fbpx

Sedmog jula u 19 časova će u Banjaluci biti organizovano veliko okupljanje građana koji traže pronalaženje i procesuiranje krivaca za smrt Davida Dragičevića (21).

Piše: Vanja Stokić

Kako je istakao Davidov otac, Davor Dragičević, ne radi se o protestu, niti mitingu, već skupu kojim traže pravdu. Građani se ovim povodom okupljaju u Banjaluci i drugim gradovima već 72 dana, dok je na pvom velikom skupu 21. aprila prisustvovalo između 10 i 15 hiljada ljudi.

Foto baza

Slučaj Davida Dragičevića privlači pažnju javnosti od 18. marta, kada je ovaj mladić nestao u Banjaluci. Za njim je organizovana opsežna potraga, da bi njegovo tijelo bilo pronađeno 24. marta na ušću rječice Crkvene u rijeku Vrbas. Dva dana nakon toga, MUP RS organizovao je konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da se David u noći nestanka potukao, napio, drogirao, opljačkao kuću, a zatim namjerno ili slučajno dospio u Crkvenu, koja ga je šest dana nosila do Vrbasa. Uvidjevši niz nelogičnosti u ovoj verziji, te odbijajući da povjeruju u dokaze koji su izneseni, Banjalučani su se počeli okupljati na Trgu Krajine u Banjaluci i tražiti pravdu za ovog mladića.

Do sada su urađene dvije obdukcije, koje su utvrdile brojne povrede na Davidovom tijelu, okarakterisane kao lakše, ali i dva različita vremena smrti. Davor Dragičević u javnost je izašao sa informacijom da je njegov sin ubijen veče prije pronalaska tijela, dok zvanična istraga još uvijek negira bilo kakve elemente krivičnog djela. Ministar MUP-a RS Dragan Lukač kaže da u ovom slučaju nema tragova koji ukazuju da se radi o ubistvu, te da je David imao lakše tjelesne povrede. Sa druge strane, Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin ubijen, te najavljuje njegovu ekshumaciju.

Anketni odbor Narodne skupštine RS, formiran sa ciljem sagledavanja svih činjenica u vezi ovog slučaja, kao i predlaganjem daljih mjera, predstavio je javnosti svoje zaključke. Jedan od zaključaka jeste da postoje osnovane sumnje da se radi o ubistvu.

“Anketni odbor traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila, utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova RS, direktora Policije RS, načelnika uprave za organizovani i teški kriminalitet i direktora Zavoda za sudsku medicinu, te donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih lica”, kazao je predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović.

Članovi odbora – Drago Kalabić, Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić, te  Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović u ime grupe “Pravda za Davida”, saslušali su Darka Ilića, Darka Ćuluma, Željka Karana, Dragana Lukača, Želimir Lepir, Velibor Vrećo i Siniša Kostrešević. Njima je postavljeno više od 800 pitanja, na osnovu čega je napisan izvještaj dug 323 stranice, koji će biti predat predsjedniku Narodne skupštine RS.

Zaključci su:

Anketni odbor smatra da su građani sa pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije u MUP-u od 26.03.‎ vezano za stradanje Davida Dragičevića koje su izazvale negodovanje građana Republike Srpske i porast njihovog nepovjerenja u institucije Republike Srpske. Anketni odbor smatra opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu za stradanje mladića Davida Dragičevića.

Anketni odbor smatra da postoje osnovi sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske sa odgovarajućom tužilačkom odlukom.

Anketni odbor traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, direktora policije RS, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, te donesu odgovarajuće odluke o razriješenjima ovih lica, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od Narodne skupštine Republike Srpske da uputi inicijativu prema Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine sa ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca.

Anketni odbor predlaže NSRS da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku, da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka lica odmah preuzimaju adekvatne istražne radnje.

Anketni odbor smatra neprimjerenim, neobjektivnim, pa čak i tendencioznim izvještavanje javnog servisa Republike Srpske – RTRS i Srpske novinske agencije – SRNA. Izvještavanjem na dan sporne, gorenavedene pres-konferencije, novinska agencija SRNA prekršila je sva pravila tačnog i fer izvještavanja, u interesu javnosti. Takođe, i ignorantskim odnosom prema svakodnevnim okupljanjima i zahtjevima građana za istinom i pravdom RTRS i SRNA prekršili su principe poštovanja profesionalnih i opšteprihvaćenih vrijednosnih i etičkih standarda, kao i pravila pravičnosti i nepristrasnosti, navedena u zakonima i kodeksima o radu javnog servisa i novinarskom izvještavanju.

Nacionalni javni servis – Radio-televiziju Republike Srpske i nacionalna novinska agencija SRNA obavezni su da izvještavaju u profesionalni,etičkim i zakonskim okvirima, s ciljem otkrivanja istine.

Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane ‎nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanje svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza vezano za smrt Davida Dragičevića, treba koristiti isključivo relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove.

Napiši komentar