fbpx

Na teritoriji Republike Srpske u prošloj godini evidentirano je ukupno 29 ubistava, a stravičan je podatak da se gotovo polovina, odnosno 14 zločina, dogodila u krugu porodica ili porodičnih zajednica.

Portal eTrafika. net podsjeća da se jedan od posljednjih monstruoznih zločina dogodio 22. januara ove godine u Prijedoru. Tada je duševni bolesnik Miroslav Drobac (43), kuhinjskim nožem, zaklao svoju majku Nevenku (75), a zatim otišao do obližnjeg kafića da popije kafu. Nakon krvavog pira, u potpunom nervnom rastrojstvu, ubica je gostima kafića govorio “Vi mene želite ubiti”, “Ovo su mi naredili Isus Hrist i Egipćani”, a nedugo nakon odvođenja u Psihijatrijsku kliniku on je dežurnom ljekaru do detalja ispričao šta je uradio. Drobac je osumnjičen za stravičan zločin, a uz pritvor određeno mu je i obavezno liječenje. Međutim, još uvijek nije poznata tačna dijagnoza njegove bolesti, ni šta je bio okidač za ovaj monstruozni čin. Ipak, potpuno je sigurno da je ubica u trenutku zločina bio neuračinjljiv.

Krvava hronologija

Podrži eTrafiku

Samo nekoliko sedmica prije tragedije u Prijedoru, odnosno 28. decembra prošle godine, nezapamćem zločin dogodio se i u centru Lopara. Tada je penzionisani policajac Dragan Đokić (56) hicima iz automatske puške ubio svoju snahu Maru (60), sinovca Dražena Đokića (39), njegovu suprugu Miru (36), te ranio njihovog trinaestogodišnjeg sina! Poslije likvidacije članova vlastite porodice, Đokić je pucao i sebi u glavu, ali je prilikom pokušaja samoubistva ranjen, te je preživio. Istragom je utvrđeno da su motivi krvavog pira bili neriješeni imovinski odnosi.

Javnost Srpske još uvijek se sa jezom sjeća tragedije, koja se početkom maja prošle godine dogodila u Kozarskoj Dubici, kada je Milena Došen (49) hicima iz pištolja pucala u sinove Srđana (27) i Dragana (24). Majka, koja se nakon zločina otrovala i ubila, u sinove je pucala dok su spavali, u porodičnoj kući, uoči njihove krsne slave. Nesrećni Srđan preminuo je na putu prema bolnici u Gradišci, dok je Dragan podlegao 29. septembra na VMA u Beogradu.

Dubičanci pamte i monstruozan zločin iz maja 2010. godine, poslije kojeg je uhapšena Dušanka Mihajlović (57) iz Mlječanice kod Kozarske Dubice. Ona je optužena da je na smrt pretukla svog nevjenčanog supruga Boška Šipku (68), čije je tijelo nakon likvidacije zapalila u svinjcu.

Psihologija i psihijatrija

Sama pomisao na ovakve zločine, svakom normalnom čovjeku ledi krv u žilama, jer je činjenica da iza njih stoje duševno poremećene osobe. Stručnjaci tvrde da je kod ovakvih zločina primjetno da su žrtve i ubice uglavnom jako bliske, a u velikom broju slučajeva i najbliži srodnici.

“Čovjek je u svojoj psihi upućen na rješavanje pitanja bližnjih, ali istovremeno kada dođe do gubitka svijesti i pomračenje uma on prvo napada na bližnje, jer su oni i prva prepreka. Nažalost, neki ljudi budu žrtve samo zato što ne prepoznaju psiohopatu u svom okruženju”, tvrde za portal eTrafika stručnjaci iz oblasti psihologije i psihijatrije.

Oni dodaju da iz tog razloga upravo najbliži trebaju da prijave čudna ponašanja, jer je prevencija za fatalan ishod duševnih bolesti moguća.

“Pri poremećaju ličnosti uvijek postoje znaci i simptomi koji se mogu prepoznati, ali u većini slučajeva oni se ignorištu ili se ne reaguje adekvatno. Duševni bolesnici često mogu da se otkriju svojim ponašanjem, pogledima, držanjem tijela, zatvorenošću ili agresivnošću, ali je kod nas još uvijek problem da se za pomoć obrati psihijatru ili psihologu”, naglašavaju sagovornici eTrafike.

Oni navode da je u nekim slučajevima, nažalost, prekasno za bilo šta i da se reguje tek kada se tragedija dogodi.

Patologija kao osnov

Analizirajući počinioce najsvirepijih zločina, stručnjaci su utvrdili da je riječ o ljudima u čijoj je osnovi patologija, koja proističe iz njihovog unutrašnjeg nesklada i sukoba sa sviješću.

“To su stanja u kojima čovjek nema moć prosuđivanja, već, kako i sami navode, oni slušaju vanjske glasove. U tom rješavanju unutrašnjih konflikata uvijek se nalazi eksterni krivac i žrtva, a sve je povezano sa gubitkom svijesti i poremećajem realnog stanja”, zaključuju stručnjaci sa kojima smo razgovarali.

Statistički podaci broja ubistava u RS po godinama

2003. godina – 38 ubistava
2004. godina – 30 ubistava
2005. godina – 24 ubistava
2006. godina – 31 ubistava
2007. godina – 35 ubistava
2008. godina – 25 ubistava
2009. godina – 28 ubistava
2010. godina – 19 ubistava
2011. godina – 16 ubistava
2012. godina – 29 ubistava

 

 

 

eTrafika.net

Napiši komentar