fbpx

Predstavnici Unije studenata Republike Srpske održali su protest u Banjaluci zajedno sa još stotinjak studenata, povodom nezadovoljstva stanjem u kojem se Univerzitet nalazi. Studenti su ušli u zgradu rektorata, iznijeli svoje zahtjeve, te će tamo ostati sve dok se nadležni ne pojave i sa njima ne porazgovaraju o usvajanju zahtjeva.

Piše: Goran Cvjetković

Sve manji broj studenata na Univerzitetu, loša upisna politika, nepostajnje stručne prakse i mnoge druge stvari razlog su protesta. I dok rukovodsvo proslavlja 42. godišnjicu Univerziteta, predstavnici studenata tvrde da nije vrijeme za slavlje, s obrizirom da Univerzitet nikad nije bio u goroj situaciji, te da je sveobuhvatna reforma neophodna.

Podrži eTrafiku

„Podaci zbog kojih tvrdimo da Univerzitet ustvari ide nazad jesu: 6000 studenata manje nego 2012. godine, katastroflana upisna politika koja uopšte nije povezana sa tržištem rada, nepostojanje nauke, jer se ne sjećamo kada je objavljen zapažen naučni rad i mnogi drugi“, izjavio je predsjednik Unije studenata Ratko Savić.

Kulminacija nezadovoljstva se desila zbog afere „Poljubac“ na Tehnološkom fakultetu, u kojoj je radnik studetntske službe tražio poljubac od studetkinja u zamjenu za prijavljivanje ispita.

„Bili smo istrajni da se ta afera istraži do kraja. Nismo imali podršku rukovodstva, te je nekim našim kolegama prijećeno i smrću, što je nedopustivo. Takođe, primjetan je nedostatak asistenata na fakultetima. Priča da se za njihovo zapošljavanje nema sredstava pada u vodu, jer vidimo kakve se sve ceremonije održavaju prilikom proslava na Univerzitetu“, rekao je Ratko.

Ukoliko se nadležni ne odazovu na poziv i ne usvoje zahtjeve, predstavnici studenata najavili su mogućnost blokiranja rada na svim fakultetima u Banjaluci.

Zanimljivo je da se protesti održavaju neposredno pred izbore za predstavnike studenata u narednoj akademskoj godini.

Napiši komentar