fbpx

Banjalučko Pravobranilaštvo je „obezglavljeno“ već godinu dana, jer nakon ostavke Mirka Stojčinovića 15. februara prošle godine, do danas niko nije preuzeo rukovođenje ovom institucijom!

Piše: Ognjen Tešić

Stojčinović je ostavku podnio dva mjeseca nakon što ga je Danijela Novaković, bivši glavni pravobranilac, prozvala za prijetnje i malverzacije sa zemljištem, i to u Narodnoj skupštini, pred poslanicima i televizijskim kamerama, što je izazvalo politički potres kakav dugo nije viđen u Srpskoj. Ubrzo nakon napuštanja Pravobranilaštva imenovan je za pomoćnika direktora za poslove nadzora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), u čijim kancelarijama je i uhapšen početkom jula prošle godine.

Podrži eTrafiku

Optužnice

U međuvremenu, krajem jula 2017. Narodna skupština RS izglasala je Borislava Jeličića za Stojčinovićevog nasljednika. Vijest o njegovom imenovanju još se nije valjano ni raširila, te samo sedam dana nakon što je zadobio povjerenje većine narodnih poslanika, Jeličić je priveden i predat Republičkom tužilaštvu.

Drugog oktobra prošle godine pomenuto tužilaštvo je protiv Stojčinovića i Jeličića podiglo optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja. Optužnica Stojčinovića tereti da je, kao službeno lice, tačnije kao zamjenik pravobranioca RS, prekoračio granice svojih ovlašćenja, odnosno nije ulagao pravna sredstva na rješenja RUGIP-a. Na taj način privrednim društvima “Naš Dom” i “Građa”, omogućio da izvrše uknjižbu prava vlasništva na predmetnim nekretninama u svoju korist, čime je za grad Banjaluka nastala šteta u visini od preko sedam i po miliona KM.

Takođe, optužnica Stojčinovića tereti i da se, zajedno sa Jeličićem, tadašnjim pomoćnikom pravobranioca RS u parničnom postuku koji se pred Osnovnim sudom Banjaluka vodio po tužbi grada Banjaluka u predmetu “Poljoprivredna škola” u vezi sa utvrđivanjem ništavosti upisa prava raspolaganja na nekretninama ukupne vrijednosti preko 16 miliona KM, ništavosti ugovora o zamjeni nekretnina i ništavosti kupoprodajnog ugovora, odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještvajući grad o preduzetim pravnim radnjama i bez saglasnosti grada.

Jeličić je odmah pušten da se brani sa slobode, dok je Stojčinović iz pritvora izašao početkom oktobra.

Skrivanje od javnosti

Da čitava priča postane još interesantnija pobrinuli su se predsjednik i generalni sekretar Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović i Marko Aćić, koji su evidentno pokušali “ispod radara” provući Jeličićevo polaganje zakletve u republičkom Parlamentu 12. septembra, neophodno kako bi preuzeo funkciju zamjenika pravobranioca sa sjedištem u Banjaluci!

Pomenuta informacija ugledala je svjetlo dana tek mjesec dana nakon što je polaganje izvršeno, i to u momentu kada je protiv Jeličića već bila podignuta optužnica. I pored toga što iz republičkog Parlamenta nije bilo nikakve zvanične informacije, ispostavilo se da je Jeličić zakletvu položio samo pred predsjednikom NSRS, daleko od očiju drugih poslanika i radoznale javnosti, što nije do sada bila praksa. Podsjećamo, isti dan je zakletvu javno, pred poslanicima, položio aktuelni republički pravobranilac Milimir Govedarica.

Upravo je Govedarica ubrzo uputio ministru pravde Antonu Kasipoviću inicijativu za Jeličićevo razriješenje, jer u zakonskom roku od mjesec dana nije podnesen zahtjev za preuzimanjem dužnosti, što je i prihvaćeno. Narodna skupština Jeličića je razriješila dužnosti zamjenika pravobranioca 18. oktobra, iako na pomenutu funkciju zapravo nikada nije ni došao.

Četiri mjeseca nakon što je Republika Srpska u istoj godini ostala bez drugog zamjenika pravobranioca sa sjedištem u Banjaluci i godinu dana od kada ova izuzetno važna institucija funkcioniše bez šefa, raspisivanje konkursa za pomenutu poziciju još uvijek nije na vidiku.

eTrafika.net

Napiši komentar