fbpx

I pored toga što postoje djeca koja su uključena u inkluziju, roditelji često ne znaju njihova osnovna prava kada je ovaj proces u pitanju. Edukacija za roditelje, ali i ostale zainteresovane bila je prilika da im se pojasne pravni akti koji su na snazi u Republici Srpskoj, a odnose se na inkluzivnu nastavu.

Piše: Snježana Aničić

Diplomirala pravnica Dajana Ilić je roditeljima u Banjaluci objasnila kome mogu da se obrate ukoliko se krše prava njihovog djeteta koja su propisana zakonom.

Podrži eTrafiku

„Roditelji se mogu prije svega obratiti Ministarstvu prosvjete i kulture RS, zatim Ombudsmanu za djecu RS ili Ombudsmanu za ljudska prava na nivou BiH, ali i Republičko pedagoškom zavodu RS“, navodi ona.

Kada je u pitanju predškolsko obrazovanje, problemi nastaju kada ustanove nemaju stručna lica. Tada su vaspitači ti koji treba da izrade individualni program, a nisu kompetentni za to.

Najviše pažnje na edukaciji posvećeno je novom Zakonu o osnovnom obrazovanju. Njime je propisano da asistent u nastavi djetetu može da pruža i drugu vrstu pomoći, zavisno od potreba učenika. Osnovno obrazovanje se može sticati do 21. godine, čime se pomjera i dobna granica za srednju školu.

„Česta je situacija da je ogromna razlika u teoriji i praksi. Ja bih rekla da je češće izvor finansiranja razlog tih neslaganja. Zakoni su dobri, ali je njihova primjena prilično diskutabilna, jer sistem zakaže u mnogo slučajeva“, govori Ilić.

Prisutnima je predstavljena i brošura o radu Udruženja „Djeca svjetlosti“, uslugama koje ono pruža, te zakonima koji se odnose na samu inkluziju. Brošuru možete preuzeti na ovom linku.

Projekat „Autizam – upoznavanje, razumijevanje i inkluzija“ realizuje se u okviru programa „Jednakost za sve – Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije“ kroz program grantova. Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BIH.

Napiši komentar