fbpx

Ivan Dunđer, 34-godišnji “stručni saradnik” u Predsjedništvu BiH, koji je Službi za odnose s javnošću ove institucije zaposlen HDZ-linijom po ugovoru o djelu (!), u junu preuzima fotelju bh. ambasadora u Poljskoj, budući da je dobio agreman poljske vlade.

Piše: Inforadar.ba – Almedin Šišić

Istovremeno, kako saznaje Inforadaragreman je dobio i Slavko Vučurević (PDP), bivši gradonačelnik Trebinja, koji u junu preuzima dužnost novog bh. ambasadora u Ljubljani. O Vučureviću su slovenački mediji već pisali kao o „kralju skandala“, no to očito nije imalo presudnog utjecaja da on dobije „zeleno svjetlo“ zvanične Ljubljane za ovu funkciju.

Podrži eTrafiku

Tako je nastavljeno urušavanje bh. diplomatije budući da ni Vučurević, a pogotovo Dunđer, nemaju nikakve diplomatske reference, niti dana iskustva u diplomatiji da bi mogli obnašati ove iznimno značajne funkcije za ugled jedne zemlje u međunarodnim okvirima. No, obojica pripreme za odlazak privode kraju.

SAVJETNICE I ŠEFICE KABINETA

Izvor Inforarada iz Predsjedništva BiH potvrdio je da članovi kolektivnog šefa države nastavljaju s procesom postavljanja sebi bliskih ljudi na ambasadorske pozicije, jer nisu sigurni u rezultate izbora.

Shodno tome Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić 11. maja su na hitnoj telefonskoj sjednici izvršili nova imenovanja, ovoga puta većinski hrvatskih kadrova.

Foto: Predsjedništvo BiH imenuje odane stranačke kadrove

„Novi ambasador u Berlinu (Njemačka) će biti Ankica Gudeljević, a Tomislav Leko imenovan je u Budimpeštu“, navodi naš izvor.

Inače, Gudeljevićeva je „poznata“ isključivo po tome što je savjetnica u kabinetu Josipa Brkića, HDZ-ovog zamjenika ministra pravade, i to joj je najjača referenca.

Također, kako saznajemo, put Italije, kao ambasador u Rimu, trebalo bi da ide Darko Zelenika, sadašnji ambasador u Španiji. Inače, Zelenika je poznat po mijenjanju stranačkih dresova. Ranije je bio SDP-ovac, a sada je HDZ-ovac.

Sjedištem Ministarstva vanjskih poslova BiH kruže priče da se Zelenika uopće ne pojavljuje u Sarajevu, jer „nema kad“ od prelazaka sa destinacije na destinaciju.

Već je osmišljen i plan i program popunjavanja „praznine“ koja bi ostala za Zelenikom. Tako će, da bi naša država imala dostojno diplomatsko predstavljanje, u Kraljevini Španiji diplomatu Zeleniku, po svemu sudeći, zamijeniti Gordana Milošević, koja je sada u ovoj ambasadi – savjetnik.

U prilog ovom ekspresnom napredovanju kroz karijeru je i činjenica da je Miloševićeva udata za Španca.

ĐERIĆ SE NALJUTIO

Osim ovim kadrovskih vratolomija, pripremaju se i druge, jednako interesantne.

Tako bi put Beograda mogao Zoran Đerić, savjetnik Mladena Ivanića, koji je svom šefu i partiji jako zamjerio što je Vučurević a ne on imenovan u Sloveniju. Na ovaj način Đerić bi se preko noći odljutio.

Foto: Zoran Đerić izvisio za Ljubljanu, sada mu se ukazao Beograd

Također, za Skoplje se, prema pouzdanim saznanjima, sprema Nataša Zirojević, Ivanićeva šefica kabineta. Ona bi u Makedoniji trebalo da zamijeni Lepu Babić, koja se neće previše nasekirati jer će iz Skoplja – u Sofiju.

Sve ovo je samo dio onog što će uslijediti, a većina ovih imenovanja nemaju previše veze sa ugledom i kvalitetom kandidata (potogovo jer skoro da i nema karijernih diplomata) već isključivo sa stranačkim dresom.

Kako i do koje mjere se bh. diplomatija posljednjih godina urušila mogli smo se uvjeriti i nedavno, budući da su BiH i njen diplomatski predstavnik bili direktno involvirani u veliki skandal u Izraelu.

Podsjećamo, ambasadorica BiH u Izraelu Jelena Rajaković prisustvovala je ceremoniji otvaranja Ambasade SAD-a u Jerusalemu, koja je izmještena iz Tel Aviva, uprkos činjenici da je veliki broj zemalja bojkotovao taj događaj, koji je rezultirao i ljudskim (palestinskim) žrtvama.

Kasnije su i Bakir Izetbegović i šef diplomatije Igor Crnadak izjavili „kako su iznenađeni i da nisu znali za to“, što zorno potvrđuje do koje su mjere danas obesmišljeni vanjski poslovi Bosne i Hercegovine.

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Napiši komentar