fbpx

Doskorašnji rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga od danas više neće obavljati tu funkciju, saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Rektorata. Mataruga je istakao žal zbog novonastale situacije na Univerzitetu, ali navodi da se zbog ponašanja određenih studenata mora povući sa trenutne pozicije.

Piše: Goran Cvjetković

Nedavno održani protesti, za koje nije znao veliki broj studenata jer nisu bili najavljeni, uticali su na ovu odluku.

Podrži eTrafiku

„Dešavanja i ponašanje određene grupe studenata za mene je neprihvatljivo. Očigledno orkestrirani i smišljeni kako bi se srušio ugled Univerziteta i smijenio rektor istog. U trenutku kada smo u Banskom dvoru imali 16 rektora i prorektora iz regiona povodom 42. godine Univerziteta, kada smo dodijeljivali zlatne značke najboljim studentima, grupa studenata koja se ni po čemu ne može mjeriti sa ovima koju si bili sa nama u Banskom dvoru, okupirala je rektorat i tako narušila ugled Univerziteta. Ja to ne mogu da prihvatim“, rekao je Mataruga.

Sada već bivši rektor istakao je da je i na sastanku sa studentima istog tog dana prihvatio sve njihove zahtjeve, ali da za realizaciju istih mora dobiti i podršku državnih institucija. Na njegove izjave oni su, prema njegovim riječima, uzvraćali uvredema, urlajući i prekidajući ga.

Mataruga se izjasnio i na temu afere „Poljubac“ na Tehnološkom fakultetu.

„Ovom prilikom kategorički odbijam bilo kakve optužbe o umješanosti ili namjere prolongiranja istrage o aferi na Tehnološkom fakultetu. Naprotiv, naredio sam hitne procese i sankcionisanje onih koji su optuženi. Zakonska regulativa nalaže da svaki optuženi ima pravo sa bude saslušan i niko prije toga ne može biti osuđen. Iskreno se saosjećam sa studentima kojima su te ucjene bile namijenjene“, izjavio je on.

Za njega je simptomatično što se sve ovo dešava u trenutku kada Studetski parlamet treba da pokrene proceduru za nove izbore u studentska predstavnička tijela. Zapitao se da li su Ratko Savić, Željko Sladojević i Marija Puljarević istinski predstavnici studenata i da li oni radi u interesu svih studenata u Banjaluci.

On se za kraj zahvalio svima koji su mu pomogli da Univerzitet vodi onako kako je on mislio da je najbolje za sve i poželio mnogo sreće u radu budućem rektoru.

Napiši komentar