fbpx

“Zašto sada idete u tu kuću? David tamo nije bio”, rekao je Davor Dragičević, otac nastradalog Davida Dragičevića, tokom 40. okupljanja na Trgu Krajine u Banjaluci.

Piše: Vanja Stokić

On se osvrnuo na današnje saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u kome je navedeno da je direktor policije RS Darko Ćulum smijenio komandira policijske stanice Banjaluka – Lauš i njegovog zamjenika, te susprendovao inspektora iste stanice. Ove mjere su naredba ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača. Kao razlog se navodi to da policijski službenici nisu “blagovremeno preduzeli potrebne mjere i radnje u vezi sa prijavom od 18.03.2018. godine da je nepoznato lice izvršilo krivično djelo ‘Krađa’ u ulici Velibora Janjetovića broj 11”. Za ovu krađu je MUP RS 26. marta optužilo Davida Dragičevića, čije je tijelo pronađeno u rijeci Vrbas dva dana ranije.

Podrži eTrafiku

“Kad god objavite tako neko saopštenje, ja sam sve jači i jači. Kao i 26. marta. Upozoravam sve iz institucija, umanjivanje zločina ne dolazi u obzir. Ja znam sve, a grupa ‘Pravda za Davida’ zna 95 odsto. Sve je dokumentovano”, naveo je Davor Dragičević večeras na Trgu Krajine.

On ističe da od institucija traži imena svih koji su odgovorni za smrt njegovog sina.

“Imena nalagodavaca da se David ubije. Imena 15-20 egzekutora i glavnog egzekutora koji je to uradio. Djecu vam nećemo oprostiti! Ja vam svoju dušu nikada neću oprostiti!”, naglasio je on.

Organizatori okupljanja istakli su da građani ne stoje na Trgu kako bi saznali ko je opljačkao tu kuću, jer ih to ne zanima.

“Od početka znamo da to nije David i da je to skretanje sa puta. Nas interesuje jedno, a nigdje ne vidjesmo nikakvo obavještenje o tome. Ko je ubio Davida?”, upitali su oni.

David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta, a njegovo tijelo je pronađeno nakon šest dana. MUP RS ga je na zvaničnoj konferenciji za novinare okarakterisao kao kriminalca, optužio za pljačkanje spomenute kuće, a zatim i sugerisao da se radi o nesrećnom slučaju ili samoubistvu. To je naišlo na oštre kritike javnosti, a građani su se iste večeri okupili na Trgu Krajine, kako bi poručili da ne vjeruju u zvaničnu verziju događaja. Urađene su dvije obdukcije, koje nisu pokazale isto vrijeme smrti, a na Davidovom tijelu pronađene su brojne povrede. U subotu, 21. aprila, u centru Banjaluke okupilo se desetak hiljada građana iz cijele BiH, tražeći samo jedno – istinu i pravdu za Davida Dragičevića.

Njegov otac kaže da je saznao sve u vezi smrti svog sina, dok većinu toga znaju i organizatori okupljanja.

“Ono što mi znamo 99 odsto je ogavno, gnusno… Kad jednom saznate svu istinu nećete moći da je trpite i nećete moći da spavate. Mi ne spavamo noćima, jer ljudski mozak ne može podnijeti način na koji su ubili Davida i šta su mu radili. Do te mjere zla, pakosti… Samo zato što je David znao nešto, bio je spreman da im se odupre”, naglasili su oni.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za 10. maj, kako bi poslanici raspravljali o ovom slučaju, a tog dana će im se obratiti i Davor Dragičević.

U međuvremenu, grupa “Pravda za Davida” ističe da svakodnevno trpe razne pritiske, da ih prisluškuju, prate, sabotiraju automobile. Zbog toga su svi potpisali dokument u kome govore da nemaju namjeru da se ubiju, te naveli imena ljudi koji su odgovorni ukoliko im se nešto desi. Kako kažu, dokument su poslali na nekoliko adresa.

Napiši komentar