fbpx

Predstavnici kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ dostavili su Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) čije je sjedište u Londonu, peticiju koju je potpisalo više od 120.000 ljudi širom svijeta. Peticija je pokrenuta u aprilu 2018. godine u okviru ove kampanje.

Pozivaju se Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Svjetska banka (IFC) da zaustave investiranje u hidroelektrane na Balkanu prije nego što posljednje divlje rijeke Evrope budu nepovratno uništene. Zajedno, ove institucije su investirale oko 724 miliona eura u najmanje 82 hidroelektrane širom Balkana, od kojih se 37 nalazi u zaštićenim područjima.

Ove banke su ulagale u hidroenergiju putem komercijalnih banaka, uključujući, između ostalih, austrijsku Erste i talijansku Unicredit banku, koje su finansirale najmanje 158 hidroelektrana.

Ova kampanja poziva banke da odmah zaustave finansiranje projekata koji se nalaze u zaštićenim područjima i vrijednim rijekama, te da primjenjuju strožije uslove za kredite u ovom sektoru. Takođe ih poziva na povećanje izdvajanja sredstava za energetsku efikasnost i razvoj drugih obnovljivih izvora energije, najviše solarni potencijal koji u velikoj mjeri ostaje neiskorišten u regiji.

Theresa Schiller iz organizacije EuroNatur kaže da se banke moraju suočiti sa odgovornošću.

“Međunarodne banke poput EBRD-a moraju se suočiti sa odgovornošću u vremenu klimatskih promjena i prekomjernog iskorištavanja prirodnih resursa. Pozivamo EBRD da se povuku iz finansiranja hidroenergije na rijekama Balkana kako bi sačuvali ovu jedinstvenu evropsku prirodnu baštinu”, navodi ona.

Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ i direktor organizacije Riverwatch poziva na ulaganja u obnovljive izvore energije

“Šteta je što EBRD i druge financijske institucije potiču uništavanje najvrijednijih rijeka u Evropi, što je dovelo do gubitka bioraznovrsnosti, nezadovoljstva građana i uništavanja zaštićenih područja. Moraju prestati ulagati u hidroelektrane i razvijati model ulaganja u druge stvarne obnovljive izvore energije, poput solarne”, upozorava on.

Sa njim se slaže i Jelena Ivanić, iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

“Potrebno je ulagati u druge vidove energije, kao što su solarna i vjetroenergija, a prvenstveno u energetsku efikasnost. Prioritet treba da nam bude očuvanja naših rijeka i bogatstva biodiverziteta, a ne uništavanje istih zarad male količine energije”, smatra ona.

Kampanja “Sačuvajmo plavo srce Evrope” je pokrenuta od strane nevladinih organizacija EuroNatur i Riverwatch, zajedno sa lokalnim partnerima sa Balkana, organizacijom Bankwatch i kompanijom Patagonia. Cilj kampanje je sačuvati rijeke Balkana od uništenja planiranom izgradnjom hidroelektrana.

Napiši komentar