fbpx

Preko 50 planinara učestvovalo je juče u Memorijalnoj šetnji, koju je organizovalo Planinarsko društvo Gora Banjaluka, u spomen na njihovog prerano preminulog prijatelja Marka Stanojevića, koji je jedan od osnivača ovog društva.

Piše: Ognjen Tešić

Stanojević je preminuo nakon kraće i teške bolesti u martu 2017. godine u 31. godini života.

Podrži eTrafiku

Šetnja je počela okupljanjem kod Zelenog mosta u Obilićevu, zatim preko izletišta Trešnjik, Zmajevca i repetitora na Starčevici, da bi na kraju ponovo završila u Obilićevu.

– Na pomenutu putanju smo se odlučili zbog toga što je ta ruta bila ujedno i posljednja akcija koju je Marko kao planinar organizovao i u kojoj je učestvovao. Staza je duga oko 12 kilometara, pogodna je za sve učesnike i trajala je oko četiri sata. Inače, Marko se planinarenjem bavio duže od 13 godina – poručili su iz ovog planinarskog društva.

Minutom ćutanja i paljenjem svijeća pored Markove fotografije planinari su odali počast kolegi i prijatelju koji je uveliko doprinio afirmaciji planinarenja i razvoju ovog planinarskog društva.

Iz PD Gora  zahvalili su se svima koji su se odazvali ovoj akciji te dodali da se nadaju kako će ova akcija postati tradicionalna.

Marko Stanojević je rođen 1986. u Banjaluci gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje te Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci, Studijski program za geografiju. U Beogradu je završio postdiplomske studije na Geografskom fakultetu.

Od 2010. godine bio je zaposlen na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci u zvanju asistenta, na Studijskom programu za geografiju i Studijskom programu za prostorno planiranje, a od 2014. godine bio je u zvanju višeg asistenta.

Stanojević je jedan od idejnih tvoraca projekta “Upoznaj Srpsku“, koji je postao izuzetno prepoznatljiv tokom dvije godine njegovog postojanja. On je obavljao funkciju predsjednika Asocijacije istraživača “Upoznaj Srpsku”. O ovom projektu opširnije možete čitati u tekstu našeg portala: Mnogi potencijali RS nisu cijenjeni koliko zaslužuju.

– Marko je aktivno učestvovao u svim fazama izrade veb sajta, terenskim radovima, kao i redovnim aktivnostima u okviru osnivanja i funkcionisanja Asocijacije. Markov doprinos u realizaciji ovog projekta je nemjerljiv. Na svemu ćemo mu biti vječno zahvalni – piše na pomenutoj stranici.

Takođe, Marko je bio sekretar Geografskog društva Republike Srpske, član Istraživačkog centra „Iskon“ (udruženje za promociju prirodnih i kulturnih dobara Republike Srpske) i tehnički urednik naučnog časopisa „Herald“. Učestvovao je na više naučnih i stručnih skupova (10). Autor je ili koautor više naučnih, stručnih i naučno-popularnih radova (21), koji su objavljeni u različitim naučnim i stručnim časopisima, te zbornicima radova sa naučnih skupova. Učestvovao je u realizaciji više naučno-istraživačkih projekta.

eTrafika.net

Napiši komentar