fbpx

‘Veganstvo svima dobro stoji’ slogan je pod kojim se održao ovogodišnji jubilarni, 10. po redu ZeGe Vege festival, festival održivog življenja. ZeGe Vege festival dio je međunarodne manifestacije Veganmania koja se održava u Minhenu, Beču i 15 drugih europskih gradova.

Piše: Dragana Stojić, Foto: Matej Čelar i Ana Mihalić / prijatelji-zivotinja.hr

Na glavnom zagrebačkom trgu se u dva dana pokazala jačina i snaga veganske zajednice i to kroz plasiranje veganskih proizvoda (hrana, kozmetika netestirana na životinjama, dodaci prehrani, menstrualna čašica, odjevni predmeti od recikliranih tkanina, suveniri), radionice pripreme hrane, restorane, predavanja, nastupe plesnih skupina koje podržavaju održivi način življenja i prava životinja. Sam festival svakako je edukativnog karaktera i njime se promiče održiv način života koji ne ugrožava okoliš, te živote ljudi i životinja.

Podrži eTrafiku

Više od 100 domaćih i stranih izlagača plasiralo je svoje proizvode zainteresiranima. Bio je to najveći ZeGe Vege festival do sada, sa više od 40.000 posjetitelja i posjetiteljica.

Kao i prethodnih, i ove godine se održao uz podršku i pokroviteljstvo samog državnog vrha. Naime, ZeGe Vege festival podržava predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, kao i Grad Zagreb.

„Održavanje jednog ovakovog festivala od iznimne je važnosti za zajednicu, kao i sudjelovanje više od 100 domaćih i stranih izlagača i to govori upravo o nužnosti održivog načina života“, navodi Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, koja je i organizator ZeGe Vege festivala.

Osvrnuo se i na novi Zakon o zaštititi životinja koji će udvostručiti iznos kazne za napuštanje životinja, te iskazao zadovoljstvo zbog podizanja svijesti građana i građanki o prijavljivanju zlostavljanja i zanemarivanja životinja.

„Povećanjem broja prijava zlostavljanja značajno se utiče na cijeli sustav i na taj se način stvara pritisak na institucije, pa tako dolazi do vidljive promjene u društvu“, objašnjava Oman i izražava zadovoljstvo zbog podatka da u Hrvatskoj živi više od 200.000 osoba koje se hrane veganski i vegetarijanski, a oko 80% građana i građanki podržava ovakav stil života.

Atmosfera na samom festivalu bila je prijateljska i vesela, odisala je pozitivom i dobrom energijom, što svakako ne iznenađuje, jer filozofija nenasilja prema okolišu, životinjama i ljudima i te kako se prepliće sa pozitivnim pogledom na svijet i život. Važno je osvijestiti da životinje nisu u stanju izboriti se za sebe i govoriti u svoje ime i da je ta odgovornost na nama, a svako od nas, u skladu sa svojim mogućnostima i stavovima, bira kako će, koliko i na koji način doprineti poboljšanju njihovih prava. Uvijek možemo krenuti od sebe i u svojoj mikro zajednici raditi na promjenama.

Napiši komentar