fbpx

“Neću dijete sahraniti dok se ne obavi obdukcija kojoj ću prisustvovati. Hoću završni izvještaj policije. Prihvatam istinu, ma koliko ona surova bila.” Rekao je ovo Davor Dragičević, otac nastradalog Davida Dragičevića (21), zbog koga su se Banjalučani i večeras okupili na Trgu Krajine.

Piše: Vanja Stokić

Danas je rađena nova obdukcija Davidovog tijela, a njegovi roditelji ističu da su očekivali da će im se barem danas neko obratiti iz policije. Međutim, to se nije desilo.

Podrži eTrafiku

“Nadam se da će nam ovo danas dati neke pozitivne rezultate, da se naše dijete može napokon smiriti. Mi nijedne izjave nismo dali, otkad je dijete nestalo pa do danas. Nijedan zvaničan dokument nismo dobili. Danas smo mislili da će nas kontaktirati, ali ništa od toga”, rekla je Davidova majka Suzana Radanović.

Davidov otac Davor istakao je da neće odustati sve dok se ne saznaju imena ubica.

“Dajte mi vrijeme smrti, dajte nam javno nalaze! Pomozite mi, ja ne znam zakone. Dajte mi savjet šta da radim!”, zavapio je on, te dodao da svi koji ga mogu pravno posavjetovati, mogu doći u njegovu kuću u ulici Franca Šuberta u Banjaluci.

David je nestao u Banjaluci u noći između 17. i 18. marta, kada je izašao u grad. Posljednji put je viđen u jednom noćnom klubu u 3:30, nakon čega mu se gubi svaki trag. Za njim su tragali porodica, prijatelji, sugrađani i policija, a tijelo je pronađeno u koritu rijeke Vrbas 24. marta. Prva obdukcija je pokazala da se utopio, dok su konstatovane i povrede na njegovom tijelu, koje su pripisane tuči u kojoj je učestvovao u noći nestanka. Zvanična istraga tvrdi da su kod njega pronađeni ukradeni predmeti iz opljačkane kuće u Banjaluci, poput čakije, novca i USB-a. Istraga još uvijek nije utvrdila okolnosti pod kojima je dospio u vodu.

Njegov otac ističe da je vidio njegovo tijelo i da ono nije bilo naduvano od boravka u vodi. Takođe je istakao da se ne smije čekati 24 sata od nečijeg nestanka kako bi se započela potraga, te da će se boriti za izmjenu tog zakona.

Današnjem skupu u Banjaluci prisustvovala je i Ružica Macanović, majka Slaviše Macanovića (23) koji je 2004. godine pronađen u rijeci Vrbas, u banjalučkom naselju Ada.

“Nestao je 01. marta, a pronađen je 07. marta 2004. godine. Kad se sve to desilo, išla sam na mjesto gdje je pronađen i našla sam krvave maramice. U njegovom stanu sam pronašla jakne tih momaka koji su ga odveli, ali njegova nevjenčana supruga tvrdi da su one tu stajale duže vrijeme. Nosila sam sve to u policiju, niko nije radio DNK analizu krvi”, tvrdi ona.

Prema njenim riječima, Slavišu su odvela dva mladića za koje je smatrala da su mu prijatelji. Od tada mu se gubio svaki trag.

“U njihovom autu su ostali njegova jakna, kišobran i telefon. Oni znaju šta je bilo sa njim. Bili su drugari, družili su se u gradu. Ja dijete ne mogu vratiti, samo želim doći do istine ko ga je ubio i zašto. Njegova nevjenčana supruga kaže da im je bio dužan 200 KM. Zar je to razlog da ubiju dijete od 23 godine?”, pita ona, te dodaje da su ti mladići terećeni za iznudu, ali nisu osuđeni.

Zaključak zvanične istrage bio je da je u pitanju samoubistvo.

“Sve su mi slagali, nisu mi htjeli reći kada je nastupila smrt. Kad su me zvali da ga identifikujem, odjeća na njemu je bila suva i sav je bio čist, osim pijeska na glavi. Utopljenik se naduva, a on je bio suv. Istragu u Tužilaštvu je vodila Snježana Živković i rekla mi je da ima dokaza da je ubijen, a kasnije da je sam skočio u Vrbas”, navela je Macanović.

Njenog sina je iza drveta na Adi pronašao ribar, koji je na istom mjestu bio i dan ranije.

“Lobanja mu je bila razbijena, a patolog Željko Karan je tvrdio da mu je to urođena mana. Koje to dijete živi sa razbijenom lobanjom? Odnijeli su njegov gornji dio lobanje, sahranili smo ga bez nje. Žao mi je što nije rađena druga obdukcija, kojoj bih ja prisustvovala”, rekla nam je ona, dodajući kako joj interes javnosti za slučaj Davida Dragičevića daje nadu da će se slučaj riješiti i da će ubice njenog sina biti pronađene.

Patolog Željko Karan koji je radio obdukciju njenog sina, takođe je radio prvu obdukciju Davida Dragičevića. Karan je svojevremeno priznao da je namiještao rezultate obdukcije u zamjenu za novac, ali nikada nije osuđen jer je pomilovan.

Napiši komentar