Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja posmatra predizborni period u BiH prezentovala je nalaze dugoročnog posmatranja u prve četiri sedmice izvještavanja posmatrača/ica (od 23.7. do 19.8.) i konstatovala da se izborne nepravilnosti nastavljaju.

Izvor: Pod lupom – saopštenje

Dugoročni posmatrači/ice Koalicije ‘’Pod lupom’’ bilježe izborne nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH i u četvrtoj sedmici izvještavanja. Do 19. avgusta, 10 lokalnih izbornih komisija nije ispoštovalo odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova i to pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca. Zabrinjavajuće je da su ovi članovi, pored jasne odredbe zakona, ipak dobili suglasnost za imenovanje u općinskim vijećima i skupštinama općina u BiH koje je potvrdila Centralna izborna komisija.

I dalje 12 lokalnih izbornih komisija nema adekvatne uslove za rad koji se, prema navodima članova lokalnih izbornih komisija odnose na neadekvatne prostorije, nedostatak finansija i lošu opemu. Evidentan je napredak u ovom segmentu u odnosu na prve tri sedmice izvještavanja. Međutim, neadekvatni uslovi za rad u ovim lokalnim izbornim komisijama mogu dovesti u opasnost implementaciju izbora na kvalitetan način.

‘’Drugi put apelujemo na lokalnu administraciju u ovih 12 općina da lokalnim izbornim komisijama omogući adekvatne uvjete za rad’’, naglasio je Danijel Stjepanović, regionalni asistent Regionalnog ureda u Tuzli.

U četvrtoj sedmici izvještavanja, 62 lokalne izborne komisije nisu održale sjednicu ali 16 sjednica uopće nije bilo najavljeno iako je obaveza.

Uočena su i nepoštivanja rokova predviđeni izbornim kalendarom. Do 08. avgusta, 21 lokalna izborna komisija nije dodijelila pozicije političkim subjektima u biračkim odborima a neke od njih navode da su dobile saglasnost od CIK-a za produženje ovog roka. U svakoj drugoj općini, gradu u BiH politički subjekti nisu dostavili prijedloge članova biračkih odbora do 15. avgusta. Prema navodima članova ovih lokalnih izbornih komisija, CIK je također prolongirala ovaj rok do 20. avgusta.

‘’Postavlja se pitanje, čemu služe rokovi ako se isti krše bez posljedica ili prolongiraju odlukom CIK-a što onda utiče na kašnjenje drugih predviđenih aktivosti lokalnih izbornih komisija’’, istaknuo je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ‘’Pod lupom’’.

Zabilježeno je 178 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje u svakoj trećoj općini i gradu u BiH. Ovaj broj u četvrtoj sedmici izvještavanja za Opće izbore 2018. je veći u odnosu na ukupan broj zabilježenih slučajeva za osam sedmica izvještavanja za Lokalne izbore 2016..

Evidentirano je 18 različitih političkih subjekata koji su kršili ovu odredbu Izbornog zakona BiH koja se najčešće ogleda u plaćenom oglašavanju na društvenim mrežama i organiziranju javnih događaja čiji je cilj promoviranje političke stranke ili kandidata/kinje na izborima. Već sada postoje sumnje u nezakonitu trgovinu biračkim mjestima u 9 općina, gradova u BiH. Centralna izborna komisija je na preporuku Koalicije usvojila izmjenu koja se odnosi na objavljivanje imena svih članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu nakon imenovanja u birački odbor i na izborni dan koja će značajno spriječiti razmjene i potencijalne nezakonite trgovine mjestima u biračkim odborima koje će i ako se dese biti vidljive i nadamo se adekvatno sankcionisane.

‘’Nezakonita trgovina biračkim mjestima, prijetnja biračima, kupovina glasova, ucjene otkazima, nuđenje novog zaposlenja, zloupotreba javnih resursa u vidu povećanja plata, penzija, socijalnih davanja ali i zloupotreba službenih vozila i osiguranja u svrhu kampanje, zloupotreba ličnih podataka u svrhu glasanja poštom i fiktivne prijave prebivališta, neažurni birački spiskovi sa umrlim licima i preuranjena kampanja, sve su to kršenja zakona koja se dešavaju prije izbornog dana’’, izrazio je zabrinutost Dario Jovanović.

Na izborni dan Koalicija ‘’Pod lupom’’ će angažovati 4.000 građanskih, nestranačkih posmatrača/ica u svim općinama, gradovima i Brčko Disktriktu BiH koji će štititi glas svakog birača bez obzira na to kome će građani ukazati povjerenje na izborima.

Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org, te da prijave uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.

Aktivnosti Koalicije ”Pod lupom” provode se uz finansijsku podršku Evropske unije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Napiši komentar