fbpx

Povodom trećeg velikog skupa grupe “Pravda za Davida”, zakazanog za petak, 05. oktobar, od 18 časova na Trgu Krajine, predstavnici ove grupe reaguju na izjave ministra Dragana Lukača, kao i tekst novinske agencije Srna. Kako tvrde, radi se o lažima i manipulacijama.

Piše: Vanja Stokić

Naime, agencija Srna prenijela je juče tekst iz srbijanskog tabloida Alo, pod naslovom “Autobusi u Sarajevu spremni da krenu na Trg Krajine, dijele se dnevnice”. U tekstu se bez ijednog dokaza tvrdi da je u sarajevskim naseljima Bistrik, Vraca i Hrasno parkirano između 50 i 60 autobusa, koji su spremni da 05. oktobra krenu prema Banjaluci. Pozivajući se na Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma RS, navodi se da se u Jelahu i Tešnju isplaćuju dnevnike onima koji su spremni da u petak otputuju u Banjaluku. Kako kažu, dnevnica zavisi od toga “koliko je ko lud”.

Podrži eTrafiku

“To je noturna laž, izmišljotina bolesnih umova, a svaki građanin koji suosjeća sa ovom porodicom i koji je svjestan da je i njegovo dijete moglo da bude na mjestu Davida, dobro je došao. Isto tako, ‘informacija’ koju je u medije proslijedio ministar Lukač, o dolasku navijačkih grupa iz Federacije, za nas je samo jedan od oblika zastrašivanja nas građana. Nikakve navijačke grupe nisu pozvane na okupljanje niti je ovo fudbalska utakmica i mjesto gdje se takve grupe trebaju okupljati, već mirno, dostojanstveno okupljanje građana u znak podrške porodici Dragičević”, kažu predstavnici “Pravde za Davida”.

Da podsjetimo, ministar Unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač juče je izjavio da još uvijek nije odlučeno hoće li ovaj skup biti zabranjen.

“Na tom skupu mogu da se pojave grupe koje bi mogle napraviti probleme, kao i određene grupe iz FBiH. Ne preporučujem nikome da dolazi ovdje da ruši i pali, jer će svi biti sankcionisani”, kazao je on.

Grupa “Pravda za Davida” se poziva na svoje demokratsko pravo na javno okupljanje, te poručuje da ih niko ne može spriječiti u tome. Želeći da se ograde od svih koji bi pokušali da naruše red i mir građana, organizatori okupljanja ističu da u petak na Trg niko ne bi trebao doći sa bilo kakvim obilježjima (nacionalnim, vjerskim, stranačkim), te da navijačke ili bilo kakve grupe koje imaju za zadatak da naruše red i mir, nisu dobro došle i od njih će se ograditi kako sami građani okupljeni na Trgu, tako i svi članovi grupe Pravde za Davida. Govor mržnje se takođe neće tolerisati, pa pozivaju sve okupljene na mir i dostojanstvo.

Oni apeluju na građane da su petak budu “savjest ove grupe i kontrolori reda i mira”.

“Ukoliko se primijeti bilo koji pojedinac ili grupa koja na bilo koji način pokušava da unese nemir među okupljene građane, uključite svoje mobilne telefone, snimajte osobe koje to budu pokušale i napravite širok krug oko njih, dakle ogradite se od njih, kako bi bili uočljivi našim redarima i pripadnicima MUP-a koji će također biti prisuni na Trgu. Ne ulazite u bilo kakve verbalne ili bilo kakve druge sukobe sa takvim osobama, već naprosto svojim ponašanjem pokažimo ko su ljudi, a ko neljudi”, ističu oni, dodajući da se okupljanje neće seliti na druga mjesta, te da članovi grupe ostaju do kraja na Trgu.

Kako kažu, tog dana će cijelom svijetu pokazati ko su ljudi, ko je čestiti narod Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i kako se na dostojanstven način odupiru nepravdi i kriminalu.

“Na Trgu će toga dana biti veliki broj novinarskih ekipa iz cijeloga svijeta. Ovo nije okupljanje povodom rušenja bilo čega, a pogotovo ne Republike Srpske, ovo je okupljanje kojim gradimo, gradimo pravnu državu bezbjednu za svu našu djecu. Čovjek do čovjeka, brat do brata, roditelj do roditelja, za budućnost naše djece”, navode iz grupe “Pravda za Davida”.

Napiši komentar