fbpx

“Zabrinjava nas to što važne dokaze nisu pronašli inspektori, već otac Vladimira Kovačevića. On je nedaleko od mjesta napada pronašao palicu kojom je Vladimir pretučen. Inspektori nisu našli za shodno da pregledaju obližnji prostor. To nam stvara sumnju da se ovlaš pristupa cijelom slučaju i želimo da znamo hoće li neko odgovarati zbog tog propusta.”

Piše: Vanja Stokić

Kazao je ovo predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić, povodom dosadašnje istrage o brutalnom napadu na novinara Vladimira Kovačevića, koji se desio 26. avgusta. Kovačevića su te večeri, ispred zgrade u kojoj stanuje u Banjaluci, metalnim šipkama prebila dvojica muškaraca, nanijevši mu teške povrede glave. On je iste večeri hospitalizovan.

“Osjećam se poprilično dobro, neće biti nekih težih fizičkih posljedica, rane na glavi i nogama će zarasti. Imam još poprilične vrtoglavice kada hodam, ali to je normalno. Rađen je CT glave u dva navrata. Prvi je pokazao nagnječenje mozga, a drugi da se nagnječenje povlači. Nadam se da neće biti većih problema. Psihički sam u redu, ne osjećam se uplašeno, ali mi nije svejedno. Imam porodicu, dva mala sina… Teško je prognozirati kada će i kako ovo završiti. Znam da ljudi rade i zahvalan sam im na tome”, kazao je Kovačević danas novinarima u Banjaluci.

Istraga je napad okarakterisala kao pokušaj ubistva, a policije je Okružnom tužilaštvu Banjaluka dostavila izvještaj protiv nepoznatih napadača. Iz Kluba novinara poručuju da će svakog dana pratiti tok istrage.

“Konsultovali smo se sa pravnicima u vezi podnošenja prijava protiv visokopozicioniranih članova vladajućih stranaka koji opravdavaju ovo brutalno prebijanje, koji podstiču na nasilje nad novinarima i smatraju da je to nešto što svako od nas zaslužuje. Nećemo to tolerisati i tokom narednih dana ćemo razmotriti sve pravne korake koje ćemo preduzeti protiv takvih osoba. Već imamo osobe koje su potpisane svojim imenom i prezimenom, a ne libe se da opravdavaju ovo prebijanje”, kazao je Siniša Vukelić u ime Kluba novinara.

On je takođe nazvao sramnim to što su televizije sa nacionalnom frekvencijom na dan Kovačevićevog izlaska iz bolnice prenijele tekst iz srbijanskog tabloida, koji ga targetira kao stranog plaćenika, navodeći da je od USAID-a primio znatan iznos za pokretanje portala.

“Apelujem na kolega da prestanu prenositi nepotpisane tekstove sa portala koji nemaju impresum, tabloida i portala koji postoje svega nekoliko dana”, naglasio je Vukelić.

Samo dan nakon napada na Kovačevića, SNSD je objavio inicijativu da se napad na novinare tretira kao napad na službena lica. Ipak, Vukelić podsjeća da se ovom tematikom Klub novinara bavi već šest godina, te da do sada nisu imali podršku vladajuće koalicije, niti opozicionih stranaka.

“Licemjerno je od njih da sada izlaze sa takvim prijedlogom. U prošlom mandatu smo u Klubu novinara sazvali sve šefove poslaničkih klubova i svi su prihvatili da to bude jedna od odredbi Krivičnog zakona. Kad je Krivični zakon ponovo došao u Skupštinu, u njemu nije bilo te odredbe. Niko nije našao za shodno ni da uloži amandman. Ako žele promijeniti Krivični zakon, mi to pozdravljamo jer bi takva odredba djelovala preventivno, ti slučajevi bi se brže procesuirali i kazne za počinioce bi bile oštrije nego što su sada”, istakao je Vukelić.

Napiši komentar