fbpx

Na banjalučkom Univerzitetu aktuelna je priča o izborima za članove Studentskog parlamenta. Objavljena je preliminarna rang lista koja je izazvala različite reakcije i oprečne stavove, a najzanimiljivija atmosfera bila je na Fakultetu političkih nauka gdje su se pojavile dvije grupe studenata koje su se suprotstavile stavovima prije i poslije izbora.

Glasovi su pokazali da su studenti naklonost dali onoj grupi čiji su članovi lošiji studenti, imaju nizak prosjek, a neki su čak i obnavljali godinu. Takav je i student prve godine Sociologije na ovom fakultetu, Ljubiša Aćimović, koji je, sa 158 glasova, prošao  za člana Studentskog parlamenta kao student sa prosjekom  6, 87 i obnovljenom godinom.

Predstavnik druge struje, Vojislav Savić, student druge godine Politikologije sa prosjekom 9, 64, osvojio je 64 glasa što nije bilo dovoljno da uđe u Studentski parlament.

Podrži eTrafiku

Verbalne prepirke među pomenutim kandidatima i pripadnicima njihovih grupa traju danima. Dok jedni tvrde da prosjek treba da bude mjerilo, jer se odnos prema obavezama na fakultetu prenosi i na odnos prema funkcijskim obavezama, drugi smatraju da je ograničena visina prosjeka diskriminacija, jer onemogućava pojedinim studentima da učestvuju u studentskom organizovanju i odlučivanju.

Vojislav Savić smatra da je ovim stavom pokazano da je među našim studentima „ biti dobar, uzoran i vrijedan najveća antireklama. Najveću populacijiu čine prosječni i loši koji traže prosječne i loše da ih predstavljaju, “ objašnjava Vojislav.

Ljubiša Aćimović, s druge strane, smatra da ne  treba dijeliti ljude, pa tako ni studente, na dobre i loše i bogate i siromašne, ističući da se od FPN-a  pravi Oksford.  Čast mu što je završio zanat- automehaničar, a drugi „ vrijeđaju radničku klasu koja je stub društva. Najsretnija vremena na ovim prostorima su bila kad nas je jedan bravar predstavljao, “ slikovito objašnjava Aćimović.

Konačna rang lista novih članova Studentskog Parlamenta biće objavljena u narednih nekoliko dana, ali situacija je sada više nego izvjesna. Vojislav Savić i ljudi koji su na njegovoj strani ne doživljavaju ove rezultate kao poraz.

„Ovakvi izborni rezulati su pokazatelj generalnog stanja među studentima, ali i u državi uopšte. To je jedan uzorak u malom onoga što se dešava na globalnom, državnom nivou. Ovo je poraz ideje, a ne moj  lični poraz. Ideja nije prošla sada, ali ona me i dalje vodi i nadam se da će nekad biti ostvarena“, kaže Savić.

Novi članovi Studentskog parlamenta imaće pune ruke posla jer je problema na fakuleteima mnogo. Čini se, međutim, da studentski lideri nisu baš svjesni šta je suštinski potrebno njihovim kolegama studentima za bolje uslove studiranja.

„ Ne znam konkretno šta ću uraditi kad budem član Parlamenta. Ali evo ja, recimo, najviše novca trošim na kafe, pa ću se zalagati da u kafiću u Studentskom kampusu kafa bude jednu marku, i cijene sokića i piva da se snize“, prva su obećanja novog člana Parlamenta.

Prije izbora koji su održani 20. marta, studenti su koristili sva sredstva da dođu do glasova. Postoje priče da su  neki od njih dobijali papiriće sa imenima za koje treba da glasaju, da je bilo studenata koji su bili zaduženi „da vuku za rukav“ one neopredjeljene, kako bi prikupili što veći broj glasova.

Bilo kako bilo, studenti su odlučili. Ostaje samo da vidimo šta će njihovi izabranici uraditi u svojim mandatima, hoće li otvoriti oči pred pravim problemima, ili će žurkama, ilegalnim krevetima u domu ili eventualno kojom dnevnicom na studentskim organizovanjima zadovoljiti mase koje nisu sposobne kritički da sude. Do nekog novog Riste Podvožnjaka, vlast je vaša- izvolite!

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar