fbpx

Posljednji dani godine na izmaku pravo su vrijeme da se sumira urađeno. Redakcija portala eTrafika zavirila je u vlastitu analitiku te popisala najčitanije ovogodišnje tekstove!

Piše: Ekipa eTrafike

Lista je raznovrsna, od ozbiljnijih sadržaja do zanimljivosti, a mi redom objavljujemo najčitanije ovogodišnje naslove:

Podrži eTrafiku

Kako se sređuje posao profesora u Kozarskoj Dubici?

Priča o konkursu za mjesto profesora geografije u srednjoj školi u Kozarskoj Dubici i nepravilnostima koje je rukovodstvo škole na čelu sa direktoricom Senadom Zlokapom načinilo kako bi na silu zaposlili favorizovanog kandidata, tekst je koji je ove godine imao najviše čitanja na našem portalu.

Zahvaljujući pomenutom tekstu, pritisku novinara i javnosti, prosvjetni inspektori su nakon dužeg perioda vidnog odugovlačenja posjetili školu, utvrdili nepravilnosti i poništili konkurs. Kako nam je nezvanično potvrđeno, ovim konkursom su se počeli baviti i prijedorski inspektori, koji su nadležni i za Kozarsku Dubicu, godinu dana nakon objave teksta. Ono što nas je posebno iznenadilo jeste činjenica da niko nije tužio školu i direktoricu, nego da je istraga pokrenuta na osnovu teksta objavljenog na eTrafika.net.

Dane Malešević

Konačan obračun sa nepodobnim profesorima: Malešević bi 15 bodova za intervju!

I drugi tekst koji je ove godine izazvao najviše pažnje na našem portalu dolazi nam iz oblasti obrazovanja. Sramni početni prijedlog Ministarstva prosvjete RS da se u osnovnim školama ubuduće na konkursima intervju boduje do maksimalnih 15, umjesto dosadašnjih šest bodova i tako mogućnost zloupotreba podigne na još viši nivo, sa ogorčenjem je dočekan u javnosti.

Iako su nas iz pomenutog ministarstva optužili za objavljivanje neistina (kojih apsolutno nije bilo), i naglasili da prijedlog nije smio biti objavljen u javnosti i da je on samo početna osnova za dalje razgovore, redakcija eTrafike još jednom naglašava da su ovakvi prijedlozi sramni i kao “osnova za razgovor” jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da je važnost koju je dobio intrevju, zbog velikog raspona bodova, potpuno obesmislio školske konkurse i bio glavni poligon za štimanje istih.

Blagovremenim obavještavanjem javnosti o “osnovama za razgovor”, podržani od strane kolega iz drugih medija koji su priču prenijeli, pokušali smo dati makar simbolični doprinos da se ovakav prijedlog ne usvoji.

Kako su sistematski obesmišljeni školski konkursi u RS?

Nakon usvajanja posljednjeg Pravilnika iz 2014. godine, konkursi u školama širom Srpske potpuno su obesmišljeni, ali i krajnje ponižavajući za sve one koji su marljivo završavali fakultete. Istovremeno, sakrivanje direktora škola, nadležnih inspektora i Ministarstva prosvjete i kulture RS iza zakona, koji je i napravljen kako bi legalizovao zapošljavanje preko „štele“, postalo je i više nego neukusno!

Top 3 najčitanijih ovogodišnjih tekstova na našem portalu zaokružila je još jedna priča iz obrazovanja, u kojoj smo detaljno analizirali sve manjkavosti konkursa za profesore u osnovnim i srednjim školama. A broj klikova je pokazao da je ovo tema koja itekako izaziva pažnju i istovremeno zabrinjava naše građane.

Pas Žućo sa banjalučke Autobuske stanice i lekcija o prijateljstvu!

„Mi dajemo psima naše slobodno vrijeme, raspoloživo mjesto i višak ljubavi. Zauzvrat, psi nama daju sebe cijele – to je najbolja pogodba koju je čovjek ikada sklopio.”

Da vas ne privlače samo “teške” teme, pokazao je četvrti tekst naše liste, u kojem je ispričana priča o psu Žući. On je svoj dom pronašao nedaleko od gradske vreve, u Ulici Braće Podgornika na Autobuskoj stanici u Banjaluci, na mjestu mnogih dolazaka i odlazaka. Ali, među velikim brojem putnika na terminalu zaluta i jedan repić. Naime, kako tvrde taksisti sa stanice, još prije deset i više godina ovaj pitomi ljubimac ostavljen je na milost i nemilost, na istom mjestu na kome obitava i dan danas. eTrafika je svojim čitaocima donijela priču o njemu, a broj klikova je pokazao da vam se ona i te kako svidjela.

Zašto niko nije zaštitio Danijelu Novaković?!

Pitanje koje smo u naslovu postavili u julu ove godine, ostalo je neodgovoreno i danas. Sudbina nesretno preminule Danijele Novaković, bivšeg republičkog pravobranioca, pritisak sa kojim se nosila u pokušajima da sačuva zemljište grada Banjaluke, nemar institucija i nepostojanje ikakve zaštite, odraz je društva u kojem živimo i koje i dalje odbija da krene u nekom drugom, boljem pravcu. Priča o ovoj hrabroj ženi, našla se na petom mjestu najčitanijih ovogodišnjih tekstova objavljenih na našem portalu.

Prijavite se na Memorijalni foto konkurs „Goran Terzić“

Sa zadovoljstvom smo konstatovali da je ovogodišnji Memorijalni foto konkurs “Goran Terzić”, koji je UG eTrafika po drugi put organizovala kako bi sačuvala sjećanje na našeg prerano preminulog kolegu, bio dobro prihvaćen i kod naših čitalaca.

Tekst u kojem je objelodanjen poziv za ovogodišnji konkurs dospio je na šesto mjesto.

OŠ Nikola Tesla Prnjavor

Bruka prnjavorske OŠ „Nikola Tesla“: Jedan bod kao „nagrada“ za najbolji prosjek i najduži staž!

Na sedmom mjestu ponovo prosvjeta i ponovo konkursi. Jedan od njih, za profesora razredne nastave u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Prnjavoru, izrevoltirao je sve građane koji se i dalje ne mire sa nakaradnim sistemom u Republici Srpskoj, koji omogućava da slobodna procjena konkursne komisije poništi sve objektivne stavke – prosjek ocjena na fakultetu, vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje i, kada je riječ o srednjim školama, rezultat testa znanja.

Nikola Vranjković: Ljudi su izmanipulisani, prevareni, umorni, očajni…

Nakon napuštanja grupe Block Out, Nikola Vranjković stvara i nastupa sa različitim saradnicima, a ekipa portala eTrafika razgovarala je sa njim neposredno pred njegov nastup u banjalučkom KSB-u, u aprilu ove godine.  Traženje odgovora kako je pjesma “Sve što mogu reći” ipak “Dve reči”, zašto su mu spotovi pretežno bez boje i još neke zanimljivosti iznesene u pomenutom razgovoru, dovele su ovaj intervju na osmo mjesto najčitanijih ovogodišnjih tekstova.

Dimitrije Vokić: U ljubavi i umjetnosti instinkt je dovoljan

’’Srećom, umjetnost se začinje daleko od ljepote. Ona je žudnja za stvaranjem harmonije u haotičnom svijetu u kojem nam svakodnevno prijete prosječnost i ružnoća.’’ Jednu takvu harmoniju svakodnevno stvara i Prijedorčanin Dimitrije Vokić (23).

Intervju sa ovim svestranim umjetnikom, nepopravljivim entuzijastom i optimistom našao se na devetom mjestu.

Kada jedan ispadne, ispadaju svi

Velika slava ponekad zadesi i skromnijeg čovjeka, ponekad i taj skromniji bude upisan u  antologiju jedne sfere. Virtouznost skromnih dječaka koji su se upisali u istoriju bosanskohercegovačke, evropske i svjetske košarke, svojim dijelom čini i mladi Banjalučanin, bek šuter, Aljoša Janković (18), čija priča zatvara ovogodišnji Top10.

Mirko Stojčinović

Istražujemo: Kako je Stojčinović pokušao gradsko zemljište pokloniti a.d. Građi?!

Prije nego što su se mediji i javnost, nakon njegovog hapšenja, počeli intezivno baviti likom i (ne)djelom Mirka Stojčinovića, bivšeg zamjenika republičkog pravobranioca, portal eTrafika se bavio otetim gradskim zemljištem u blizini banjalučkog Velesajma, nezakonito poklonjenim firmi a.d. Građa. Kako je poznato, u međuvremenu je ovaj slučaj, uz zemljišta u Grčkoj ulici, Poljoprivrednoj školi i drugim, ubačen u optužnicu koja je podignuta protiv aktera naše priče, koja se našla na 11. mjestu liste.

