fbpx

Iako jedna od najmlađih stranaka na političkom nebu Republike Srpske, za Ujedinjenu Srpsku se već veže niz diskutabilnih zapošljavanja, prvenstveno u Banjaluci! Da se javne funkcije dijele isključivo po stranačkoj pripadnosti bez ustezanja su za MojuHercegovinu potvrdili funkcioneri, kako ove, tako i drugih stranaka.

Piše: Mojahercegovina.com – Ognjen Tešić

Imenovanje rođene sestre Natalije Trivić, potpredsjednice Ujedinjene Srpske i načelnice Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, za direktoricu banjalučkog Centra za socijalni rad, koji izvještaje podnosi upravo pomenutom odjeljenju, nije se ni sleglo, a iz ove stranke imamo nova diskutabilna imenovanja.

Podrži eTrafiku

Naime, riječ je o, prije svih, konkursu za izbor i imenovanje direktora gradske turističke organizacije (TOBL) koji je objavila Skupština grada Banjaluka u novembru 2017. Razgovor sa kandidatima koji su ušli u uži krug obavljen je 10. januara ove godine a najbolju ocjenu komisije, mada ne i najbolju biografiju, imala je Irena Radojević koja je imenovana za direktora 9. februara.

NN o konkursu
I prije zatvaranja konkursa, kako to često biva, mediji su licitirali imenima novog direktora, a ime izabrane direktorice se ubrzo izdvojilo kao najizvjesnije. Banjalučki mediji su nepogrešivo nabrajali prijavljene kandidate, a kao razlog zbog kojeg će Radojevićeva zasjesti u fotelju “prvog čovjeka” Turističke agencije najvećeg grada Srpske izdvojilo se samo jedno – kadar je Ujedinjene Srpske.

Da je to osnovna i jedina bitna referenca bio je svjestan i dotadašnji direktor Ostoja Barašin, kadar DNS-a, koji se jeste prijavio na ovaj konkurs, ali je unaprijed znao da je bitka uzaludna.

– Na konkurs su imali pravo svi da se prijave. Svjestan sam da je to mjesto po koalicionom sporazumu pripalo Ujedinjenoj Srpskoj – kratko je rekao Barašin novinarima sredinom decembra prošle godine, dok konkurs još nije bio ni zatvoren.

A malo je nedostajalo da nakon osam provedenih godina na čelu TOBL-a Barašin dobije još četiri, ali je konkurs došao u trenutku kada je njegova stranka, kojoj je “po koalicionom dogovoru” ranije pripadalo mjesto direktora TOBL-a, sa četiri spala ne jednog odbornika. U tom trenutku članovi DNS-a više nisu bili odbornici Budimir Balaban, Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović, koji su krenuli opoziciono djelovati, a Ujedinjena Srpska se, pored odbornika Marinka Dragišića, “pojačala” Vladimirom Mirošljevićem, dugogodišnjim NDP-ovcem, pa je došlo i do rotacije na pojedinim rukovodećim mjestima u Banjaluci.

Barašin, koji je poziciju direktora zamijenio radnim mjestom stručnog savjetnika u TOBL-u, i danas u izjavi za Moju Hercegovinu tvrdi da je stranačka pripadnost presudila zašto je Radojevićeva dospjela na pomenutu poziciju.

Ostoja Brašin

– Naravno da je presudila stranačka pripadnost pri izboru na mjesto direktora TOBL-a. To je oduvijek praksa i tako sam i ja bio izabran. To se znalo unaprijed kome pripada i ko će biti postavljen na tu poziciju. Nemam ja sad šta tu pametovati i govoriti da to nije u redu, jer bih onda govorio protiv sebe, protivriječio bih samom sebi. Od početka se u gradu Banjaluka tako biraju ljudi na rukovodeće funkcije i to je neka vrsta prakse – reko je iskreno Barašin za naš portal.

Nenad Stevandić i Natalija Trivić

Sa druge strane, predsjednik i potpredsjednica Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić i Natalija Trivić, isticali su prije i tokom pomenutog konkursa da pripadnost stranci nije presudna i da na čelo TOBL-a može doći i neko ko nije stranački opredijeljen, ali je malo ko povjerovao da je epilog konkursa bio slučajan i da su njihove izjave bile iskrene.

Jedan od kandidata sa ovog konkursa, Pavle Marić, sumnja da je izbor Irene Radojević za direktora TOBL-a ishod „klasične zloupotrebe položaja i trgovine uticajem“.

– U političkoj “trgovini” resorima ta je ustanova “pripala” političkoj organizaciji Ujedinjena Srpska, na čijem je čelu dr. Nenad Stevandić. Nakon objavljenog konkursa i zakazanog intervjua sa kandidatima koji su ušli u uži izbor komisija sačinjena od odbornika gradske Skupštine je nesavjesno i politički instruisano donijela odluku da na to mjesto izabere člana partije, bez ikakvih kompetencija – kaže naš sagovornik.

Pavle Marić

On dodaje da je izabrana direktorica, između ostalog, i potpuno drugog obrazovnog profila, neadekvatnog poziciji na koju je izabrana, mada u konkursu to nije precizirano vjerovatno iz razloga da se stvori manevarski prostor za ovakav izbor.

– Kandidat koji je prošao na poziciji za koju su neophodne izuzetne kompetencije iz oblasti turizma je završio Fakultet za ekologiju te je, koliko znam, bez odgovarajućeg iskustva na rukovodećoj poziciji u resoru turizma. Izabranu osobu lično poznajem i zato sumnjam u valjanost eventualne potvrde kojom bi se dokazalo takvo iskustvo, a bez koje se opet nije moglo ući u uži krug za izbor i imenovanje. Koliko sam upoznat, a tako tvrde i druge kolege u struci, od prakse u turističkoj agenciji dotična ima rad na avio šalteru, a to je domen saobraćaja u kom agencije često posreduju. S tim što prodaja avio karata nije iskustvo koje donosi kompetencije za vođenje turističke organizacije. Neko, vjerovatno u agenciji u kojoj je radila, je navodno njoj izdao potvrdu da je obavljala poslove organizacije seminara i kongresa, međutim prema konkursnim uslovima tražio se kandidat koji ima iskustva u upravljanju ljudskim resursima, dakle tražilo se iskustvo u radu organa upravljanja a ne izvodjenju radnih zadataka. Pri tom je njeno iskustvo potpuno nebitno sa aspekta upravljanja turističkom organizacijom u destinaciji koja nema potencijal niti infrastrukturu za organizovanje međunarodnih kongresa, dok su za seminare ciljana grupa domaća publika – objašnjava naš sagovornik.

U biografiji Irene Radojević je navedeno da je ona inžinjer ekologije te da je završila Pedagošku akademiju 1985. godine, a 2015. godine diplomirala je na Nezavisnom univerzitetu na Odsjeku za ekologiju. Radila je u holdingu “Internazionalle excluzive“, potom 15 godina u Agenciji “Zepter Passport”, a između ostalog, radila je i u fondaciji Inovacioni centar Banjaluka na projektima Evropske unije. Marić je, sa druge strane, završio Fakultet za turizam, diplomirao na temu destinacijskog menadžmenta koji je upravo stručna oblast u kojoj rade turističke organizacije, te ima 17 godina iskustva u struci, upravo u organima upravljanja, kao direktor turističke agencije te je magistrand na Fakultetu za turizam.

– Želim ovdje da istaknem kako ja kao pojedinac nisam bitan u čitavoj ovoj priči, čak nikada nisam konkurisao na neki posao u javnoj službi, osim sada i to uz jedan jedini motiv – zbog kompetencija sa kojima mogu da dam konkretan doprinos turističkoj zajednici odnosno banjalučkim ugostiteljima. Ponavljam, ovo nema veze sa tim što nisam izabran ja, već je stvar u tome što je izabran neko ko je nekompetentan za takvu poziciju. A ta pozicija je izuzetno značajna za našu zajednicu, koja najviše treba da pomogne ugostiteljskom sektoru, a nažalost naši ugostitelji ni ne znaju šta im direktor TOBL-a sve može pružiti, jer nemamo praksu, a time ni znanje. Ugostitelji sa nekompetenom osobom na čelu TOBL-a godišnje gube desetine miliona maraka što je potencijal ovoga grada – kaže Marić.

Naš sagovornik nakon odbijenice nije sjedio skrštenih ruku te je uočene nepravilnosti pretvorio u prijavu koju je adresirao na Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), te Antikorupcijsku mrežu u BiH – ACCOUNT, a u toku je i upravni spor nakon kojeg će se, ukoliko bude potrebe, ići i sa tužbom. Dodaje da nikada nije dobio zvaničan odgovor komisije na prigovor na izabranog kandidata a da mu je u telefonskom razgovoru u gradskoj administraciji rečeno da „odluka komisije o imenovanju direktora TOBL-a i bodovanju prijavljenih kandidata nema predviđenu pouku o pravnom lijeku niti mogućnost za žalbu“.

Komisiju koja je birala novog direktora TOBL-a činili su predsjednik Ljilja Dabić, te članovi Dragana Vukliš, Nataša Savković, Marinko Dragišić i Predrag Vulin. Posljednji dvojac su odbornici u gradskoj Skupštini a simptomatično je i to da je Dragišić i zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske, stranke kojoj pripada i izabrani kandidat!

Odgovor Skupstina BL

– Konkurs je bio takav da je sve zavisilo isključivo od toga kako komisija ocijeni razgovor sa kandidatioma, kao da su stečena akademska znanja i zvanja potpuno nebitna. Jedno od svega dva pitanja koja su mi postavljena, ne računajući pitanje o biografiji koja je bila uredno dostavljena ranije, a koje je postavio zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Marinko Dragišić je glasilo: “Kako bih ja privukao građane Norveške da dođu Banjaluku?”. Znači ne Austrije, Mađarske, Italije – već Norveške! Od spornih momenata je i to da jedan član komisije nije ni bio na intervjuu a dva nisu postavljala nikakva pitanja – rekao je Marić.

Dodaje da je iz navedenog jasan cilj i mehanizam rada komisije, koja je „ustrojena tako da samo posluži kao paravan za zloupotrebu institucija“.

– Sada svi ističu odluku komisije, iako suštinski, na poziciju koja je iz komercijalnog sektora, koja pripada društvenim naukama, ali se tiče isključivo sfere ekonomije i biznisa, za koju je neophodno studiozno poznavanje usko specijalizovanog tržišta i njegovih principa, poznavanje ekonomskih nauka, i ts. došla je osoba koja je završila višu školu iz oblasti – ekologije. Oni ignorišu sva dokumenta, crno na bijelo za sve njih ne predstavlja nikakav dokaz, da bi se na kraju isključivo rukovodili preporukom komisije odnosno njenom ocjenom. A komisija bazira tu svoju ocjenu isključivo temelji na razgovoru od 10tak minuta – kaže naš sagovornik.

Prigovor
Odgovor Grada 1
Odgovor Grada 2

On dodaje da bezuspješno, mjesecima, traži dokaz da aktuelna direktorica ima potrebno iskustvo na rukovodećim mjestima u oblasti turizma.

– Iz TOBL-a mi nisu izašli u susret niti da mi dostave odluku o sistematizaciji radnih mjesta, iako je u pitanju javna institucija a ne nečija privatna prćija. Rekli su mi da se obratim gradskoj Skupštini, što sam i učinio, ali Akt o sistematizaciji radnih mjesta u TOBL ni od njih nisam dobio, te ga potražujem sada službenim putem. Ipak najviše od svega boli to što se svi naši političari, iz oba politička bloka zaklinju u turizam, o kom doduše kao po pravilu nemaju pojma, ali svaka predizborna kampanja je puna velikih nada kako će turizam da omogući pokretanje novih preduzetničkih inicijativa i otvaranje novih radnih mjesta. Mi taj potencijal imamo, ali to se neće desiti na ovakav način – kaže Marić.

Prigovor 2

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske i odbornik u gradskoj skupštini Banjaluke Marinko Dragišić, koji je takođe bio u konkursnoj komisiji, u razgovoru za portal MojaHercegovina tvrdi da su svi članovi komisije podržali izbor trenutne direktorice, objašnjavajući koji su njegovi razlozi za podršku Radojevićevoj.

Marinko Dragišić

– Mislim da je ona imala najbolji program i da je to prevagnulo kod članova komisije da je izaberu. Bila je veoma dobro pripremljena i imala je veoma dobre pravce razvoja turizma u Banjaluci s obzirom da je to već radila. Tako da, u odnosu na druge kandidate bila je najbolja, ali bilo je još nekoliko dobrih kandidata – rekao je Dragišić.

O pripremljenosti aktuelne direktorice najbolje svjedoči njeno gostovanje u jednoj televizijskoj emisiji, u kojoj je i najosnovnije stvari vezane za svoj posao čitala sa papira.

Iako je u vrhu Ujedinjene Srpske, stranke čiji je član i izabrana direktorica, Dragišić tvrdi da je bio objektivan pri izboru.

– Bio sam objektivan koliko sam mogao, jer je turizam kao turizam velika šansa razvoja Banjaluke i opredjeljivali smo se prema programima svih kandidata. Moram reći, od tih sedam dva su otpala u prvom krugu, dok neki nisu imali viziju razvoja grada. Pored Irene, još dva ili tri kandidata su imala izvanrednu viziju. Mi smo onda dali prijedlog da ona bude direktor, a skupština je kasnije glasala i izabrala je. Kažem, opredjeljivali smo se za programe, jer Banjaluka mora biti velika turistička destinacija – naveo je Dragišić za MojuHercegovinu.

Na naše pitanje da li je već unapijed koalicionim sporazumom ta pozicija bila dodijeljena Ujedinjenoj Srpskoj Dragišić je odgovorio potvrdno.

– Pa da, ali onda nije bila… mi smo pokušavali… ona nije politički… Znači, ona u tom momentu, kad je to bilo praktično i nije bila član Ujedinjene Srpske. Mi smo pokušavali naći adekvatnu osobu, koja je odgovarala… razumijete – rekao je doslovno naš sagovornik.

Pošto nismo najbolje razumjeli gospodina Dragišića tražili smo pojašnjenje, nakon kojeg nam je rekao da Radojevićeva „nije bila član Ujedinjene Srpske kada je birana na mjesto direktorice, ali da su oni već znali da će biti u partiji, što je na kraju i presudilo da dođe na čelo TOBL-a.

Ipak, nakon što smo razgovarali sa direktoricom TOBL-a Irenom Radojević, ispostavilo se da Dragišićevi navodi u vezi sa njenom stranačkom pripadnošću u trenutku konkursa nisu bili tačni. Naime, kako nam je ispričala Radojevićeva, ona je i prije izbora na trenutnu poziciju bila član Ujedinjene Srpske. Pored toga, njen stav je da članstvo u Ujedinjenoj Srpskoj nema nikakve veze sa njenim izborom na mjesto direktorice TOBL-a, kao i da odbacuje sve navode Pavla Marića.

Irena Radojević

– Vjerujete da ne znam da li je povrijeđeni ego u pitanju ili ne znam šta je. Ja se sjećam iz prethodnog perioda, jer dugo radim u turizmu, da je uvijek bilo problema sa gospodinom Marićem. Ne mogu ništa određeno reći, ne znam šta je i sve je vrlo čudno. Više nije problem ni stranačka pripadnost i više se osporava komisija, ja ne znam šta je problem. Zaista, svi se malo smijemo i čudimo ovome. Nema tu stranačka pripadnost veze sa tim. Nije to tako, ali uvijek je moja riječ protiv nečije – rekla je Radojevićeva za MojuHercegovinu.

