fbpx

Politički analitičari iz RS tvrde da su protesti ispred Parlamentarne skupštine BiH teško zloupotrijebljeni u režimskim medijima te da bi ovakvo postupanje pojedinih političara koji podižu nacionalne tenzije moglo da prouzrokuje velike posljedice.

Protesti zbog nesposobnosti bh. političara da riješe pitanje JMB, koji su trajali dva dana danas su prekinuti ali mnogi poručuju da tu nije kraj.

I dok gnjevni građani BiH traže rješenje problema političari su ovu situaciju iskoristili za nova prepucavanja i nacionalna huškanja, tvrde analitičari.

Podrži eTrafiku

Tako je politički analitičar Tanja Topć za eTrafiku kazala da je protest građana samo erupcija nezadovoljstva koja se skupljala godinama.

“Građani su svo ovo vrijeme bili strpljivi i nisu podizali glas protiv vladajućih elita koji su probleme prebacivali jedni na druge i tako ostavljali narod u nezahvalnoj i teškoj životnoj situaciji. Nezadovoljstvo je moralo negdje eskalirati a to se desilo na jednoj elementarnoj potrebi JMB. Vidljivo je da su političari od građana više od decenije pravili zatočenike, a danas su obrnuli teze i od sebe napravili velikomučenike koji su bili zatočeni od strane nekoliko stotina demonstranata,” objašnjava Topićeva.

Ona se osvrnula i na problem izvrtanja činjenica u medijima koji su pokušali da proteste prikažu kao linč na Srbe, te da iza svega stoje strani plaćenici i pojedine političke partije.

“Dobar dio medija je u službi nacionlalnih politika koji nepotrebno dižu tenzije među ljudima, pri čemu se ističu one pozicije koje im odgovaraju. Takav način sigurno predstavlja opasno igranje vatrom koje bi moglo da nanese BiH veliku štetu i posljedice. Takođe, u BiH političari se nisu do sada suočili sa kulturom demonstracija i odmah kad se nešto ovakvo desi oni potežu za kojekakvim stranim plaćenicima, zavjerama i političkim pozadinama”, kazala je Topićeva za naš portal.

I politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković objašnjava da je način izvještavanja medija samo potvrda politike koje vode određene režimske kuće.

“Čast izuzecima, ali veliki broj medija je iskoristio ove proteste kako bi ih prikazli kao instrumentalizovane, nacionalističke i antidejtonski usmjerene. Ovakav pristup izvještavanju sutra može izazvati stravične detonacije u društvu. Uopšteno, režimski mediji su cijelokupan problem zloupotrebili i okrenuli priču u jednu sasvim drugu stranu. Sigurno je da ovakav način rada medija ne odgovara onima koji žele da rade na izgradnji prosperiteta, pa se postavlja pitanje kome to onda ide na ruku”, govori Vuković.

On nastavlja da ovi protesti mogu da imaju i dobru i lošu stranu. Prema njegovim riječima, ova situacija bi mogla da dovede do potpune blokade i nefunkcionalnosti BiH, ali bi mogla i da otkrije sve one nacionalistički nastrojene političke elite.

“Možemo da vidimo da je u medijima uveliko prenaglašena ugroženost političara, što se može okrenuti u talačku krizu, koja bi mogla da bude alibi srpskim političarima da više ne dolaza u Sarajevo. da ne bude zabune da se ovako nešto dešavalo u Banjaluci, rezultat bi bio isti, a strane bi bile samo obrnute i ne mislim da je neko pojedinačno politički kriv jer svi oni djeluju isto. Moram da napomenem da je revolt ljudi bio potpuno opravdan, ali se bojim da bi to moglo da kroz nacionalističku retoriku političara dobije drugačiju konotaciju”, kaže Vuković.

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar