fbpx

PROMO – Work and Travel (WAT) program u poslednjih nekoliko godina doživio je pravu ekspanziju. Broj studenata zainteresovanih za ljeto u SAD je svake godine veći, a iako je prva pomisao na to novac koji se tamo zaradi,  WAT ima daleko veću vrijednost za sve učesnike programa od samog novca.

Piše: Goran Cvjetković

Usavršavanje engleskog jezika vjerovatno je i najbolja i najznačajnija stvar programa. U doba savremene tehnologije i moderne nauke, engleski jezik predstavlja uslov za zapošljavanje. Prednost engleskog jeste što je jedan od lakših u svijetu za naučiti, a kako se nalazi skoro svagdje oko nas, osnovna konverzacija je poznata svakom studentu, mada ni on sam možda nije svjesan toga.

Podrži eTrafiku

Ako nije jednako važno kao i engleski, onda je sticanje radne navike odmah iza njega. Nedostatak prakse na fakultetima, kao i studentski život sa svim onim što on (do)nosi, često studente ostavi bez navike na rad. Iako se i ona s vremenom stekne, poslije WAT na kome 99% studenata radi dva posla, nijedan posao vam neće biti težak, te će vam radno vrijeme od 8 časova izgledati veoma kratko.

Slatke muke u SAD predstavljaju odluke šta sve posjetiti. Svidjelo se to nama ili ne, Amerikanci imaju najveći broj znamenitosti koje su privlačne studentima. Najveći broj tih znamenitosti za svoju popularnost mogu zahvaliti filmskoj industriji, dok neke od njih zbog svoje prirodne ljepote bi bile popularne i da ih svijet nikad nije gledao na TV-u kao što su Niagarini vodopadi ili Grand Canyon.

O poslovima i cijeni programa

Cijena program iz godine u godine raste zbog sponzorskih agencija u SAD, koje svako ljeto žele više novca za sebe. Realno govoreći, cijena programa uopšte nije mala, ali prateći popuste koje agencije daju, veoma lako se može desiti  da novac uložen u program bude manji i za hiljadu maraka. Tu je i opcija self programa, prilikom koje učesnik sam sebi traži posao i smještaj, što uveliko smanjuje sumu novca potrebnu za odlazak.

„Agencije daju raznorazne popuste i vaše je samo da upratite koja će vam najviše odgovarati. Ja sam se prošle godine prijavio na program preko agencije Ideas kada su na Black Friday častili besplatnim prijavama. Znam da i ove godine na isti dan nude popuste, tako da to nije loše iskoristiti. Siguran sam da i druge agencije daju određene popuste, samo svako treba izabrati ono što je nekome najpovoljnije. U mom slučaju je to bio Ideas i iz razloga kredita, koji sam otplatio po povratku iz SAD. Ukoliko razmišljate o WAT, dođite ovaj petak u kafić Frida u 16h i poslušajte šta vam Ideas sve nudi“, rekao je još učesnik programa Milan Ružić.

Ako je nešto u Americi sigurno, onda je to da se posao može naći svaki dan. Nezavisno od poznavanja engleskog, šansa da nađete posao u jednom od 10 restorana ili hotela koje posjetite taj dan je barem 95%. Korisna stvar je što sva mala turistička mjesta imaju dnevne oglase koji vam pomažu da posao nađete što brže.

„Broj ponuda za poslove na stranicama agencija je stvarno velik. Poslovi su vezani isključivo za ugostiteljsku djelatnost i iako je u opisu posla navedeno šta je vaš zadatak, menadžeri uvijek traže još ponešto od vas. Ko god planira da naredno ljeto ide u SAD, preporučila bi mu da posjeti Job Fair 25. novembra u Beogradu. Tada dolaze najbolji poslodavci iz SAD i nude najbolje plaćene poslove. Na taj način sam ja prošle godine našla posao“, kazala je još jedna učesnica programa Marija Đukanović.

Dugogodišnje postojanje programa dovelo je do toga da nema mjesta u kojem prethodno nije bilo studenata iz ex-yu regiona, tako da budući učesnici sa malo truda mogu naći osobe koje su bile na destinaciji koju su i oni izabrali, pa im na taj način prenijeti iskustva i predložiti radna mjesta.

Viziranje

Najvažnija stvar na viziranju jeste kontinuitet u polaganju ispita. Možete i obnavljati godinu i biti apsolvent, ako nemate pauzu od četiri mjeseca bez položenog ispita, dobićete vizu. U prilog povećavanju procenta dobijanja vize ide i podatak da je iz godine u godinu broj studenata koji ostanu na sjevernoameričkom kontinentu sve manji, pa se tako postotak za samo godinu smanjio sa 11% na 9,5%.

I u slučaju da vas odbiju na viziranju, agencija Ideas nudi mogućnost da platite osiguranje vize. U tom slučaju sav uloženi novac vam se vraća.

Napiši komentar