Da Dragišić nije iznio netačne tvrdnje samo o stranačkoj pripadnosti Radojevićeve u trenutku konkursa, već i o tome da su svi članovi bili za aktuelnu direktoricu demantuje Predrag Vulin, odbornik DNS-a u gradskoj Skupštini i takođe jedan od članova komisije. On je u izjavi za MojuHercegovinu naglasio da je on smatrao kako je na konkursu bilo boljih kandidata, ali i da je sve urađeno prema statutu, zbog čega nije mogao mnogo da utiče na izbor direktora.

Predrag Vulin

– Bio sam tada jedini predstavnik opozicije (op. aut. Tada je djelovao opoziciono kao samostalni odbornik u klubu „Narodni odbornici“). Bila su dva odbornika, jedan iz reda opozicije i jedan iz vlasti i tri radnika gradske uprave, a komisiju u skladu sa statutom grada je formirao gradonačelnik. Na tom bodovanju je aktuelna direktorica imala najviše bodova kada je predsjednik komisije sabrao sve bodove koje smo dali. Ja sam inače izbodovao nekog drugog, a ne aktuelnu direktoricu, ali pošto je sve urađeno prema statutu i kad su se sabrali bodovi ona je imala najviše bodova. Bilo bi maliciozno da ja kao član komisije kažem ko je bio najbolji, ali mogu reći da su četiri kandidata bila itekako kvalitetna i da bi i oni trebali dobiti mogućnost da svojim idejama koje su nam prezentovali i koje su veoma dobre pomognu razvoj grada – rekao je Vulin za portal MojaHercegovina.

Prema njegovim riječima, iako je on učestvovao u radu komisije, ona je bila samo formalni dio prijema direktora, jer se unaprijed znalo da na tu poziciju pravo polaže Ujedinjena Srpska.

– To je bilo poznato ranije. U gradskoj skupštini imate vlast koju čine SNSD, SP, DNS i Ujedinjena Srpska i oni na sastancima koalicije raspoređuju radna mjesta, upravne i nadzorne odbore i to je javna tajna. Oni imaju taj koalicioni kapacitet, skupštinsku većinu i to je to. Prije je to mjesto pripadalo DNS-u, a sad pripada Ujedinjenoj Srpskoj, čiji je član izabrana kandidatkinja – ispričao nam je Vulin.

Da li je članstvo u Ujedinjenoj Srpskoj presudilo zašto se Radojevićeva našla na prvom mjestu pokušali smo pitati i lidera ove stranke Nenada Stevandića, ali se on nije javljao na naše pozive.

Odbornik „Slobode“ u Skupštini grada Banjaluka Milenko Jaćimović za naš portal objašnjava kako je u Banjaluci postala praksa da se prijatelji i rođaci političara postavljaju na najbitnije funkcije. Prema njegovim riječima, takvi slučajevi su se dešavali i u prethodnih godinu dana, a najbolji primjeri su Centar za socijalni rad i TOBL.

Milenko Jaćimović

– Više i nije toliko problem što se te funkcije dijele po stranačkoj pripadnosti. Sada je mnogo veći problem što stranke ne biraju kvalitetne ljude nego na ova mjesta dolaze kadrovi koji nisu dorasli funkcijama. Tu dolaze kojekakvi rođaci, kumovi i prijatelji rukovodstva grada Banjaluke ili političkih lidera. To je postala praksa i zato dobijamo nestručne kadrove na vodećim pozicijama – ističe Jaćimović.

Najveća je afera, dodaje, Centar za socijalni rad, a koja je opet povezana sa Ujedinjenom Srpskom.

– To je javna ustanova koja svoje izvještaje podnosi odjeljenju na čijem čelu je rođena sestra direktorice Centra za socijalni rad. Znači, direktorica Centra Irena Joldžić je sestra od Natalije Trivić, načelnice Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku. I kako će sad ovo odjeljenje ocijenjivati njihov rad. Drugo, mi imamo informaciju da je Irenin suprug u srodstvu sa gradonačelnikom. To je van svih normi. Kad sve to saberete i oduzmete vidite šta se dešava. Tako je i u TOBL-u, samo što još uvijek ne znamo čija je rodica, kuma ili prijateljica sadašnja direktorica. Još samo to da se otkrije, a otkriće se – rekao je Jaćimović za MojuHercegovinu.

Aleksandar Petković

Sa njim se slaže i odbornik SDS-a Aleksandar Petkovićkoji ističe da na mjesto direktora TOBL-a mora doći neko ko ima menadžerske sposobnosti, kako bi obezbijedio da turistički ambijent postane što primamljiviji.

– Personalni izbor na koji se odlučuju ljudi iz Ujedinjene Srpske pokazuje da sve ono što godinama govore nema nikakvo utemeljenje u realnosti. Oni stalno govore kako su partija koja promoviše mlade ljude, kvalitetan kadar koji se iz inostranstva vraća u Srpsku, stručne ljude itd. I šta imamo u praksi? Imamo nekompetentne ljude, ljude koji se nisu školovali niti imali iskustva u poslovima iz oblasti u okviru kojih dolaze na direktorske funkcije. Gdje su ti kvalitetni ljudi, zašto oni ne dobijaju šansu – rekao je Petković za MojuHercegovinu.

Pavle Marić naglašava da je na štetu građana ali i krajnje nepošteno dati prednost kod izbora osobi bez kompetencija a samo zato što je “član partije”.

– Prvo jer se time čini šteta po građane pošto se TOBL finansira iz budžeta grada, dakle sredstvima građana. Dalje ogromna je šteta po tržište a posebno sektor ugostiteljstva jer se sa te pozicije u najprostijem smislu ima zadatak dovesti potrošače kod domaćih ugostitelja i turističkih agencija te tako povećati njihov promet, od čega bi čitavo društvo imalo koristi. Posebno je nepošteno prema ugostiteljima koji u značajnoj mjeri učestvuju u punjenju budžeta iz kog se opet TOBL finansira. I u krajnjem je nefer prema bilo kojoj osobi koja se posveti određenoj oblasti sa entuzijazmom, uloži ogroman trud, vrijeme i novac u obrazovanje i pri tom ima zavidno iskustvo, da takva osoba koja može biti od koristi u društvu bude marginalizovana i oštećena na ovakav način – zaključio je Marić.

Stranačka zapošljavanja

Zapošljavanje stranačkih jurišnika je svojstveno svakoj partiji, bila ona na vlasti ili opoziciji. Ujedinjenoj Srpskoj prostor je dat prvenstveno u Poštama Srpske i UKC RS, gdje je lider stranke Nenad Stevandić zamjenik direktora, ali su se neka zapošljavanja, kojim je kumovala ova partija, izdvojila ispred ostalih.

Irena Joldžić

U maju ove godine na čelo banjalučkog Centra za socijalni rad izabrana je Irena Joldžić, rođena sestra Natalije Trivić, potpredsjednice Ujedinjene Srpske, što je sa negodovanjem prihvaćeno čak i u njenoj stranci. Razlog za to jeste što se ova stranka nadala funkciji, nakon što je prethodno smijenjena DNS-ova Vera Sladojević a u međuvremenu i smanjen „koalicioni kapacitet“ stranke Marka Pavića. Dio članstva Ujedinjene Srpske tvrdi da je Trivićeva pomogla da ovu funkciju ne dobije njihova stranka, iako joj je to mjesto „pripadalo“, a da je potom njena sestra, koja je inače diplomirani ekonomista i nema nikakve veze sa poslom kojeg se prihvatila, imenovana iz kvote SNSD-a, što smatraju ranije dogovorenim raspletom.

Snježana Martić

Zbog Snježane Martić, takođe članice Ujedinjene Srpske, mijenjao se Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u Poštama RS, ali i kršio zakon. Ona je, iako diplomirani inženjer poštanskog saobraćaja, a ne pravnik, došla na poziciju izvršnog direktora za pravne poslove u ovom preduzeću. Naime, na tom mjestu prije Martićeve se nalazio Igor Baroš, kadar Ujedinjene Srpske i diplomirani pravnik, ali ga je Nadzorni odbor smijenio, zatim promijenio Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u Poštama RS. Izmjenom se predviđa da izvršni direktor za pravne poslove, opšte, ljudske resurse i investicije može da bude i diplomirani inženjer poštanskog saobraćaja. Na istoj sjednici Nadzorni odbor imenuje Snježanu Martić za vršioca dužnosti. I to je učinjeno nezakonito, jer je bilo neophodno da prođe osam dana kako bi pravilnik stupio na snagu kao i svaki drugi pravni akt i tek onda da se imenuje po uslovima iz novog pravilnika.

Ujedinjena Srpska našla se u centru pažnje i zbog jednog neuspješnog pokušaja zapošljavanja. Suprugu Darka Kremenovića, predsjednika banjalučke Advokatske komore, savjetnika potpredsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića i šefa Izbornog štaba, Marinu Kremenović, inače zaposlenu u Poštama Srpske, pokušali su, putem političkog uticaja, preko Narodne skupštine “progurati” na poziciju člana Odbora za žalbe RS. Međutim, plan su osujetili poslanici Socijalističke partije, koji, iako dio vladajuće koalicije, nisu dali zeleno svjetlo za pomenuto personalno rješenje.

Darko Kremenović

Vladimir Mirošljević

Zanimljivo je i to da je i sam Stevandić kao opozicionar radio na UKC, na Klinici za bolesti uha grla i nosa, ali zamjenik direktora postaje tek nakon napuštanja SDS-a i davanja podrške vladajućoj koaliciji predvođenoj SNSD-om. Gotovo identično, i banjalučki odbornik Vladimir Mirošljević radio je kao pedijatar u UKC RS dok je plivao opozicionim vodama, ali prelaskom u Ujedinjenu Srpsku i davanjem podrške gradskim vlastima predvođenim SNSD-om, ekspresno biva imenovan za načelnika Klinike za dječije bolesti na UKC RS.

Zamjenik u TOBL-u, nedavno je postala Minja Šurlan, takođe član Ujedinjene Srpske. Njen stranački kolega Bane Zeljković je direktor za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja, Marijo Milanović direktor Gradsje razvojne agencije, Neven Stanić savjetnik ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju itd.

Predsjednik Udruženja ReStart Srpska Stefan Blagić objašnjava kako je partokratija centralni problem ove zemlje, a prema njegovom mišljenju, ona ne zaobilazi niti jednu jedinu poru u društvu.

Stefan Blagić

– To što se dešava na nivou nekog grada ili opštine, predstavlja samo prepisan model sa viših instanci. Napominjem da partijska imenovanja na profesionalne javne funkcije predstavljaju krivična djela, ali ona su, nažalost, u ovakvom zakonskom okviru teško dokaziva. Partijsko zapošljavanje za posljedicu ima proporcionalno smanjenje znanja, stručnosti i objektivnosti kod vršenja profesionalnih dužnosti, a to dalje vodi u dekadenciju i devastira cjelokupno društvo. Na kraju, samo mogu reći da bi trebalo da Grad Banjaluka, kao najveći i najnaseljeniji grad, predstavlja jednu avangardu koja bi vodila eliminaciji partokratskog modela upravljanja društvom, ali, sa ovakvom partijskom elitom, to je teško očekivati u skoroj budućnosti – rekao je Blagić za MojuHercegovinu.

Ali, možda su najbolji kadrovi samo pukom slučajnošću i članovi vladajućih stranaka. Bar u to pokušavaju da nas uvjere političke elite koje decenijama haraju Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom.

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Napiši komentar