fbpx

Džek rasel terijer po imenu Baron, star dvije godine i tri mjeseca, nestao je u februaru ove godine u naselju Trn pored Banjaluke, da bi početkom aprila bio pronađen 16 kilometara do svoje kuće – kastriran, iznemogao, te pun povreda i krpelja. Radi se o mladom šampionu RS i BiH, koji je bio namijenjen za dalju reprodukciju, ali je izgubio svoju izložbenu vrijednost jer ga je veterinarska ambulanta “Šapica” iz Trna kastrirala bez znanja i dozvole vlasnika. To je uradila u sklopu projekta organizacije Dogs Trust, koja finansira sterilizacije i kastracije uličnih pasa, kako bi se smanjio njihov broj.

Piše: Vanja Stokić

Kada je pronađen, njegovo stanje nije bilo obećavajuće. Prema nalazu doktora veterinarske medicine Bojana Lukača, pas je doveden na pregled 13. aprila zbog otvorene rane u predjelu testisa, prisustva krpelja i osipa na koži. Utvrdio je da je pas kastriran, te da su mu puls i temperatura blago povišeni. Lukač takođe potvrđuje da se radi o psu u vlasništvu Marka Milanovića, koji je čipovan u ambulanti kojoj radi. U trenutku pregleda, na psu je pronađen još jedan čip, kao i ušna markica.

Podrži eTrafiku

Nakon primljenih terapija pas se fizički oporavio, ali njegovu izložbenu karijeru sada nije moguće nastaviti, kao i reprodukciju u odgajivačnici. Kako nam govore vlasnici psa Marko Milanović i Dajana Veriš, Barona vole bez obzira na sve, a agonija je počela još u februaru, kada je nestao u Trnu. Odmah su obavijestili udruženja za zaštitu životinja, te obilazili naselje tražeći ga. Bili su i u veterinarskoj stanici “Šapica”.

“Pas je nekoliko puta liječen kod njih zbog nekih sitnih povreda. Lično su ga vidjeli i upoznali se sa njim. Nosili smo im fotografiju i rekli da nam jave ako ga nađu. Govorili su da nije kod njih“, pričaju oni.

Pas je pronađen 13. aprila na Hisetama, 15ak kilometara od svoje kuće. Vlasnici su ga odmah odveli u veterinarsku stanicu “Mim Coop” na pregled.

“Imao je ušnu alkicu i odmah smo znali da je kastriran. Imao je otvorenu ranu u predjelu testisa koja je krvarila, nije bilo kraste, što upućuje da je operacija rađena nedavno. Imao je 11 krpelja, rane od kaveza, povrede glave i osip po koži. Imao je traume i više od mjesec dana nije smio nikome prići, osim Dajani“, govori nam Marko Milanović, odgajivač i suvlasnik psa.

Baron neposredno nakon kastracije, foto: “Šapica”

Kako bi dokazao svoje navode, pokazuje nam dokumentaciju psa.

“Pošto sam psa ja odgojio, on ima ugrađen i moj mikročip. Zvao sam Dogs trust u Sarajevo da mi potvrde po broju ušne markice ko je radio kastraciju. Rekli su mi da je radila ‘Šapica’ i ja sam otišao tamo, dao im broj čipa koji su stavili u psa. Rekli su da nisu oni to uradili. Tada je bio prisutan vlasnik ‘Šapice’. Nakon toga, Dogs trust je ponovo potvrdio da je operacija rađena u ‘Šapici’, pa sam zajedno sa koordinatorom Dogs trusta iz Banjaluke imao sastanak sa radnicima ambulante, koji su rekli da se ne sjećaju da li su pregledali ima li pas mikročip. Povrh svega toga su rekli da im je pas izgledao kao lutalica i da su ga zato odradili. Nevezano za to da li je pas lutalica ili nije, svakako su trebali pregledati da li ima mikročip. Najviše mi smeta što smo bili tamo i pitali jesu li to uradili, što su oni porekli”, ističe Milanović.

Vlasnik veterinarske ambulanta “Šapica” Mišo Radinković rekao nam je da je pas “uhvaćen dok luta ulicama, pa je obrađen po projektu”. Takođe navodi da pas u tom trenutku nije imao čip po kome bi znali da ima vlasnike.

