Danas je navršeno 17 godina od smrti glumca Dragana Maksimovića Makse, koga su 2001. godine u Beogradu brutalno pretukli skinhedsi samo zato što je imao tamniji ten, pa su mislili da je Rom.

Piše: Vanja Stokić

Njegove ubice nikada nisu privedene, pa za ovaj zločin iz mržnje niko nije odgovarao. Sumnja se da su napadači navijači FK Rad, a napad se desilo neposredno nakon utakmice Rad-Obilić. Na mjestu napada na Zelenom vencu je 2006. godine postavljena spomen ploča, kao nijemi podsjetnik na ovaj događaj.

Napadnut je u kafani, a zbog teških povreda proveo je nekoliko mjeseci u bolnici. Slomljena mu je butna kost, dok je nesrećna okolnost bila i operacija oka koju je imao neposredno prije napada. Stanje mu se pogoršalo početkom februara, kada je pao u komu, da bi zatim preminuo od embolije.

Njegova koleginica sa klase, Dobrila Ćirković, naglasila je da je glumac sam tražio da se “ovi mladi ljudi ne gone krivično”, zbog čega je odbijao saradnju sa policijom. Maksimović je preminuo tri dana prije svog 52. rođendana. Sahranjen je na Bežanijskom groblju u Beogradu.

Foto konkurs Goran Terzić

Tokom karijere odigrao je više od 60 uloga u predstavama, filmovima i serijama. Glumom se počeo baviti u Narodnom pozorištu u Beogradu, a najzapaženije filmske uloge su mu Simke u Otpisanima, Misa u Petrijinom vencu, Crni iz Poslednjeg kruga u Monci, Psiho iz Crnog bombardera, profesor iz Lepa sela lepo gore i slično.

Povezane vijesti:

(VIDEO) Federacija kaska za ostatkom države

Napiši komentar