Nedjeljom ujutru, na banjalučkoj pijaci, svoje “nešto” pronađu mnogi. Često se tako vratite kući sa nečim za šta niste ni znali da vam je potrebno. Kako odoljeti kada za samo 1 marku možete kupiti svašta, od alata do knjiga.

Piše: Nikola Zgonjanin

Istina, nedjeljom se na štandovima nađe sve, ponešto za svakoga. Tako ljubitelji tehnike mogu pronaći laptop za 20 KM, kojem doduše fale punjač i baterija. Telefoni, računari, tableti, šljemovi, ključevi ali i namještaj – sve čeka svoga kupca. Kako kaže jedan od prodavača, redovno obilazi pijace po BiH, ali ovako šarolika ponuda se rijetko nađe. Na njegovom štandu uglavnom je tehnika.

Za razliku od robnih kuća i šoping centara, ovde se jedan do drugog nalaze štandovi sa namještajem po mjeri i vojnim uniformama i kutijama za municiju. Kako saznajemo iz priče sa kupcima, namještaj im odgovara iz više razloga.

“Cijene su dosta povoljnije, ali moguće se i dogovoriti oko samih gabarita i prepravke. Centimetar više ili manje u širinu i dužinu znači hoće li se uklopiti u stan”, kaže jedan od kupaca.

Prodavci se slažu da se ovde razlikuju tri vrste kupaca. Jedni traže kolekcionarske stvari, drugi traže alat i tehniku, a treći idu od štanda do štanda, kupujući ono što ni ne znaju da im treba.

Prodavci nude i veliki izbor šivećih mašina, starih i novih, koje mogu biti vaše za 70-120 KM.

Bicikli bez siceva, sicevi bez bicikala

Mnogo je robe kojoj fali nešto, što možete pronaći samo nekoliko metara dalje. Tako smo na više mjesta nalazili bicikle bez siceva ili guvernala. A na nekoliko metara dalje, nove gume, kočnice i opremu za bicikle.

Zaljubljenici u auta ili oni koji traže neki dio, pronaći će mnoštvo alata, ali i kompletne dijelove motora poput turbopunjača ili pumpe za vodu. Rezervnih dijelova je takođe mnogo – od štoplampi do originalnih CD-ova i kasetofona.

Ljubitelji pejntbola, airsofta ali i vojnog kolekcionastva tu će lako pronaći uniforme, kutije za municiju, značke, te i maskirne mreže i čizme. Isto tako, lovci mogu kupiti futrole za oružje ili ulje za čišćenje oružja, popularno nazvano “DRNČ”.

Nešto dalje, izvan kapija Banjalučke „nove“ pijace, svoje mjesto su našli prodavci, koji ne mogu da izdvoje novac za štand, a čija je ponuda isto tako raznovrsna. Iako primat na ovim „štandovima“ imaju povrće, jaja i slične ljekovite i prehrambene potrebštine, nađe se i pokoji koji prodaje svakodnevne kućne predmete.

Na pitanje o cijeni, najčešće se čuje odgovor „Dvije, al’ eto za tebe marka i po’“.

Situacija je takva da vam je potrebno strpljenja i slobodna nedjelja da svoje jutro posvetite ovome. Parking je problem, upravo zbog velike pojećenosti, ali će vam trebati, jer je neupitno da ćete se vratiti kući bogatiji za neku novu stvar za koju niste ni znali da vam treba, ali „siromašniji“ tek za nekoliko maraka.

Napiši komentar