“Po projektu Dogs Trusta radimo sterilizaciju pasa lutalica. Pas je lutao, uhvaćen je i odrađen po projektu. Ništa nije sporno. Mislili smo da se radi o lutalici jer je lutao po cesti. Provjerili smo, nije tada imao čip. Ja sumnjam u njegovu dokumentaciju i tražiću kompletnu reviziju tih dokumenata”, kazao je on.

Čim smo počeli postavljati pitanja o datumima i mjestima hvatanja, te puštanja psa, Radinković je kazao da se toga ne sjeća, da je bio “dovoljno ljubazan da nam odgovori na pitanja, te da nam više informacija ne može pružiti”. Tada je prekinuo razgovor, ne dozvolivši da ga pitamo za rane koje je pas imao na sebi, kako je moguće da je pronađen više od deset kilometara od mjesta hvatanja, te da li je tačno da su Milanoviću poricali da je njegov pas operisan u njihovoj ambulanti.

Baronov prvi mikročip, iz 2016. godine

Vlasnik psa, koji je inače sekretar Kinološkog društva u Banjaluci, te odgajivač dobermana i džek rasel terijera, kaže da su mu u “Šapici” rekli da se radi o njegovoj grešci, te da se ne bi trebao žaliti. Od organzacije Dogs Trust saznao je da su u to doba ambulante u Banjaluci po projektu radile sterilizacije samo dva psa sedmično i to ponedjeljkom. Pošto ambulanta ima obavezu zadržati psa jedan dan nakon operacije, a Baron je pronađen u srijedu, znači da je kastracija rađena tog ponedjeljka.

“Ne shvatam u kom smislu je ovo moja greška. Rekli su mi da sam ugradio mikročip u njega nakon što smo ga uhvatili, a ja imam papire od dana kada je čipovan. Išao sam i u Sarajevo da se sastanem sa predstavnicima Dogs Trusta, ostali su u šoku i nisu znali šta da mi kažu. Poslali su sve te papire u London i prije nekoliko dana sam dobio odgovor da će raskinuti ugovor sa ‘Šapicom’. Pokrenuću sudski spor protiv ove ambulante jer mi je načinjena šteta. Već sam se čuo sa jedinim sudskim vještakom za životinje u BiH, a naredni korak je da nađem odgovarajućeg advokata”, govori nam Milanović.

Baronov pasoš, izvađen 2016. godine

Zaposleni “Šapice” rekli su mu da je pas uhvaćen 06. aprila u Trnu, bez tačnih informacija o lokaciji, što bi inače trebao biti sastavni dio dokumentacije o hvatanju pasa u sklopu Dogs Trust projekata. Takođe, prema pravilima koje nalaže Dogs Trust, pas se nakon operacije zadržava na oporavku 24-48h, nakon čega se vraća na istu lokaciju na kojoj je uhvaćen.

U ovom slučaju ostaju nejasne dvije stvari – ako je pas uhvaćen u Trnu, kako je dospio na Hisete, te gdje je bio od februara do aprila?

“Nije pušten tu gdje je uhvaćen, već je pušten na Hisetama. Pas nije mogao preći tih 16 kilometara sa takvom ranom. Dobio sam informaciju da ‘Šapica’ ima svoje skadište u selu posle Laktaša, to je štala u kojoj drže pse iz Banjaluke koji čekaju na sterilizaciju ili kastraciju. To i odgovara povredama mog psa, vidjelo se na njemu da je bio zatvoren. On je taman u tom periodu došao na red. Pas u komšiluku je nestao dvije sedmice prije našeg psa i vratio se dvije sedmice prije našeg, ali vlasnik nema dokaze kao mi jer ga nije čipovao. Pušten je što dalje, kako ne bi bio nađen“, ističe Milanović.

U organizaciji Dogs Trust nisu bili naročito zainteresovani za komunikaciju sa nama. Potvrdili su nam da je “Šapica” suspendovana iz programa i da se saradnja sa ovom ambulantom obustavlja. Međutim, nisu željeli da nam kažu koliko operacija je “Šapica” obavila u sklopu projekta, niti koliko je novca dobila za to, pozivajući se na tajnost ugovora. Na pitanja o tretiranju pasa prije i nakon operacija, kao i načinu odabira ambulanti, šturo su nam odgovorili da podatke potražimo na njihovoj web stranici.

Pregledom njihovih brošura nismo mogli zaključiti zašto je upravo “Šapica” odabrana za učešće u programu, pored mnogo opremljenijih i iskusnijih ambulanti koje su odbijene, ali o tome ćemo malo detaljnije u narednom tekstu.

1 Komentar

Napiši komentar