fbpx

Igralište Građevina (Građa) u Banjaluci juče i danas je ukrašena novim muralima. Zahvaljujući trudu udruženja Zdravo da ste, Helsinškog parlamenta građana Banjaluka i Nevid teatra, predstavnici sarajevskog pokreta Dobre Kote su posjetili Banjaluku i Građu učinili centrom dječijih radosti. 

Piše: Vanja Stokić

Građevina je simbol građanske borbe za javni prostor, jer su je prije nekoliko godina djeca odbranila od bagera i spriječila gradske vlasti da od njihovog igrališta naprave parking. Iako je Grad Banjaluka tada obećao da će urediti prostor i napraviti pravo dječije igralište, to se još uvijek nije desilo.

Podrži eTrafiku

“Kreativnim programom smo željeli da podsjetimo građane da borba još uvijek nije završena, te da ih pozovemo da podrže inicijativu za privremenu prenamjenu prostora u dječije igralište i da ne dopuste izgradnju dvosmjerne ulice kroz naše naselje u Ulici Sime Šolaje, čime bi bio ugrožen život malih stanara”, istakao je Dejan Andrić iz Nevid Teatra.

Građani i udruženja žele da Građevina bude jedna od lokacija na kojoj će društveno odgovorne kompanije napraviti igralište.

“Očekujemo da zajedno sa gradskim vlastima, ali i Savjetom mjesne zajednice Centar 1 do kraja ove godine uspijemo izvršiti privremenu prenamjenu ovog prostora i započnemo njegovo opremanje, te da do sljedeće godine trajno potvrdimo regulacionim planom. Javni interes i potrebe građana nam svima moraju biti na prvom mjestu”, poručuju organizatori.

Napiši komentar