fbpx

Nove izmjene Pravilnika o prijemu radnika u osnovnim školama, koje bi Ministarstvo prosvjete i kulture RS uskoro trebalo usvojiti, predlažu do 15 bodova koje kandidati mogu osvojiti na intervjuu, umjesto dosadašnjih maksimalnih šest!

Piše: Ekipa eTrafike

Tako su se izgleda Ministarstvo ali i sam ministar Dane Malešević, koji je potpisnik predloženih izmjena, odlučili na potpuni obračun sa svim nepodobnim kandidatima koji znanjem i iskustvom pokušavaju konkurisati na mjesto profesora u osnovnim, a uskoro vjerovatno i srednjim, školama širom Republike Srpske!

Podrži eTrafiku

Licemjerno obrazloženje

Novi prijedlog Pravilnika, koji je nedavno predstavljen na regionalnim Aktivima direktora, nakon njihovih primjedbi vraća se u Ministarstvo, te će biti spreman za usvajanje i uvođenje u praksu.

Razlog ovih izmjena, kako je navedeno u članu 3., jeste „osiguranje ravnopravnosti i podsticanje jednakih mogućnosti pri zapošljavanju, sa ciljem zaštite ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom i zakonom“. Iako ova rečenica i ne zvuči tako loše, realnost je, zašto nas to ne iznenađuje, potpuno drugačija.

Naime, jedina suštinska promjena koja se predlaže odnosi se na, i do sada spornu, stavku intervju, gdje će umjesto dosadašnjih od jedan do šest, kandidati dobijati od tri do 15 bodova! Predlaže se da svaki od tri člana konkursne komisije kandidatu daje od jednog do pet bodova.

Imajući u vidu da je sredinom godine ukinut test znanja u osnovnim školama, a ranije i bodovi koje su dobijala djeca poginulih boraca, pored pomenutog intervjua ostaju još prosjek ocjena te radni staž, odnosno vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje.

Do sada se razlika između dva kandidata na stavci intervju mogla napraviti pet bodova, a sada će ona ići i do 12 bodova, i to je suština novih izmjena!

Konkursna komisija će birati kandidata i svoj izbor neće nikom pravdati jer prosjek ocjena i radni staž više neće moći ugroziti razliku koja se bude pravila na intervjuu! Sagovornici portala eTrafika ističu da Ministarstvo očito ne želi više nikakve komplikacije sa konkursima za profesore, te dodaju da će nam “djecu učiti kadrovi izabrani zahvaljujući političkim strankama a ne oni najkvalietniji, koji će, ili napuštati zemlju, ili posao tražiti van struke.

– Nisam iznenađen. Završio sam srpski jezik i književnost prije šest godina. Nisam još ni pripravnički odradio. Išao sam godinama na gotovo svaki konkurs i svaki je bio namješten, sve preko intervjua, gdje sam dobijao jedan, a kandidati kojima se štimalo maksimalnih šest bodova. Dok su bili testovi, odgovore na njih su takođe davali kandidatima koje su unaprijed vidjeli na radnim mjestima. U posljednje vrijeme i ne idem na konkurse, našao sam posao van struke. Jednostavno nije išlo. Uništili su nas – ističe za naš portal Banjalučanin Nenad S., koji dodaje da poznaje na desetine kolega koji nisu imali vezu i dan danas su nezaposleni.

Da je stavka intervju već odavno obesmislila školske konkurse naš portal je u više navrata pisao:

Kako su sistematski obesmišljeni školski konkursi u RS? 

OŠ Nikola Tesla Prnjavor

Bruka prnjavorske OŠ „Nikola Tesla“: Jedan bod kao „nagrada“ za najbolji prosjek i najduži staž!

Ništa ne prepuštaju slučaju

Kako saznaje naš portal, uskoro će se donijeti i novina kada je riječ o direktorima škola, koji više neće imati ograničena dva mandata, već će moći i doživotno upravljati školama. Novo je i to što će ih birati direktno Vlada RS, umjesto školskih odbora, kako je do sada bilo.

Stefan Blagić

Stefan Blagić, predsjednik ReStarta, udruženja koje je u kontinuitetu ukazivalo na katastrofalne poteze ministra prosvjete i kulture Dane Maleševića, za portal eTrafika ističe da nije znao za pomenute izmjene, te da je potpuno šokiran posljednjim potezom Ministarstva prosvjete i kulture.

– Šokiran sam njihovim prijedlogom. Prosto ne mogu da vjerujem. I pored primjedbi, ne samo ReStarta, nego i drugih organizacija civilnog sektora i političkih organizacija da to ne treba tako da se radi, evo vidimo da Ministarstvo ponovo radi suprotno. Znači da je ministar potpuno nesposoban ili da ovo sve radi namjerno po nečijem nalogu. U svakom slučaju, čovjek zaslužuje da ode sa pozicije ministra, jer ne zna da radi svoj posao. Baš sam šokiran šta sam čuo – kaže Blagić koji je nedavno predvodio i proteste zbog odluke pomenutog Ministartsva da se „počasti“ automobilom vrijednim 115.000KM, u trenutku kada je dug Ministarstva gotovo 11 miliona maraka.

Obrazloženje koje je navedeno kao razlog pokretanja promjena, naš sagovornik ocijenjuje besmislenim.

– Svi znamo šta će se u praksi dešavati. Sve će biti suprotno! I znamo da je baš taj intervju glavni instrument mahinacija u konkursnoj proceduri. I sad se trebamo praviti naivni? Meni se čini da se ovo radi namjerno.  Oni stvarno žele da u budućnosti našoj djeci predaju podobni a ne sposobni. Ovo je uništavanje obrazovnog sistema – zaključio je Blagić te dodao i da neograničen broj direktorskih mandata predstavlja dalju centralizaciju i smanjivanje demokratije u Republici Srpskoj.

Sličnog mišljenja je i poslanik u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić koji navodi da se ovim izmjenama može pričati samo o zaštiti „prava“ članova DNS-a i drugih vladajućih partija.

Davor Šešić

– Jedini motiv takvih izmjena, koje su za mene neprihvatljive, jeste potpuno kontrolisanje zapošljavanja u prosvjeti i postavljanje podobnih kadrova. Nije više bitna struka, nije bitan fakultet, a od referenci je samo važno da li je neko blizak strankama koje čine vladajuću koaliciju u Narodnoj skupštini RS. Svima je jasno da će kandidati na osnovu bodova na intervjuu dobijati i radna mjesta – rekao je za eTrafiku Šešić.

Odluka da Vlada RS imenuje direktore, ističe naš sagovornik, jeste njihovo direktno stavljanje pod kontrolu.

– Imajući u vidu predloženi način imenovanja direktora, svima je jasno da oni više neće smjeti ni zucnuti te da će morati biti poslušni. Što se tiče broja mandata, nažalost iz prethodnih perioda smo vidjeli, i kada je takva praksa bila zabranjena zakonom, imali smo doživotne direktore. Vlada će definitivno imati monopol nad radom škola a pritužbe bilo koga će biti uzaludne. Sve ide ka stvaranju jednopartijskog sistema – zaključio je Šešić.

Ivana Korajlić iz Transparency International-a, ističe za naš portal da su iz TI BIH upozoravali i kada je mijenjan zakon o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, na posljedice ukidanja testa znanja.

Ivana Korajlić

– Ukidanje testa smanjuje objektivnost komisije i u procesu odlučivanja o prijemu kandidata. Ne samo da ne garantuje da su osobe koje se primaju kvalifikovane već omogućava dodatne zloupotrebe jer se najviše daje subjektivnoj procijeni tokom intrevjua da li će neko biti zaposlen ili neće. To je potpuno problematično. Umjesto da se ide na unaprijeđenje procedura, da se smanji diskreciono donošenje odluka, mogućnost zloupotreba, umjesto da se uvedu što objektivniji mehanizmi, bodovanja i testiranja, mi idemo u potpuno drugom smijeru. Očigledno je cilj da se dodatno omoguće prilike za stranačko, rodbinsko i druge vrste zapošljavanja koje kod nas postoje a koje nisu zasnovane na nečijim kvalifikacijama već na osnovu nekih drugih kriterijuma.

Ciljevi navedeni u prijedlogu, prema riječima naše sagovornice „apsolutno ne znače ništa“.

– Fokus najviše na subjektivni način procjene nikako ne omogućava jednaka prava. Ona se omogućavaju kroz objektivne načine testiranja znanja i procijene na osnovu kvalifikacija i objektivnih parametara kao što su iskustvo, prosjek, radni staž i drugo. A nikako lični utisak koji neko stiče o nekome na osnovu intervjua. I on je jedan od relevantnih faktora ali ne može sav  fokus biti na njemu – zaključila je Korajlićeva.

Dragan Gnjatić

Zadovoljan prijedlogom Ministarstva nije ni predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić, koji za eTrafiku ističe da radni staž potcijenjen u odnosu na intervju, što je prema njemu, neprihvatljivo.

– Sa pozicije sindikata uvijek ću se boriti za ono što je mjerljivo. Dakle, to je radni staž, prosjek ocjena, vrijeme provedeno na birou. Ne upirem ni u koga prstom ali nije ni isključeno. Novi prijedlog omogućava raspon od 12 bodova na stavci inetrvju, što je nemoguća misija za ostale kriterijume preko kojih se takva razlika ne može stići. Ono što tražim jeste favorizovanje radnog staža. Želim da neko ko je učitelj npr. u Aginom selu, koje je najdalje od Banjaluke, da kroz 10 ili 15 godina dođe bar do Krupe na Vrbasu, ako ne u centar grada. A on svoje radno mjesto neće ponijeti za sobom, mlađi kadrovi će ih popunjavati i za početak dalje putovati – kaže Gnjatić.

Od dodaje da su novim pravilnikom bodovi na osnovu radnog staža ograničeni na maksimalno 10 bodova, a bodovi za biro na pet.

– To je diskriminacija onih koji su preko 10 godina na birou i koji imaju preko 20 godina radnog staža. Tražimo da ne postoje takva ograničenja. Ko ima 30 godina staža mora da dobije 15 bodova, zašto takva ograničenja? I intervju donosi previše bodova, on ne smije biti sredstvo za manipulacije – zaključio je Gnjatić.

Kontaktirali smo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS ali odgovore na pomenutu temu nismo dobili u roku koji smo naznačili kao krajnji.

Dodatak 1:

Odgovor Ministarstva

Portal eTrafika, dan nakon objavljivanja teksta “Konačan obračun sa nepodobnim profesorima: Malešević bi 15 bodova za intervju!”, dobio je i komentar Ministarstva prosvjete i kulture na naslovnu temu, koji objevljujemo u cjelini.

Dodatak 2:

Odgovor na odgovor

Iako se u odgovoru Ministarstva naš portal optužuje za “niz netačnih navoda”, redakcija eTrafike napominje čitaoce da su svi navodi tačni, a da se u tekstu više puta napominje kako ovo nije konačna verzija već prijedlog izmjena, koji je kao startnu osnovu predložio ministar.

Istinitost navoda potvrdili su i iz Ministartsva u svom komentaru, samo nekoliko rečenica nakon optužbi, jer su napisali da su objavljeni podaci dio teksta, koji je, kako kažu, samo “polazna osnova” za dalje razgovore, što smo i mi naglasili.

Redakcija smatra da su ovakvi prijedlozi sramni i kao “osnova za razgovor” jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da je važnost koju je dobio intrevju, zbog velikog raspona bodova, potpuno obesmislio školaske konkurse i bio glavni poligon za štimanje konkursa.

Portal eTrafika niti jednog trenutka nije imao namjeru da šteti ugledu Ministarstva prosvjete i kulture, naprotiv, blagovremenim obavještavanjem javnosti o “osnovama za razgovor” i pokušajem davanja makar simboličnog doprinosa da se ovakav prijedlog ne usvoji, pokušava da spriječi dalje urušavanje ugleda ovog Ministarstva.

eTrafika.net

 

 

2 Komentara

  1. Sad kad se u Dubici u srednjoj školi još više razgoropade. Inspektorima se kad dođu izdiktira šta će napisati u zapisnik. Sjeverna Koreja u malom!

Napiši komentar