fbpx

Masteri psihologije koji su završili drugi ciklus studija na Univerzitetu u Banjoj Luci po Bolonjskom sistemu, nisu priznati na tržištu rada u Republici Srpskoj, te tvrde da su oni trenutno prekvalifikovani za poslove na koje mogu da konkurišu.

Oni govore da je glavni uzrok njihovih briga neusklađenost Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o srednjem i osnovnom obrazovanju. Prema njihovim riječima, po Bolonjskom sistemu oni su nakon završene tri godine prvog ciklusa imali 180 ETCS bodova što je za 60 bodova manje od diplomaca koji su studirali po starom sistemu. Zbog ove razlike oni su bili prinuđeni da upisuju mester studije da bi se izjednačili sa studentima koji su završili fakultet prije uvođenja Bolonjskog sistema studiranja, te iz razloga što sa tri završene godine ne mogu da konkurišu na posao u srednjim školama.

Ipak, prema riječima Jelene Bajić koja je završila master studije na Filozofskom fakultetu odsjek Psihologija, na konkursima za posao u školama njima priznaju samo završene tri godine studija, zbog čega su oni odmah u startu iza diplomiranih psihologa koji su završili četiri godine.

Podrži eTrafiku

– Ovakav Zakon je totalno degradirajući i dovodi nas u situacju da smo i pored pet godina studiranja opet iza onih koji imaju manje obrazovanje od nas. Iz ovoga se može zaključiti da smo mi bez potrebe išli na master studije i davali novac. Ja nisam planirala da studiram dalje poslije prvog ciklusa, ali jednostavno sam bila prinuđena jer sa tri godine možemo samo da radimo u osnovnim školama. Na kraju se ispostavilo da nam je peta godina bila čista formalnost i nepotrebno bacanje novca – ogorčena je Bajićeva.

Ona dodaje da se njihov problem “vuče” već godinama i da se do rješenja moglo odavno doći da su se u Ministarstvu prosvjete i Rektoratu malo više potrudili da se usklade zakoni i omogući svršenim studentima prvog i drugog ciklusa da se shodno sa svojim stepenom obrazovanja boduju i na konkursima za posao.

– Ne znam do kad je potrebno čekati da dobijemo ono što nas sleduje. Mi smo slali i dopis Ministarstvu prosvjete i kulture da nam pomognu, ali oni su rekli da je trenutno takav zakon i da se tu ne može puno mijenjati – rekla je Bajićeva.

I Danijela Joksimović, koja je završila master psihologije na Filozofskom fakultetu, žali se da je na svim dosadašnjimm konkursima dobila odbijenice zato što su joj se računale samo završene tri godine studija.

– Na konkursu u školama boduju nas tako što prosjek ocjena množe sa godinom studija. Mi iako imamo pet godina, računaju nam kao tri i zato smo iza studenata sa četiri završene godine. Problem je što mi nismo imali priliku da studiramo četiri godine, pa smo morali da upisujemo i master, jer smo smatrali da će nam to povećati šanse pri traženju posla – govori Joksimovićeva za eTrafiku, i dodaje da ni u školama ne znaju tačno kakve kriterijume da primjenjuju, pošto su izmjene u pravilnicima i zakonima, nastale nakon uvođenja Bolonjskog sistema svima nejasne.

Branka Rogač, službenik za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete i kulture RS, kaže da je ovdje riječ o neusklađenosti starih i novih zvanja, te da je ovo veoma složeno pitanje koje zahtijeva sistemsko rješenje i ekvivalenciju starih i novih zvanja.

– Ministarstvo prosvjete i kulture RS uključeno je u ovu problematiku. Na nivou BiH donesene su Osnove okvira kvalifikacija, ali neophodna je razrada dokumenta, ali i stvaranje pravnih i institucionalnih pretpostavki za njegovo provođenje u praksi. Najveći problem imaju masteri psihologije, pošto u ovom prelaznom periodu negdje se vode kao diplomirani, a negde kao masteri, jer je sistem za praćenje neujednačen – rekla je Rogačeva i naglasila da se ovdje radi o kompleksnom pitanju, pri čemu donošenje okvira kvalifikacija treba da prati svobuhvatna reforma kompletnog sistema, počevši od nastavnog plana i programa pa do Zavoda za zapošljavanje i Zavoda za statistiku.

Dronjak: Niko se nije obratio Uniji

Predsjednik Unije studenata RS, Nikola Dronjak, kaže da se Uniji niko nije obratio u vezi sa problemom studenata drugog ciklusa i mastera nauka, ali da se uskoro može očekivati reakcija ovog studentskog organa.

– Najbolje je da studenti nama pošalju dopis na osnovu kojeg bi mi reagovali i borili se za prava studenata master studija. Do sada ni jedan problem nismo ignorisali pa tako nećemo ni ovaj i možete očekivati da će se Unija direktno uključiti u rješevanje ovog problema – istakao je Dronjak.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar