fbpx

Helsinški odbor za ljudska prava je analizirao zakonodavni okvir u ukupno sedam kantona u BiH (Posavski, Bosansko-podrinjski, Tuzlanski, Srednjo-bosanski, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski kanton i Kanton 10), a rezultati za Srednjo-bosanski kanton između ostalog pokazuju da rukovodilac ima diskreciono pravo da odabere kandidata bez objekitvno utvrđenih smjernica, odbijeni kandidati nemaju pravo žalbe, komisiju čine najmanje dvije osobe koje su zaposlenici organa državne službe (i direktno odgovaraju rukovodiocu), te da je sprovođenje intervjua neadekvatno definisano. 

 Izvor: Saopštenje

“Korupcija u zapošljavanju je sveprisutna ne samo na kantonalnom već na svim nivoima vlasti u Bosni i Herecgovini i kao takva predstavlja veliki problem za radno sposobno stanovništvo. Nužno je da se proces zapošljavanja u državnu službu učini trasnparentijim, da se diskreciona ovlaštenja rukovodioca organa uprave ukinu čime bi se prevenirala korupcija”, izjavila je Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava iz Bijeljine.

Podrži eTrafiku

Mirhunisa Bektaš iz Udruženja KAM iz Zenice navodi da su inicirali saradnju sa Timom za borbu protiv korupcije SBK, ali nije bilo političke volje da se stvari pokrenu.

”Članovi Tima su se ograđivali, pronalazi različite izgovore: da nemaju opis posla, da nisu plaćeni… Imali smo podršku premijera Lende, koji je čak imao i svoje prijedloge kako ukinuti diskreciona prava, ali u konačnici ovo pitanje nije riješeno”, navela je ona.

Helsinški odbor za ljudska prava je sačinio analizu u saradnji sa partnerskim organizacijama, članicama ACCOUNT Sektorske grupe zapošljavanje: CGS Livno, ALDI Goražde, KAM Zenica. Aktivnost je realizovana u okviru projekta Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT.

Napiši komentar