Mladi banjalučki bokser krči put ka olimpijskoj medalji

Krasi ga epitet najtalentovanijeg banjalučkog boksera, smatraju ga nasljednikom Ante Josipovića i Marijana Beneša. Ima 19 godina, studira laboratorijsko-medicinski inženjering, ušao je u ring sa svega tri godine, a danas je bh. reprezentativac. On je senior, dvostruki juniorski  vicešampion svijeta i dvostruki juniorski prvak Evrope u kik-boksu, treći junior u Evropi u boksu. Njegovo ime je Sandro Poletan, a njegova priča je 12. najčitaniji ovogodišnji tekst.

Mataruga podnio ostavku, ogorčen ponašanjem predstavnika studenata

Pažnju naših čitalaca izazvala je i vijest u kojoj je objelodanjeno da dotadašnji rektor Univerziteta u Banjaluci podnosi ostavku.

Kako je Banjaluka ostala bez miliona (II): „Oproštena“ divlja gradnja i naknadna legalizacija

Kako je Banjaluka ostala bez miliona (1): Administrativne barijere i prenamjena zemljišta

Godinama je u Banjaluci rasprostranjena i pojava gdje povlašteni investitori dobijaju građevinsku dozvolu za stambeno-poslovni ili poslovni objekat na osnovu regulacionog plana, za određen broj spratova, a nakon što bi započeli gradnju, dograđivali bi još nekoliko spratova, preko dozvoljenog broja. Tokom gradnje nedozvoljenih spratova, investitora niko iz građevinske inspekcije, koja je u sastavu gradske uprave, ne bi zaustavio.

Takođe, neshvatljivo dugo čekanje na izdavanje građevinskih dozvola iz Banjaluke je otjeralo, u bukvalnom smislu riječi, ogroman broj zainteresovanih investitora, što je gradsku kasu učinilo znatno praznijom. Ako tome dodamo problem prenamjene zemljišta, široko rasprostranjenog u ovom gradu, milione maraka bez kojih je ostao budžet Banjaluke nemoguće je i prebrojati!

Dva nastavka ove priče našle su se na 14. i 15. mjestu.

Garage 78: Čista ljubav i entuzijazam

Glavni problem svakog zaljubljenika u automobile u našoj zemlji i šire, na bilo koji način i bilo koje vrste, je nedostatak sredstava, ali još važnije, podrške. Grupa entuzijasta iz Banjaluke, odlučila je da se udruži kako bi prevazišla ove prepreke. Priča broj 16.

Sassja za eTrafiku: Amerika smo i svi su s parama, a svima još mama kuha

„Prva žena s FM JAM-a, da vas rastjera sa terena“, stihovi su koji na prvu loptu opisuju Sanelu Halilović, poznatiju kao Sassju, čiji je intervju takođe dospio na našu listu.

Banjalučki student pokrenuo zabavan biznis

Inovativnosti, ambicija i domišljatosti, studentu DIF-a i Pravnog fakulteta, Vedranu Janjiću (21), nije nedostajalo kada je odlučio da zajedno sa svojim bratom, Ozrenom, pokrene sopstveni biznis. Riječ je o zabavnom sportu naziva, Bubble Football.

Kad glasovi ćute – ja vrištim, grmim i saznajem kroz slova

“Pišem jer danas čitaju samo odabrani. Samo oni koji se još uvijek nadaju boljem, koji vide dalje, koji umiju da razumiju i vole. Ostali gledaju ponuđeno, slušaju već ispričano, ponavljaju rečeno, vide očigledno i gutaju sažvakano”, objašnjava nam tokom intervjua Bogdan Stevanović, čiji blog Blogdan traje već deset godina. Priča broj 19.

Neka vas strah od poraza ne spriječi da zaigrate!

Listu 20 najčitanijih tekstova koji su ove godine objavljeni na portalu eTrafika zatvaramo s atekstom o Saši Kecmanu, treneru koji radi na fizičkoj pripremi sportista, trenira zumbu i rekreativce.

Hvala vam! Čitajte nas i dalje!

Napiši komentar