fbpx

“Razlog za ruganje ili isključivanje ne treba da bude djevojčica koja želi postati fudbaler, dječak sa Daunovim sindromom koji želi ići u isti razred sa svojim bratom ili djevojčica koja ima različitu boju očiju. Ovo su neki od primjera kojima smo željeli djeci ukazati kako bi trebalo da prihvate druge sa svim njihovim različitostima”, kazala je jedna od autorki knjige “Iste smo ljubavi ti i ja” Tanja Stupar Trifunović.

Piše: Milica Kulić

Ova knjiga za djecu autorki Feride Duraković, Sonje Jurić i Tanje Stupar-Trifunović rađena je u saradnji sa ‘Save the Children’ fondacijom u okviru programa i kampanje koju vode na globalnom nivou “Za svako dijete”.

Podrži eTrafiku

Djelo “Iste smo ljubavi ti i ja“ služi kao vid promocije predškolskog obrazovanja, koje predstavlja jedan od ključnih preduslova za kvalitetan psihofizički razvoj djeteta i njegove integracije u društvu, posebno onih iz ranjivih kategorija.

“Organizovali smo ovu promociju jer želimo da pokažemo kako svako dijete zaslužuje isti i zdrav početak bez obzira na moguće različitosti. Djeca dobro prihvataju priče iz knjige, a vole iskoristiti priliku da porazgovaraju sa autorkama o njima”, kazao je Denis Šiljak, voditelj sektora obrazovanja za Balkan u organizaciji “Save the Children”.

“Ideja organizacije Save the Children bila je da napravi publikaciju autorki iz BiH kroz koju bi djecu senzibilizirale da prihvate različitost. U radu sa djecom autorke predstavljaju priče govoreći da drugačije nije gore, nego da je to bogatstvo i nešto što treba da uključe u svoj krug drugara. Promocije po BiH su bile dosta dobro posjećene”, istakla je Tanja Stupar Trifunović, dodajući da je djelo važno uzimajući u obzir činjenicu da djeca ponekad zaista znaju biti oštra prema mališanima koji se razlikuju po nečemu.

“Ovo je dobar projekat organizacije ‘Save the Children’ jer podstiče i nas pisce da više razmišljamo o ovoj temi. Do sada, za razliku od svjetske literature, u našim književnim djelima nisu mnogo obrađivane ove teme. Treba uzeti u obzir da je nekada književnost dio predsraduda jer autori unose vlastite predrasude u tekst, a nekada je kritički nastrojena i ukazuje nam na njih. Nezahvalno je od književnosti očekivati veliku pedagošku vlast”, kazala je Stupar Trifunović za eTrafiku, dodajući je bilo zanimljivo radeći na knjizi iako nije dječiji pisac.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS podržalo je ovaj projekat iz više razloga.

„Podržali smo projekat kako bi djecu približili knjizi i da čitalačku pismenost uvedeli kao novi način u vaspitnom radu sa đacima, a sa ciljem njegovanja različitosti među djecom. Vlada RS je nedavno uradila program rada i razvoja od najranijeg uzrasta, a ovo je jedan od ciljeva koji smo predvidjeli našim akcionim planom“, izjavila je Radmila Kocić Ćućić, pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

“Iste smo ljubavi ti i ja” sastoji se od šest priča djece sa poteškoćama u razvoju. U svakoj priči opisan je lik koji se bori sa svakodnevnim zdravstvenim poteškoćama, društvom koje ga okružuje u borbi za jednako pravo na obrazovanje i druženje.

[post_ender]

Napiši komentar