napiši komentar