fbpx

“Petog oktobra ću reći sve što znam. Ništa me više ne interesuje, samo istina i pravda za moje dijete koje su silovali, masakrirali i ubili na najzvjerskiji mogući način. Petog oktobra će biti mirno okupljanje, a tada mijenjam i adresu, selim se na Davidov trg i ne idem odatle. Ako lažem, zašto me ne uhapsite?”

Piše: Vanja Stokić

Kazao je ovo danas ispred Okružnog tužilaštva Banjaluka Davor Dragičević, koji se 148 dana bori za rješavanje ubistva njegovog sina Davida Dragičevića. Ispred zgrade Tužilaštva okupili su se građani nezadovoljni radom ove institucije, te uzvikivali “Koga štitite?”.

Podrži eTrafiku

“Niko me nije zvao da identifikujem garderobu svog pokojnog sina, a oni je sada vještače. Kako znaju da je to garderoba mog pokojnog djeteta? Nečasni pripadnici MUP-a RS su ubili moje dijete. Istina je surova, pravda će biti još surovija. Pravda će doći kada spustim ruku”, izjavio je Dragičević, te pozvao tužioce Želimira Lepira i Dalibora Vreću da izađu pred građane i kažu imena ubica njegovog sina.

Zatim je iznio niz pitanja u vezi ovog slučaja, koji okupira pažnju javnosti već pet mjeseci.

“David je izvučen sa suhe pješčane površine od strane četiri časna, poštena vatrogasca. Imate fotografije Davida Dragičevića u vodi, snimljene mobilnim telefonom. Željko Karane, je li David udavljen? Nikako da mi kažeš. Ako nije, daj mi njegov veš. Utopio se, a nema vode u plućima. Zašto ste mu oprali organe? Gdje je bankovna kartica, koju je vlasnik opljačkane kuće prijavio da je ukradena? Gdje je Davidov donji veš? Zašto su policijski službenici stanice Lazarevo bili na uviđaju prilikom pronalaska Davidovog tijela u centru grada? Gdje je usb stik za koji je tvrđeno da je ukraden, a zatim pronađen kod Davida? Gdje je 10 KM sa fotografije, koji su pronađeni u Davidovim džepovima? Ko je i zašto otkopčavao i zakopčavao Davidov kaiš? I šlic? Odgovornost za neblagovremeno izuzimanje video zapisa sa kamera i mobilnih telefona, saobraćaja sa baznih stanica! Zašto nisu izuzete bazne stanice? Zato što je David otet i ubijen. Zašto su pronađeni LSD, marihuana i alkohol, kada ih nema? Znači, donijeli su drugu krv i mokraću. Gdje je nalaz iz Beograda? Nema ga. Gdje je nalaz iz Zagreba? Gdje su farmerke Davida Dragičevića, poderane na koljenima? Kako se mogu poderati na koljenima ako je pao u vodu? Gdje su inspektori koji su tražili Davida?  Gdje su četiri Dacie MUP-a RS? Gdje su smjene pripadnika interventne jedinice? Ko vozi 084 D 085 Daciu? Gdje je druga prostorija u MUP-u? Gdje je čistačica koja je čistila varikinom?”, upitao je on.

David Dragičević nestao je u centru Banjaluke 18. marta ove godine, da bi njegovo tijelo bilo pronađeno šest dana kasnije. Zvaničnoj istrazi je trebalo čak tri mjeseca da ovaj slučaj okarakteriše kao ubistvo, nakon velikog pritiska javnosti. Po prvobitnoj verziji MUP-a RS, Davididova smrt bila je zadesna, dok postoji mogućnost da se radi i o samoubistvu.

Davida su zvaničnici MUP-a RS doveli u vezu sa pljačkom kuće u Banjaluci, u noći njegovog nestanka, te tvrdili da su u njegovoj krvi pronađeni LSD, marihuana i alkohol, dok naredni nalazi to opovrgavaju. Rađene su dvije obdukcije njegovog tijela, koje su dale dva različita vremena smrti, razmaka od čak nekoliko dana.

Njegovo tijelo pronađeno je sa brojnim povredama, a otac Davor Dragičević tvrdi da je otet, šest dana mučen i silovan, da bi zatim bio ubijen.

Napiši komentar