fbpx

Zumba za marginalizovane grupe, Pametni kofer sa didaktičkim materijalima, platforma za prodaju domaćih proizvoda, škola pčelarstva i poslovni inkubacioni centar za žene su pet društvenih inovacija koje su prošle u finale takmičenja koje obuhvata BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Tursku.

SMART Social Innovation Competition (SIC) se fokusira na društvene inovacije koje rješavaju probleme u svojim zajednicama. Za finalni krug takmičenja odabrano je po pet ideja iz svake zemlje, a BiH između ostalih predstavlja i Helsinški parlament građana Banjaluka, sa idejom pametnog kofera.

Naime, posljednjih desetak godina profesori Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci su primijetili da dolazeći studenti imaju slabo razvijene sposobnosti prostornog razmišljanja, što studentima otežava da kvalitetno prate nastavu i usvajaju nova znanja iz predmeta kao što su matematika i nacrtna geometrija.

Podrži eTrafiku

“Naša ideja je proizvodnja i prodaja ‘Pametnog kofera’, a to je doslovno kofer ispunjen različitim didaktičkim materijalima, pretežno od drveta, koji se, u zavisnosti od uzrasta djece, može koristiti za različite svrhe – igranje, savladavnje nastavnog gradiva, te za razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti i kreativnosti. Za razliku od drugih didaktičkih igračaka njegov sastavni dio čini i Priručnik sa zadacima koji se rješavaju uz pomoć materijala u koferu. Cilj kofera je da približi gradivo geometrije/matematike djeci predškolskog i školskog uzrasta kroz zanimljive sadržaje i igre, te da poboljša i razvije njihove prostorne sposobnosti”, kažu članovi tima.

Kofer nije namijen samo djeci, već i učiteljima i nastavnicima u školama i vaspitačima u vrtićima kojima može biti izuzetno koristan alat za ostvarivanje kvalitetne interakacije sa djecom, olakšavanje procesa usvajanja novih znanja i modernizaciju nastave matematike/geometrije.

Glasati za najbolju ideju možete putem ovog linka.

Napiši komentar