fbpx

Okrugli sto „Kog roda je sigurnost“ održan je danas u prostorijama Banskog dvora u Banjoj Luci. Na njemu su učestvovali predstavnici Nato štaba iz Sarajeva, Oružanih snaga BiH, organizacije Perpetuum Mobile, koja je i organizator događaja, te zamjenica gradonačelnika Banja Luke Jasna Brkić. Cilj ovog okruglog stola jeste da se podigne svijest svih građana BiH o prisustvu rodno zasnovanog nasilja, ali i isticanje žena kao ravnopravnih članova našeg društva.

kog_roda_je_sigurnost„Mi nećemo govoriti samo o tim velikim i globalnim politikama bezbjednosti, nego ćemo govoriti i kakva je to bezbjednost u našim domovima i u našim školoma. Bitno je da se u politike bezbjednosti uključe i žene i mladi, i da ravnopravno donose odluke o tome. To nije isključivo muško pitanje kako se u javnosti percipira. Nasilje jeste prisutno kako u našim kućama tako i u školama. Mi kao nevladina organizacija, ali i vlasti, radimo na tome da se trenutna situacija promijeni, međutim, iako ima pomaka, mislim da još uvijek svijest građana nije dovojna visoka, da bi se prijavilo nasilje“, rekla je Bojana Trninić, projekt menadžerica organizacije Perpeutuum Mobile, centar za razvoj mladih i zajednice.

Ovaj okrugli sto je dio serije okruglih stolova koje je NATO organizovao i u drugim gradovima i opštinama u BiH. Sam okrugli sto je dio jednog opširnijeg programa koji sprovodi NATO štab u Sarajevu i koji se tiče rodne ravnopravnosti.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

„Svjestan sam da u BiH postoji problem nasilja u kućama, isto tako sam svjestan da u BiH ipak imamo premali broj žena u politici, premali broj žena na onim mjestima gdje se donose odluke. Činjenica je da postoji problem mentaliteta kada je riječ o muškoj populaciji koji se mora promjeniti. Naravno, za to će trebati vremena. Važno je da se okrenemo mladoj generaciji, jer sa starijima se ne može mnogo toga uraditi. Ali sa mladima, u školama i na drugim mjestima, može se uraditi puno toga da se menatlitet promijeni i da BiH postane puno bolje mjeste za sve njene stanovnike“, rekao je brigadir Harald Jord, zamijenik komandanta NATO štaba Sarajevo.

kog_roda_je_sigurnost_2Jedan od partnera u ovom projektu jeste i Ministarstvo odbrane i oružanih snaga BiH, koje sarađuje sa NATO-om i nevladinim sektorom. Oni, između ostalog, žele da pokažu šta se radi u sigurnosnom sektoru po pitanju rodne ravnopravnosti, po pitanju UN-ove rezolucije 1325 i zbog čega je bitno imati ženu u sigurnosnom sektoru.

„Prisustvo rodno zasnovanog nasilja u BiH tjera nas da uključimo što više žena, zato što je žrtvama ženskog pola najlakše razgovarati sa osobom istog pola. Što se tiče nas žena vojnika, to je jedan generalni zahtjev koji nam dolazi iz UN-a i NATO-a gdje se vidjelo da se mora više žena uključiti u mirovne operacije, jer to omogućava da imamo komunikaciju sa polovinom stanovnika koja je tretirana konfliktom. Da bi se što više žena moglo poslati u mirovne operacije mi moramo napraviti solidnu bazu žena u našim Oružanim snagama i policiji. Bitno je da shvatimo da je sigurnost nedjeljiva, ne možemo reći da je to isključivo odgovornost muškarca“, rekla je brigadirka Mersida Mešetović iz Ministarstva odbrane i oružanih snaga BiH.

Ona je dodala da je procenat žena u Oružanim snagam BiH 6,9 %, pri čemu su to iskjljučivo žene u uniformi, i koje se nalaze na različitim položajima, od vojnika do brigadira. Međutim, u BiH još uvijek vlada mišljenje da je posao vojnika ili policajca isključivo posao za muškarce.

 „To je priča stereotipa, ali to ovaj put nije stereotip koji vlada samo u BiH i regionu, već je on prisutan i u svijetu. Profesije policajca i vojnika su bile dominantne muške profesije, ali vidimo da se to mijenja. Mi se borimo protiv tih stereotipa i pričamo priču koliko je bitno rušiti stereotipe, pričamo isključivo o profesionalnosti, o izgradnji kapaciteta, izgradnji sposobnosti te spremnosti da preuzmemo aktivnu ulogu u društvu“, zaključuje Mešetovićeva.

 

 

eTrafika.net – J. Savanović

Napiši komentar