fbpx

Novi ciklus “Razgovaraonice – školice za trudnice” u organizaciji Udruženja građana DRIP počinje 3. aprila, a održavaće se od 19 do 20.30 sati u ulici Vase Pelagića 10, u Banjaluci. Kroz različita predavanja buduće majke će se fizički i psihički pripremiti za sve što ih čeka prije, tokom i nakon poroda. 

Piše: Milica Kulić

Prije godinu dana udruženje DRIP (Djeca Roditelji i Porodilje) je pokrenulo projekat “Razgovaraonica” koji je od sada i zvanično nova školica za trudnice u Banjaluci, a koja se bazira na psihološkoj podršci trudnica. Od ovog ciklusa trudnice će imati priliku da slušaju 12 predavanja stručnih osoba (pedijatar, anesteziolog, babice, psiholog, IBCLC savjetnice za dojenje, nutricionisti, dule i pravnici).

Podrži eTrafiku

Dubravka Vujinović-Božić u ime DRIP-a kaže da je “Razgovaraonica”, koncipirana da pruži odgovore na sva pitanja koje parovi, koji očekuju bebu, mogu imati.

“U saradnji sa stručnjacima iz različitih oblasti, osmislili smo predavanja i razgovore koji će im pomoći da trudnoću, porođaj i prve mjesece sa bebom dožive na najbolji mogući način. Takođe, razgovori u grupi sa ljudima koji prolaze kroz iste ili slične dileme pomažu im da se na najbolji mogući način nose sa strahovima i nedoumicama koje imaju, ali i da podijele sreću koju osjećaju povodom dolska novog člana porodice”, kaže ona.

One će imati priliku da saznaju sve o psihološkim aspekatima trudnoće, porođaju i prvim mjesecima sa bebom – kako se nositi sa emocijama u trudnoći, značaj podrške okoline, strah od porođaja, značaj emocionalnog povezivnja roditelja i bebe, stimulativno okruženje za bebin psiho-motorni razvoj… Takođe, tu su predavanja o prirodnim metodama za olakšavanje porođaja, uticaju hormona na porođaj i ulozi dule.

“Trudnice ćemo pripremiti za porođaj, naučiće disanje, položaje koji olakšavaju porođaj, plan poroda, informisaćemo ih o primjeni anestezije u toku porođaja (bezbolni porođaj) i upoznati sa praksama i procedurama u banjalučkom porodilištu – praktične savjete o stvarima koje je potrebno ponijeti u porodilište, informacije o prisustvu osobe od povjerenja porođaju. Polaznice će naučiti kako njegovati bebu po izlasku iz porodilišta, na koji način očuvati i unaprijediti zdravlje bebe, kako dojiti. Osim toga rješićemo neke mitove i zablude o trudnoći, porođaju, a upoznaćemo ih sa pravnim okvirima, administrativnim postupcima, pravima i obavezama”, priča naša sagovornica.

Da budućim roditeljima nedostaju upravo ovakve informacije pokazuje i veliko interesovanje za pohađanje Razgovaraonice. Vujinović-Božić ističe da članovi DRIP-a ostaju u kontaktu sa polaznicama, te im pružaju podršku i u periodu poslije porođaja.

“Kroz iskustva iz prethodnih ‘Razgovaraonica’ smo zaključili da postoji potreba da se uključe stručnjaci iz različitih oblasti kako bi ubuduće naše korisnice imale što više korisnih informacija, a sve kako bi im olakšali roditeljstvo i njihovim mališanima pružili što ljepše i srećnije djetinjstvo”, govori ona.

Bivše polaznice imaju samo riječi hvale za “Školicu”. Jedna od njih, Tanja Lipovčić, mama malog Damjana, kaže da bi ove stvari trebalo da budu obavezne za sve trudnice.

“Kao što redovno posjećujemo ginekologa tokom trudnoće, tako bi trebalo da posjećujemo i ‘Školu za trudnice’. Grupa žena sa kojima sam pohađala ‘Školicu’ je sjajna. Stekle smo jaka prijateljstva, svakodnevno se čujemo i podržavamo”, priča Tanja za eTrafiku, te dodaje da joj je “Školica” mnogo olakšala porod.

“Naučila sam sve o porođaju. Naučile smo to da mi žene same porađamo, a osoblje je tu samo da nam pomogne. Naučile smo kako da dišemo, razmišljamo, šta same sebi da govorimo, sve o dojenju i o tome kako tatu uključiti u obaveze oko bebe”, kazala je ona.

Tokom “Školice” organizuje se o posjeta porodilištu, što značajno pomaže trudnicama da se psihički pripreme za ono što ih očekuje. Polaznica Sanja Đukić Simakić upravo tu posjetu ističe kao najefikasniju.

“Izdvojila bih posjetu rađaoni koju preporučujem svakoj trudnici jer me je naučila da ne paničim tokom porođaja. Upoznala sam kako sistem funkcioniše i koliko koraka nam treba do operacione sale. Nadam se da trudnice neće biti pasivne i stidljive da se priključe budućim grupama”, kazala je Sanja.

I Maja Isović Dobrijević kaže da bi se trudnice trebale češće prijavljivati na ove kurseve. Priprema joj je pomogla da se psihički izbori sa svim što joj se dešavalo prije i nakon poroda.

“Zahvaljujući ‘Razgovaraonici’ lakše sam se nosila sa promjenama, psihičkim i fizičkim. Trudnice bi se trebale više prijavljivati na ovakve stvari. Mislim da će novi koncept ‘Razgovaraonice’ koja uključuje i ‘Školu za trudnice’ biti jako zanimljiv i informativan”, kazala Maja.

Ukoliko ste zainteresovani za “Razgovaraonicu” trebalo bi da znate da je broj mjesta ograničen, a prijave možete poslati na razgovaraonica@gmail.com. Planirano je dvanaest predavanja za trudnice i njihove partnere.

Udruženje građana DRIP – Djeca, roditelji i porodilje se bavi reproduktivnim pravima i zdravljem žena u Banjaluci. DRIP se zalaže za bolja porodilišta, pružanje podrške ženama u periodu trudnoće i nakon porođaja, rješavanje brojnih problema sa kojima se porodice susreću u tom periodu, a koji su vezani za zdravstvenu zaštitu, administrativne procedure, brigu o bebama, podršku i edukaciju roditelja.

Napiši komentar