fbpx

I pored toga što se na korupciju u visokom obrazovanju svakodnevno ukazuje, u BiH još uvijek niko nije odgovarao kada su ova djela u pitanju. Do sada je nadležnim institucijama uručen veliki broj prijava protiv određenih lica koja se sumnjiče za korupciju na fakultetima, ali prema podacima Transparency Internationala, ove prijave su ostale bez konkretnog učinka.

Tokom 2012. Transparency International BiH primio je 25 prijava koje su se odnosile na obrazovanje, od čega se 11 odnosilo na visokoškoleske istitucije.

Većina prijava koje su poslate najčešće su se odnosile na netransparentnost prilikom konkursnih procedura za izbor asistenata, zatim na neregularnosti u vezi sa projektima koji se sprovode na pojedinim fakultetima i slično.

Podrži eTrafiku

“Broj prijava je bio nešto manji tokom 2011., gdje je ukupno prijava koje se odnose na obrazovanje bilo 20. Naravno ovaj broj prijava je i dalje zanemarljiv kada se uzme u obzir recimo da rezultati istraživanja koje je sproveo TI BiH ukazuju na poražavajuću činjenicu da je gotovo svaki četvrti student imao lični susret sa korupcijom”, napominju u Transparencyiju.

Ono što je zanimljivo je činjenica da, uprkos stalnim prijavama i istraživanjima domaćih i stranih organizacija koja pokazuju da je visoko obrazovanje u BiH uveliko ogrezlo u korupciju, jeste da još uvijek niko nije odgovarao za počinjena djela korupcije.

“Do sada nije bilo pravosnažnih osuđujućih presuda za klasična djela korupcije u visokom obrazovanju, odnosno davanje i primanje mita gdje bi osuđeni bili profesori ili zaposleni na univerzitetima. Postojali su određeni procesi koji su se odnosili na npr. iznuđivanje usluga, zatim lažne diplome, itd., ali i dalje ostaje da se vidi njihov epilog, s obzirom na praksu da se često ovi postupci vraćaju na početak i tako traju godinama”, rekla je za eTrafiku Ivana Korajlić, službenik za odnose sa javnošću TI.

Predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak napominje da je borba protiv korupcije na fakultetima očigledno postala uzaludna, jer i kad se iznese veliki broj dokaza i činjenica koje upućuju da je neki profesor korumpiran, oni se samo stave pod tepih.

“Mi se već godinu dana odlučno borimo protiv korupcije, ali niko od nadležnih institucija nije raspoložen da sarađuje. Stalno dobijamo obećanja, čak su pojedini profesori za koje smo dokazali da su imali dodira sa korupcijom bili suspendovani, ali su nakon kraćeg vremena opet vraćeni na posao jer niko nije želio da se pozabavi ovim slučajevima”, kaže Dronjak.

On naglašava da je projekat “Antikor” koji su pokrenuli studenti bio jako uspješan i da su imali veliki broj anonimnih prijava koje su upućivale na korumpiranost određenih profesora, ali ni na osnovu toga nije učinjeno ništa od strane nadležnih.

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar