fbpx

Istraživanja pokazuju da od astme boluje oko 15 posto djece i oko 4-5 posto odraslih.  Udruženje ,,Anemona” je jedino takve vrste na našim prostorima, ono ukazuje na značaj prevencije astme, edukuje pacijente i organizuje povremena klimatsko-banjska liječenja zahvaljujući donacijama jer stalnih prihoda nemaju.

Najviše problema s astmom kod djece izaziva duvanski dim, koji sadrži 4.600 otrovnih sastojaka, a bebe čije majke puše češće se rađaju sa slabije razvijenim plućima i pokazuju izrazitiju sklonost alergijskim oboljenjima i astmi. Dječaci obolijevaju dva puta češće nego djevojčice, ali se taj omjer mijenja u pubertetu i odrasloj dobi.

Faktori koji su odgovorni za pogoršanje astme su alergeni, aerozagađenje, upale disajnih puteva, fizički napor, hrana, aditivi, lijekovi, aktivno i pasivno pušenje, i mnogi drugi nadražujući faktori. Od aerozagađivača najodgovorniji su sumpor dioksid, azotni dioksid, ugljen monoksid, isparljive organske supstance, ozon, formaldehid, endotoksin. Klinički znaci bronhijalne astme su periodični napadi teškog disanja i gušenje, kašalj u toku ili nakon fizičkog napora. Simptomi astme prestaju pri upotrebi adekvatne terapije i zbog toga procjenu kontrole astme treba sprovoditi redovno.

Podrži eTrafiku

Deficitarni sa opremom

Udruženje „Anemona“ iz Prijedora postoji od 2007. godine. Novi članovi stalno pristižu tako da im nedostaje inhalatora, babyhaler komorica, wolumatic komorica za uzimanje lijeka. Nedostaje im takođe i peak flow metara za mjerenje kapaciteta pluća. Takvi aparati su veoma skupi i roditelji ih najčešće ne mogu kupiti za liječenje djece, a udruženje uvijek apeluje da im građani dostave one sprave koje ne koriste ili ako imaju višak.

,,Mi smo svi volonteri, niko nam ne pomaže i sami se borimo za bolje uslove života oboljelih od astme. Kada organizujemo neke akcije ili odlazak djece na izlet, skupljamo donacije. Drugih izvora finansiranja nemamo. Jedino na koga smo ovih godina mogli računati je naša lokalna zajednica i tu i tamo neki projekat od ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu. Nažalost, oni koji su nas najviše trebali podržati znači Ministarstvo zdravlja nije imalo sluha i danas ga nema za nas”, kaže Ilinka Macura, predsjednica udruženja.

Briga o najmlađim članovima ispred svega

Uprkos finansijskim teškoćama oni su uspjeli poslati najmlađe članove na more time što su aplicirali za projekat Fonda zdravstvenog osiguranja “Socijalizacija djece RS”.  Uz udruženje je od početka dr Azra Pašalić te medicinske sestre Zorica Galić i Vedrana Zgonjanin.

,,Boravak na morskom zraku olakšava zdravstvene tegobe djece, a za većinu njih to je bio i jedini način da odu na more jer su najčešće iz porodica prosječnog materijalnog stanja. Voljela bih da imamo mogućnosti da djecu iz udruženja češće vodimo na Jadran”, govori Macura.

Navodi i da za oboljele od astme predstavlja veliku zdravstvenu pomoć boravak na Kozari, vazdušnoj banji, gdje organizuju školu disanja.

,,U skladu sa novcem koji skupimo, vodimo djecu od tri do pet puta godišnje na Kozaru, oni tamo ostaju nekoliko dana i pohađaju školu disanja. To budu grupe od oko 20 mališana, tako da godišnje na Kozari boravi i školu disanja pohađa njih 80”, rekla je Macura, dodajući da je škola disanja namijenjena djeci slabijeg imovinskog stanja koja imaju astmu. U školi uče kako da se nose sa oboljenjem i savladavaju određene tehnike disanja koje im olakšavaju svakodnevni život.

Ova edukacija se finansira putem donacija, najčešće lokalnih privrednika ili putem sredstava koje dobijaju iz projekta “Socijalizacija djece RS” Fonda zdravstvenog osiguranja.

Prava dijagnoza u pravo vrijeme

Zadatak udruženja je da što više rade na prevenciji astme, da organizuju klimatsko-banjska liječenja, da edukuju pacijente i upoznaju ih sa ovim oboljenjem koje se može držati pod kontrolom pravilnom upotrebom lijekova.

,,Naravno da astma nije prepreka za normalno funkcionisanje oboljelih. Prije svega prava dijagnoza u pravo vrijeme i naravno medikamenti tj. terapija da se uzima na vrijeme. Zdravstveno stanje astmatičara otežavaju nepovoljne vremenske prilike, kao što su magloviti dani koji su česti u Prijedoru, ali i velika količina vlage. Međutim, na povećanje broja oboljelih utiču i tragovi ratnih dešavanja na našem području, odnosno posljedice osiromašenog uranijuma”, navodi Macura.

U Udruženju „Anemona“ ima preko 670 oboljelih od astme, od 3 do 20 godina starosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu ima gotovo 300 miliona ljudi oboljelih od astme.

[post_ender]

Napiši komentar