fbpx

“Pozivam sve ljude, bez obzira na vjeru i naciju, na treći i posljednji veliki skup Pravda za Davida. Petak, peti oktobar, sa početkom u 18 časova. Skup istine i pravde, ljubavi i tolerancije, mirno i dostojanstveno. Mi nismo oni, nikada nećemo ni biti. Niko u ovoj državi nema pravo da zabrani, kontrolisati možete. Pravda za Davida ima demokratko, ljudsko pravo da bude taj dan sa nama. Da dođe da traži istinu i pravdu. Da traži bolje jutro i bolje sutra. Ne za sebe, nego za djecu. Meni nema sedam mjeseci ni jutra ni ponoći, ni zore ni svitanja.”

Piše: Vanja Stokić

Kazao je ovo tokom 187. okupljanja grupe Pravda za Davida, otac ubijenog Davida Dragičevića Davor Dragičević.

Podrži eTrafiku

“Šta je očevima najvažnije u životu? Sin! Prezime! Svijeća i ognjište! Šta je majci najsvetije? Šta je devet mjeseci u utrobi nosila? Dijete. Ubice i zločinci, ovo je bilo dijete od 21 godinu. Imao je smijeh toliko zarazan, da me vraćao u život i kada sam najgore raspoložen. I kad ga vidim, nestanu svi problemi u životu. Uništili ste mu osmijeh, zube, kosu, tabane, cijelo tijelo ste uništili. Spokoja nemam, mira duši nikada neću naći”, kazao je on.

Podsjećajući na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika, u kojoj pita šta želi Davor Dragičević, on odgovara da želi njega – Davida.

“Svoju dušu, svoje dijete. I šta ćemo sad? Peti oktobar! Da vide, Davide!”, naglasio je on.

Pomaci u istrazi

Nakon hapšenja Alena Kukića zbog montiranja snimaka sa video nadzora, koji se odnose na noć kada je nestao David Dragičević, i na osnovu kojih je između ostalog povezivan sa pljačkom kuće u ulici Velibora Janjetovića, podnesena je prijava i protiv patologa Željka Karana, zbog zloupotrebe službenog položaja i toksikološkog nalaza kojim se tvrdilo da je u Davidovoj krvi pronađen LSD. Ponovljeni nalazi, koje su uradili roditelji, bili su negativni. Karan ističe da nije kriv.

Istovremeno, predsjednik RS Milorad Dodik, nakon više grubih komentara na račun Davora Dragičevića i grupe Pravda za Davida, šalje svoja izvinjenja. Kaže da je on običan čovjek i da razumije Dragičevićevu bol. Dodik je inače na nedavno održanom predizbornom skupu u Hercegovini govorio da članova Pravde za Davida neće biti 08. oktobra na Trgu. Dodik je takođe javno, u TV emisiji pitao šta želi Davor Dragičević, jer su mu ubili jedno dijete, a ima još dvoje. Javno se osvrnuo na Dragičevićevu izjavu da mu je ugašena slavska svijeća riječima “niko ne može potvrditi da je on uopšte ikada slavio slavu”. Među nedavnim negativnim Dodikovim izjavama na račun Davora Dragičevića ističe se i ona u kojoj kaže da “misli da je frajer jer je iznio krevet na Trg Krajine”.

Inače, Davor Dragičević i članovi grupe Pravda za Davida već osam dana ne odlaze sa Trga.

Promocija knjige

Tokom večerašnjeg okupljanja u Banjaluci promovisana je i knjiga novinara Miljana Kovača, pod nazivom “Ko krade ubija”. On je prisutnima kazao da su slobodni jer se nalaze jedinom slobodom dijelu BiH.

“Trg Davida Dragičevića je jedina slobodna teritorija gdje mafija i kriminalci nemaju nikakvog uticaja, a tako će i ostati. Zahvaljujući hrabrosti ovog ćaće lava, koji je svoju tragediju pretvorio u svjetlost koja nama pokazuje put pravde i istine, bio sam u mogućnosti da promovišem i izdam ovu knjigu”, naveo je Kovač.

Knjiga govori o građevinskom inžinjeru Milanu Vukeliću, koji je bio zaposlen u Zavodu za izgradnju Banjaluka. Ubijen je 06. novembra 2007. godine, a njegovo ubistvo još uvijek nije rasvijetljeno.

“On je bio pošten čovjek koji je odbio da potpiše prijem parka Petar Kočić i mnogih drugih objekata jer je otkrio ogroman kriminal. Obratio se medijima, od kojih je većina to ignorisala. Obratio se mom hrabrom kolegi Vladi Šušku koji je napravio prilog, a potom meni koji sam napisao seriju tekstova o tome. Raznesen je eksplozivom koji je bio postavljen ispod automobila kojim je upravljao, u neposrednoj zdragi MUP-a RS. U istoj toj zgradi mu je prijećeno, a ubice i nalagodavce nikada nisu priveli licu pravde. Nakon što su mi tri-četiri godine mnogi izdavači i štamparije odbijali da štampaju knjigu, konačno sam uspio da je objavim, ali tako što se onaj koji je štampao nije usudio da se potpiše na njoj”, kazao je Kovač.

Napiši komentar