fbpx

Osamnaestogodišnji Aleksandar Savić iz Sarajeva već nekoliko mjeseci radi na kreiranju KolorFiltera – dodatka web pretraživačima koji sadržaje na internetu čini dostupim i ljudima sa različitim vrstama daltonizma. 

Ideja mu je javila kada je čitao o teškoćama koje daltonisti imaju prilikom pretraživanja interneta. Poželio je napraviti dodatak pomoću koga će im sav sadržaj na internetu biti dostupan bez imalo naprezanja. Ubrzo se prijavio na Innovation Lab, gdje je osvojio prvo mjesto za inovaciju pomoću tehnologije.

„Prije svega, pravimo dodatak web preglednicima (Firefox, Chrome) koji će uz maksimalno tri klika pomoći daltonistima da se stranica optimizira konkretno za njihov tip daltonizma. Do sada smo uspjeli reobnoviti stranicu KolorFiltera, koja je i dvojezična. Uspjeli smo napraviti radni prototip, koji nam pokazuje na koji bi način sve trebalo funkcionisati. Trenutno pripremamo da pustimo u javnost anketu nakon koje bi smo imali više detalja kako da usmjerimo dalji razvoj. Nakon toga bi trebala izaći i prva testna verzija“, kaže Aleksandar.

Podrži eTrafiku

Pošto niko od ljudi koji rade na KolorFilteru nije daltonista, teško im je odrediti da li je nešto dobro odrađeno ili ne. Zbog toga će sprovesti anketiranje koje će im pomoći oko prilagođavanja dodatka.

„Anketiraćemo daltoniste širom svijeta a u pomoć će nam priteći i jedna nevladina organizacija iz Velike Britanije koja će anketu proslijediti svojim štićenicima“, navodi on.

Tri hiljade maraka koje je osvojio na takmičenju su mu dovoljne za sporiji razvoj, jer ne posjeduje opremu koja bi ubrzala testiranje.

„Sam razvoj nas neće koštati ništa pošto svi radimo volonterski, ali će nam svakako trebati uređaji za testiranje jer su računari na kojima radimo stariji više od pet godina, te ne podržavaju sve mogućnosti tehnologije u kojoj radimo, pa se sve sporije testira. A u idealnom slučaju bi nam dobro došla kupovina nekog Appleovog računara, zbog njihove podrške za ovu tehnologiju, koja je najbolje odrađena na Pro laptopima, a zbog njihove visoke cijene nismo ih u mogućnosti kupiti uz pomoć novca koji smo dobili kao nagradu. Vjerovatno ćemo kupiti neki drugi računar koji pokaže da ima dobre karakteristike pri radu sa ovom tehnologijom“, govori on.

Ukoliko sve bude išlo po planu, krajnju verziju dodatka bismo mogli vidjeti krajem godine. Aleksandar kaže da njegov pronalazak nije moguće patentirati, jer to nije u skladu sa zakonima Evropske unije.

„Jedino što bismo mogli patentirati jeste algoritam obrade (način na koji se mijenjaju boje), ali nemamo ni to u planu. Što se tiče saradnje sa stranim firamam, planiramo nešto ali ne očekujemo ništa specijalno, jer rijetko ko razmišlja u interesu daltonista i većina ovaj problem ne smatra uopšte problemom ili poteškoćom. Jedino što bi smo mogli učiniti jeste nakon razvoja dodatka probati saradnju sa Googleom ili Microsoftom kako bi se naš algoritam izmjene boja mogao primjeniti na njihove Google/Microsoft naočale, čime bi one postale prvo pravo pomagalo za osobe sa daltonizmom.“

Aleksandar je maturant Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu, predstavnik Mozille za BiH, freelancer web developer, zagovarač prava mladih, savremenih tehnologija…

„Takođe bih da istaknem da pored KolorFiltera radim na još nekoliko projekata koji takođe imaju za cilj da olakšaju živote ljudima, odnosno da olakšaju kako svakodnevne rutine tako i odmore. Za koji mjesec bi trebalo biti više detalja o tome.“

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar